Här kommer ett recept på husmanskostklassikern Biff à la Lindström, baserat på köttfärs av kalkon. Rätten har anor från mitten av 1800-talet och serverades första gången på hotell Witt i Kalmar. Här serveras biffarna med vitlöks- och persiljesmör, en skysås och gärna stekt eller ugnsstekt potatis till.
Du behöver
500 g kalkonköttfärs
1 ägg
4 äggulor
3 msk kapris, grovt hackad
1 ½ dl inlagda rödbetor och 2 msk rödbetsspad, fint hackade
2 dl gul lök, finhackad
2 msk Dijonsenap
1 msk skånsk söt-stark senap
2 msk vispgrädde
Rikligt med nymald svartpeppar
2 tsk havssalt
½ tsk grillkrydda
Smör och rapsolja till stekning
Skysås
2 ½ dl vatten
1 tärning svampbuljong
½ tsk honung
Vitlöks- och persiljesmör
120 g smör, rumstempererat och skuret i tärningar
50 g blad av persilja, stjälkarna bortskurna
1 tsk vitlök, riven
¼ tsk vitpeppar
1 tsk flingsalt
Gör så här
Biffar:
1.Sätt ugnen på 150˚C.
2.Blanda köttfärsen med ägg och äggulor.
500 g kalkonköttfärs
1 ägg
4 äggulor
3.Tillsätt kapris, rödbetor, gul lök, Dijonsenap, skånsk senap, vispgrädde, svartpeppar, salt och grillkrydda. Gör ett stekprov och reglera kryddningen vid behov.
3 msk kapris, grovt hackad
1 ½ dl inlagda rödbetor och 2 msk rödbetsspad, fint hackade
2 dl gul lök, finhackad
2 msk Dijonsenap
1 msk skånsk söt-stark senap
2 msk vispgrädde
Rikligt med nymald svartpeppar
2 tsk havssalt
½ tsk grillkrydda
4.Hetta upp en stekpanna med rapsolja och smör. Forma fyra biffar och stek dem ca 5 minuter på varje sida tills de har fått fin färg.
Smör och rapsolja till stekning
5.Lägg biffarna i en ugnsfast form och låt dem steka färdigt i ugnen i ca 20 minuter. Skölj inte ur stekpannan.
Skysås:
1.Häll vatten i stekpannan tillsammans med buljongtärningen och glasera för att fånga upp smakerna från biffarna. Skrapa upp alla bitar. Rör om med en visp och låt sjuda i några minuter.
2 ½ dl vatten
1 tärning svampbuljong
2.Blanda ner honung och sila av skyn i en finmaskig sil.
½ tsk honung
Vitlöks- och persiljesmör
1.Koka upp vatten och lägg i persiljebladen. Koka i 5 minuter.
50 g blad av persilja, stjälkarna bortskurna
2.Häll av vattnet och pressa ur allt vatten. Lägg persiljan i en mixer tillsammans med smör, vitlök, vitpeppar och salt. Mixa persiljesmöret tills det blir slätt.
120 g smör, rumstempererat och skuret i tärningar
1 tsk vitlök, riven
¼ tsk vitpeppar
1 tsk flingsalt
Servera biffarna toppade med en äggformad kula persilje- och vitlökssmör. Ringla skysåsen på tallriken och servera med stekt potatis eller ugnsstekt potatis.
Commentaires