top of page

Asiatisk räkburgare

Denna asiatiska burgare kombinerar räkornas toner av sött och umami med aromatiska citrustonerna från kaffir limeblad och citrongräs samt en fruktig hetta från chili. Burgaren serveraspå smörstekt hamburgerbröd tillsammans med fräscha,krispiga grönsaker och färska örter samt en dressing med härliga asiatiska smaker. Både dressingen och färsen till burgaren kan med fördel göras klar en dag i förväg och förvaras i kylen tills det är dags att tillaga och servera burgarna. På så sätt hinner smakerna gifta sig.


 

Du behöver

Räkburgare:

300 g råa stora räkor skalad vikt (spar skal och huvuden – se tips nedan), rensade, sköljda och finhackade (se steg 6)

1 ägg

4 msk panko

4 msk vispgrädde

1 msk vatten

8 limeblad, mittensträngen borttagen och bladen finhackade

4 msk kokossocker, finhackat eller finrivet

2 tsk – 1 msk röd chili, finhackad (mängd beroende på styrka i chili och önskad hetta)

4 vitlöksklyftor, finrivna

4 citrongräs, utbankade, yttre lagret borttaget och ytterst finhackat – gärna i kryddkvarn. Använd endast den nedre mjälla delen av citrongräset (se tips nedan).

5 msk fisksås

5 msk potatismjöl

Panko för panering

Rapsolja till stekning


Dressing

1 ägg

1 msk risvinäger

½ tsk havssalt

1 tsk färskpressad citron

1 tsk citronskal, finrivet

1 ½ dl rapsolja

1 ½ msk färsk ingefära, finriven

1 msk vitlök, finriven

2 ½ msk japansk soja

1 tsk sesamolja

1 tsk honung

1 tsk färsk chili, finriven (mängd efter önskad hetta och typ av chili)


Till servering:

4 hamburgerbröd, smörstekta

1 ½ dl finstrimlad schalottenlök

Krispiga salladsblad

Färsk koriander och eventuellt mynta

Färsk gurka, tunt skivad

Tomat, tunt skivad

Röd chili, tunt skivad


 

Gör så här

Börja med att göra dressing:

1. Säkerställ att alla ingredienser till dressingen är rumstempererade.


2. Blanda ingefära, vitlök, soja, sesamolja, honung och chili i en liten skål. Ställ åt sidan.

1 ½ msk färsk ingefära, finriven

1 msk vitlök, finriven

2 ½ msk japansk soja

1 tsk sesamolja

1 tsk honung

1 tsk färsk chili, finriven (mängd efter önskad hetta och typ av chili)


3. Lägg ägget i en smal mixerskål och mixa det med en handmixer i ca 20 sekunder.

1 ägg

 

4. Tillsätt risvinäger, salt, citronsaft och citronskal och mixa i ytterligare 20 sekunder.

1 msk risvinäger

½ tsk havssalt

1 tsk färskpressad citron

1 tsk citronskal, finrivet


5. Skrapa ner smeten från kanterna och starta mixerstaven. Tillsätt ca ¼ av rapsoljan droppvis och mycket långsamt medan mixern går. När dressingsbasen börjar tjockna tillsätts resterande olja långsamt i en tunn stråle.

1 ½ dl rapsolja


6. Vänd ner blandningen med vitlök och ingefära i dressingsbasen. Blanda väl och smaka av smaksättningen och justera vid behov. Ställ dressingen i kylen så att smakerna hinner gifta sig. Den kan med fördel göras en dag i förväg.


Räkburgare:

7. Lägg de skalade, rensade och sköljda räkorna i en sil och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Hacka räkorna fint och lägg dem i en skål.

300 g (skalad vikt) råa stora räkor, rensade, sköljda och finhackade


8. Lägg panko i en skål och blanda med grädde och vatten. Låt stå och svälla i några minuter och blanda sedan ner i räkfärsen.

4 msk panko

4 msk vispgrädde

1 msk vatten


9. Tillsätt limeblad, kokossocker, chili, vitlök, citrongräs och fisksås. Blanda väl.

8 limeblad, mittensträngen borttagen och bladen finhackade

4 msk kokossocker, finhackat eller finrivet

2 tsk – 1 msk röd chili, finhackad (mängd beroende på styrka i chili och önskad hetta)

4 vitlöksklyftor, finrivna

4 citrongräs, utbankade, yttre lagret borttaget och ytterst finhackade – gärna i kryddkvarn. Använd endast den nedre mjälla delen av citrongräset (se tips nedan)

5 msk fisksås


10. Tillsätt ägget och blanda väl.

1 ägg


11. Tillsätt potatismjöl och blanda väl.

5 msk potatismjöl


12. Provstek en liten bit färs i rapsolja och reglera kryddning vid behov. För mer sälta – tillsätt fisksås och för mer hetta – tillsätt chili.


13. Låt färsen få vila i kylen i minst 30 minuter men gärna över natten innan tillagning.


14. Förbered tillbehören till servering.

4 hamburgerbröd, smörstekta

1 ½ dl finstrimlad schalottenlök

Krispiga salladsblad

Färsk koriander och eventuellt mynta

Färsk gurka, tunt skivad

Tomat, tunt skivad

Röd chili, tunt skivad


15. Häll upp rikligt med panko på en tallrik och dela räkfärsen i fyra portioner. Klicka ut ¼ av färsen direkt på pankon och forma till platta burgare med hjälp av en stekspade. Vänd och säkerställ att varje burgare är panerad med en generös mängd panko på båda sidor.

Panko för panering


16. Hetta upp rapsolja i en panna och stek burgarna på hög medelvärme i några minuter på båda sidor tills de har fin färg och är genomstekta.

Rapsolja till stekning


Servering:

17. Smörstek hamburgerbröden så att de blir lite krispiga. Täck brödets botten med dressing och lägg på salladsblad, tomat och gurka och därefter en räkburgare. Toppa med skivad lök, chili och örter. Ringla över mer dressing och lägg på locket.

4 hamburgerbröd, smörstekta

1 ½ dl finstrimlad schalottenlök

Krispiga salladsblad

Färsk koriander och eventuellt mynta

Färsk gurka, tunt skivad

Tomat, tunt skivad

Röd chili, tunt skivad

Dressing


Tips: De delar av citrongräset som inte nyttjas kan användas till buljong. Lägg dem i frysen tills det är dags. Samma sak gäller skal och huvuden från räkor.

 


Kommentare


bottom of page