Här är ett fantastiskt recept på klassisk Caesarsalladen med kyckling, där allt från såsen till krutongerna är hemmagjorda. Det är en riktig delikatess som kommer att bli en favorit. I detta klassiska recept guidar vi dig hur du enkelt kan skapa en autentisk caesardressing och perfekta krispiga krutonger från grunden. Med saftig kyckling, krispig romansallad och knapriga bitar av kalkonbacon är det en hel måltid. Oavsett om du söker efter den perfekta lunchen eller en god middagsrätt, kommer vår Caesarsallad att vara ett ypperligt val. När man beställer Caesarsallad på restaurang är det många ställen som serverar salladen med tomater, lök och annat – det är då inte en Caesarsallad! Jag blir lika irriterad varje gång jag får något annat än det jag har beställt.
Du behöver
2 normalstora kycklingfiléer
Salt
Nymald svartpeppar
½ tsk Pul biber
½ tsk grillkrydda
1 msk olja
1 msk smör
Dressing
1 stor vitlöksklyfta, finriven
1 äggula
1, 5 msk vitvinsvinäger
1,5 msk rödvinsvinäger
3 sardellfiléer
1 ½ tsk dijonsenap
1 tsk Worcestershiresås
½ dl parmesan, finriven
¼ tsk honung
0,75 dl olivolja
0,75 dl rapsolja
Salt
Nymald svartpeppar
Krutonger
6 – 8 tjocka skivor surdegsbröd (levain)
3 msk smör (eller mer)
3 msk olivolja (eller mer)
400 g Romansallad
200 g kalkonbacon
50 g Parmesanost, riven och hyvlad
Gör så här
Börja med att göra dressingen:
(Säkerställ att alla ingredienser är rumstempererade)
1. Lägg ner vitlök, äggula, vitvinsvinäger, rödvinsvinäger, sardellfiléer, dijonsenap, Worcestershiresås, parmesan och honung i en mixer. Mixa tills allt är väl blandat.
1 stor vitlöksklyfta, finriven
1 äggula
1, 5 msk vitvinsvinäger
1,5 msk rödvinsvinäger
3 sardellfiléer
1 ½ tsk dijonsenap
1 tsk Worcestershiresås
½ dl parmesan, finriven
¼ tsk honung
2. Häll upp båda sorternas olja i ett mått som är lätt att hälla ur. Droppa i oljan i mixern med övriga ingredienser samtidigt som mixern går. Efter en stund kan man hälla i resterande olja i en tunn stråle. Dressingen ska ha konsistensen av majonnäs.
0,75 dl olivolja
0,75 dl rapsolja
3. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ dressingen i kylen.
Salt
Nymald svartpeppar
4. Sätt ugnen på 220 ˚C. Lägg baconet på en bakplåtspappersklädd plåt och stek knaprig i 7–10 minuter. Bryt baconet i mindre bitar och ställ åt sidan.
200 g kalkonbacon
5. Vrid ner värmen på ugnen till 150–175 ˚C (beroende på ugn).
6. Skölj, torka och krydda kycklingfiléerna på båda sidor.
2 normalstora kycklingfiléer
Salt
Nymald svartpeppar
½ tsk Pul biber
½ tsk grillkrydda
7. Hetta upp en stekpanna på hög värme och lägg i smör och olja. När smöret tystnar så läggs kycklingfiléerna ner. Stek filéerna runt om på hög värme tills de har en fin stekyta. Lägg dem i en ugnssäker form stek mitt i ugnen i ca 15 minuter (innertemperaturen i den tjockaste delen ska vara 72 ˚C). Låt den vila under folie tills allt annat är klart.
1 msk olja
1 msk smör
8. Skär bort kanterna från brödet. Skär tjocka skivor och skär sedan skivorna i lagom stora kuber.
6 – 8 tjocka skivor surdegsbröd (levain)
9. Hetta upp olivolja och smör i en stor stekpanna och lägg i ett lager med brödbitar. Stek på låg medelvärme tills de blir knapriga och har fin färg runtom. Låt dem rinna av på hushållspapper och ställ åt sidan.
3 msk smör (eller mer)
3 msk olivolja (eller mer)
10. Riv och skär flagor av parmesanost och ställ åt sidan.
50 g Parmesanost, riven och hyvlad
11. Tvätta och slunga salladen eller torka den med papper eller en ren handduk. Dela salladen i lagom stora bitar och lägg i en skål.
400 g Romansallad
12. Skiva kycklingfiléerna diagonalt.
13. Lägg i lite krutonger, baconbitar, parmesan och dressing i skålen med sallad och blanda väl. Strö sedan mer krutonger, baconbitar och parmesan ovanpå. Toppa med skivad kyckling och ringla över mer dressing.
Tips: Lägg alla ingredienser i egna individuella skålar och ställ fram en blandskål och redskap så att alla kan blanda sin egen sallad och sedan lägga på sin tallrik. På så sätt går inte överbliven sallad till spillo.
Comments