top of page

Autentisk Pad Thai

Pad Thai är nationalrätt och en av de mest kända rätterna från det thailändska köket. Det är en vanligt förekommande street food-rätt. Pad Thai skapades av Thailands statsminister under andra världskriget. Han oroade sig för landets stora riskonsumtion och ville påverka befolkningen att äta mer nudlar, som salufördes av kinesiska försäljare. Han skapade därför Pad Thai – en rätt som kombinerar kinesiska risnudlar med inhemska thailändska smaker. Pad Thai kan vara både syrlig och söt beroende på vilken region man befinner sig i. Generellt så innehåller autentisk Pad Thai ingredienser såsom torkade räkor, fisksås och tamarind, vilka bidrar till en syrlig umamismak. Pad Thai är enkelt att laga även om förberedelserna tar en liten stund. Tillagningen i sig går rasande snabbt. Om man är fler än två som ska äta bör man göra tillagningen i omgångar, då tillagningskärlet inte får bli för fullt. Ingredienserna säljs i asiatiska livsmedelsbutiker och på nätet. Preserved sweet daikon radish kan förvaras i en väl rengjord glasburk i rumstemperatur och är hållbar under lång tid. Säkerställ att det är sweet daikon som används. Det är vanligt att ha Tofu i Pad Thai men jag är personligen inte så förtjust i det och brukar i stället ha räkor och kyckling i min Pad Thai.


Traditionell pad thai toppad med chiliflakes
 

Du behöver

Pad Thai sås

½ dl palmsocker, finhackat

3 msk vatten

4 msk tamarind pasta

2 msk fisksås


Pad Thai

120 g torkade platta risnudlar

220 g råa skalade räkor, rensade, sköljda och torkade

150 g kycklingfilé, skuren i tärningar, ca 2 cm stora

Salt

Nymald svartpeppar

1 dl schalottenlök, skalad och skivad

4 klyftor vitlök, finhackade

3 msk finhackad inlagd söt daikon kålrot (OBS! Säkerställ att det är den söta varianten av ”preserved daikon radish”).

2 msk torkade små räkor, blötlagda i varmt vatten i 15 minuter sedan finhackade

½ dl rapsolja + rapsolja att steka räkor och kyckling i + rapsolja till stekning av ägg

2 ägg

100 g böngroddar, sköljda och torkade

3 vårlökar, skurna i 2 cm bitar

¾ dl rostade osaltade jordnötter, grovt hackade

Chiliflakes, mängd efter smak


Till servering

Chili flakes

Rostade osaltade jordnötter, hackade

2 vårlökar, tunt skivade

Koriander, finhackad

1 lime, skuren i klyftor

 

Gör så här

Förbered alla ingredienser innan tillagningen påbörjas. Om det är fler än två som ska äta bör tillagningen ske i omgångar för att ge ett bra resultat. Pannan får inte bli överfull.


1. Börja med Pad Thai såsen genom att lägga palmsocker i en kastrull tillsammans med vatten. Smält sockret på medeltemperatur under omrörning. När sockret har smält hälls sockerlagen över i en skål.

½ dl palmsocker, finhackat

3 msk vatten


2. Tillsätt övriga såsingredienser till sockerlagen, blanda väl och ställ åt sidan.

4 msk tamarind pasta

2 msk fisksås


3. Koka risnudlarna 3 minuter eller ca 1 min kortare än anvisad tid på förpackningen alternativt den tid som anges om nudlar ska wokas. Lägg dem i en skål och ställ åt sidan. Klipp eventuellt av dem på mitten för att de ska vara lättare att hantera.

120 g torkade platta risnudlar


4. Salta och peppra räkorna och hetta upp en wok eller stekpanna med rapsolja på hög temperatur. Tillaga räkorna i 2–3 minuter under omrörning tills de precis är färdiga. Lägg dem i en skål och ställ åt sidan.

Rapsolja att steka räkor i

220 g råa skalade räkor, rensade, sköljda och torkade

Salt

Nymald svartpeppar


5. Salta och peppra kycklingbitarna och stek dem i olja tills de är genomstekta. Lägg dem i samma skål som räkorna.

Rapsolja att kyckling i

150 g kycklingfilé, skuren i tärningar, ca 2 cm stora

Salt

Nymald svartpeppar


6. Lägg schalottenlök och vitlök i en skål.

4 klyftor vitlök, finhackade

1 dl schalottenlök, skalad och skivad


7. Lägg finhackad daikonrädisa och hackade torkade räkor i en skål.

3 msk inlagd söt daikon rädisa (OBS! Säkerställ att det är den söta varianten av preserved daikon radish), finhackad

2 msk torkade små räkor, blötlagda i varmt vatten i 15 minuter sedan finhackade


8. Lägg vårlök, böngroddar och grovt hackade jordnötter i en skål.

100 g böngroddar, sköljda och torkade

3 vårlökar, skurna i 2 cm bitar

¾ dl rostade osaltade jordnötter, grovt hackade


9. Knäck äggen i en skål och vispa upp dem.

2 ägg


10. Förbered alla ingredienser till serveringen och ställ åt sidan.

Chili flakes

Rostade osaltade jordnötter, hackade

2 vårlökar, tunt skivade

Koriander, finhackad

1 lime, skuren i klyftor


Tillagning:


11. Ställ skålarna med ingredienser i turordning då tillagningen måste gå snabbt. Ställ skålen med vitlök och schalottenlök närmast woken eller stekpannan, följt av skålen med daikonrädisa och finhackade torkade räkor, följt av skålen med nudlar och skålen med Pad Thai sås, följt av skålen med räkor och kyckling, följt av skålen med ägg, följt av skålen med böngroddar, vårlök och jordnötter samt slutligen chiliflakes.


12. Hetta upp olja i woken eller stekpannan på hög värme woka schalottenlök och vitlök under omrörning i några sekunder.

½ dl rapsolja


13. Tillsätt daikonrädisa och finhackade torkade räkor och blanda runt.


14. Tillsätt nudlar och häll Pad Thai såsen över dem. Blanda väl och tillaga under omrörning i några sekunder.


15. Tillsätt räkor och kyckling och blanda runt. Dra innehållet i woken eller stekpannan åt sidorna och tillsätt mer olja. Häll i äggen och låt dem stelna lite lätt i några sekunder. De ska fortfarande ha en krämig konsistens. Rör om ordentligt så att äggen blandas med det övriga innehållet i pannan.

Rapsolja till stekning av ägg


16. Tillsätt böngroddar, vårlök och jordnötter samt chiliflakes. Rör om lite snabbt så att allt blandas och lägg upp på ett serveringsfat.


17. Toppa med rostade jordnötter, chiliflakes, vårlök och koriander eller servera tillbehören vid sidan om så att var och en får toppa sin Pad Thai själva. Servera med klyftor av lime.

 

Tips: Spar alla räkskal och huvuden. Lägg i en påse i frysen tills du har tillräckligt för att göra en skaldjursfond.

Comments


bottom of page