top of page

Biff à la Lindström

Här kommer ett recept på husmanskostklassikern Biff à la Lindström, baserat på köttfärs av kalkon. Rätten har anor från mitten av 1800-talet och serverades första gången på hotell Witt i Kalmar. Här serveras biffarna med vitlöks- och persiljesmör, en skysås och gärna stekt eller ugnsstekt potatis till.


Biff à la Lindström
 

Du behöver

500 g kalkonköttfärs

1 ägg

4 äggulor

3 msk kapris, grovt hackad

1 ½ dl inlagda rödbetor och 2 msk rödbetsspad, fint hackade

2 dl gul lök, finhackad

2 msk Dijonsenap

1 msk skånsk söt-stark senap

2 msk vispgrädde

Rikligt med nymald svartpeppar

2 tsk havssalt

½ tsk grillkrydda

Smör och rapsolja till stekning


Skysås

2 ½ dl vatten

1 tärning svampbuljong

½ tsk honung


Vitlöks- och persiljesmör

120 g smör, rumstempererat och skuret i tärningar

50 g blad av persilja, stjälkarna bortskurna

1 tsk vitlök, riven

¼ tsk vitpeppar

1 tsk flingsalt

 

Gör så här

Biffar:

1.Sätt ugnen på 150˚C.


2.Blanda köttfärsen med ägg och äggulor.

500 g kalkonköttfärs

1 ägg

4 äggulor


3.Tillsätt kapris, rödbetor, gul lök, Dijonsenap, skånsk senap, vispgrädde, svartpeppar, salt och grillkrydda. Gör ett stekprov och reglera kryddningen vid behov.

3 msk kapris, grovt hackad

1 ½ dl inlagda rödbetor och 2 msk rödbetsspad, fint hackade

2 dl gul lök, finhackad

2 msk Dijonsenap

1 msk skånsk söt-stark senap

2 msk vispgrädde

Rikligt med nymald svartpeppar

2 tsk havssalt

½ tsk grillkrydda


4.Hetta upp en stekpanna med rapsolja och smör. Forma fyra biffar och stek dem ca 5 minuter på varje sida tills de har fått fin färg.

Smör och rapsolja till stekning


5.Lägg biffarna i en ugnsfast form och låt dem steka färdigt i ugnen i ca 20 minuter. Skölj inte ur stekpannan.


Skysås:

1.Häll vatten i stekpannan tillsammans med buljongtärningen och glasera för att fånga upp smakerna från biffarna. Skrapa upp alla bitar. Rör om med en visp och låt sjuda i några minuter.

2 ½ dl vatten

1 tärning svampbuljong


2.Blanda ner honung och sila av skyn i en finmaskig sil.

½ tsk honung


Vitlöks- och persiljesmör

1.Koka upp vatten och lägg i persiljebladen. Koka i 5 minuter.

50 g blad av persilja, stjälkarna bortskurna


2.Häll av vattnet och pressa ur allt vatten. Lägg persiljan i en mixer tillsammans med smör, vitlök, vitpeppar och salt. Mixa persiljesmöret tills det blir slätt.

120 g smör, rumstempererat och skuret i tärningar

1 tsk vitlök, riven

¼ tsk vitpeppar

1 tsk flingsalt


Servera biffarna toppade med en äggformad kula persilje- och vitlökssmör. Ringla skysåsen på tallriken och servera med stekt potatis eller ugnsstekt potatis.

 


Commentaires


bottom of page