top of page

Bolognese på kalkonfärs

Bolognese, även känd som ragù Bolognese, är en italiensk klassiker med rötter i staden Bologna. Denna underbara kött- och tomatsås smälter i munnen och är älskad över hela världen. Det är i sanningens namn ett italienskt mästerverk. Här kommer vår version med kalkonfärs som är otroligt god. Dubblera satsen med sås och frys in. Såsen kan användas till så många olika rätter (se längst ner i receptet) och är en riktig höjdare! Den behöver puttra en god stund men om man har den färdig i frysen kan man trolla fram olika rätter snabbt.



Du behöver

1 msk olivolja

1 msk smör

2 stora gula lökar (minst 500 g skalad vikt), skalade och hackade

8 stora klyftor vitlök, skalade och finhackade

1 kg kalkonfärs

0,75 dl HP-sås

1, 5 dl Heinz chilisås

2 msk Worcestershiresås sås

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 lagerblad

2 tsk grillkrydda

2–3 tsk salt

2 tsk turkisk rödpeppar (Pul biber)

En nypa peperoncino beroende på önskad hetta

1 msk oregano

Nymald svartpeppar

1, 5 msk honung

0,75 dl bladpersilja, finhackad


 

Gör så här

1. Hetta upp grytan med olja och smör. Stek löken på hög värme under omrörning i ca 10–15 minuter tills vätskan kokat bort. Sänk till medelvärme och stek under omrörning tills den börjar bli glansig och genomskinlig, ca 20–30 minuter.

1 msk olivolja

1 msk smör

2 stora gula lökar (minst 500 g skalad vikt), skalade och hackade


2. Tillsätt vitlök, rör om och tillsätt därefter köttfärsen. Stek tills köttfärsen är genomstekt. Rör om då och då.

8 stora klyftor vitlök, skalade och finhackade

1 kg kalkonfärs


3. Tillsätt, HP-sås, chilisås, worcestershiresås sås, burktomater, tomatpuré och lagerblad. Låt puttra i ca 1 ½ timme utan lock (använd gärna stänkskydd).

0,75 dl HP-sås

1, 5 dl Heinz chilisås

2 msk Worcestershiresås sås

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 lagerblad


4. Tillsätt alla torra kryddor, rör om och låt puttra i 10 minuter.

2 tsk grillkrydda

2–3 tsk salt

2 tsk turkisk rödpeppar (Pul biber)

En nypa peperoncino beroende på önskad hetta

1 msk oregano

Nymald svartpeppar

5. Tillsätt honung och persilja, rör om och låt puttra ytterligare 10 minuter.

1, 5 msk honung

0,75 dl bladpersilja, finhackad (jag kör den i mixern tillsammans med lite olivolja)


6. Smaka av och justera smakerna med kryddor vid behov.



Comments


bottom of page