top of page

Birgittas köttbullar

Detta är en relativt stor sats med köttbullar men de går bra att frysa in. I släkten har vi personer som älskar rött kött mer än allt annat, men dessa köttbullar är även deras preferens. Till midsommarfirandet brukar jag göra tre satser köttbullar och de har en strykande åtgång.


Kättbullar
 

Du behöver

1 kg kalkonfärs

2–3 gröna chili (Serrano eller Jalapeño), finhackade med eller utan frön beroende på önskad styrka

10 vitlöksklyftor, finhackade

1 stor bananschalottenlök, finriven

1 dl panko

1 ½ –2 dl grädde

2,5 dl smakrik ost (till exempel lagrad cheddar eller Västerbottenost), finriven

1 ½ dl Heinz chilisås av ketchuptyp

½ dl HP-sås

1 ½ msk Worcestershiresås

1 msk grillkrydda

1 ägg

4 msk potatismjöl

1 tsk bakpulver

1 dl färsk persilja, finhackad

1 kruka färsk oregano eller timjan, hackad

Rejält med nymalen svartpeppar

2 tsk havssalt

Smör och rapsolja att steka i

75 g smör till plåt

 

Gör så här

1. Blanda panko och grädde och låt svälla en stund. Blir blandningen för fast får man tillsätta mer grädde så att den går att blanda med köttfärsen utan att det blir klumpar av ströbröd. Låt stå i fem minuter.

1 dl panko

1 ½ - 2 dl grädde


2. Lägg köttfärs i en rymlig skål och blanda panko med grädde och köttfärs väl.

1 kg kalkonfärs


3. Förbered alla ingredienser som ska hackas och rivas och lägg ner i skålen med köttfärs.

2–3 gröna chili (Serrano eller Jalapeño), finhackade med eller utan frön beroende på önskad styrka

10 vitlöksklyftor, finhackade

1 stor bananschalottenlök, finriven

2 ½ dl smakrik ost (till exempel lagrad cheddar eller Västerbottenost), finriven

1 dl färsk persilja, finhackad

1 kruka färsk oregano eller timjan, hackad


4. Tillsätt alla övriga ingredienser utom olja och smör och blanda väl. Låt köttfärssmeten stå kallt i kylen några timmar.

1 ½ dl Heinz chilisås av ketchuptyp

½ dl HP-sås

1 ½ msk Worcestershiresås

1 msk grillkrydda

1 ägg

4 msk potatismjöl

1 tsk bakpulver

Rejält med nymalen svartpeppar

2 tsk havssalt


5. Sätt ugnen på 125–150˚C.


6. Lägg ut klickar med ½ - 1 msk smet på en bricka klädd med bakplåtspapper. Blöt händerna och rulla små köttbullar. Låt köttbullarna vila i kylen några timmar så att de bättre håller formen vid tillagning.


7. Sätt in en plåt med smör i ugnen så att plåten hinner bli varm och smöret smälta.

75 g smör till plåten


8. I en nonstick stekpanna – tillsätt smör och rapsolja och låt stekpannan bli het. När smöret tystnat lägger man i köttbullarna och bryner dem på relativt hög värme runt om. När de har fin färg lägger man dem på en plåt som man hettat upp i ugnen med smör som smält. Tillaga köttbullarna färdigt mitt i ugnen i ca 30–40 minuter.

Smör och rapsolja att steka i

 


Comments


bottom of page