top of page

Cevapcici

Cevapcici är en köttfärsrätt från Balkan. Järparna är enkla att göra och det krävs inga avancerade ingredienser. Här använder vi kalkonfärs för att göra vår egen delikata version av de cylinderformade och smakrika järpar. Vi har stekt dem i stekpanna men man kan också tillaga dem i ugnen eller ännu hellre grilla dem på utegrillen. Cevapcici kan serveras antingen på traditionellt sätt i pitabröd med olika grönsaker och paprikasås som tillbehör, eller som vanliga köttfärsbiffar med potatis i någon form och brun sky- eller gräddsås. Detta recept ger ca 40 biffar!


Cevapcici med tillbehör
 

Du behöver

Biffar

I kg kalkonfärs

1 stor gul lök

4 klyftor vitlök, skalad och finhackad eller riven

1 dl kolsyrat vatten

1 ½ tsk bikarbonat

1 tsk Vegeta

2 tsk paprika, gärna ungersk stark

1 tsk nymald svartpeppar

1 tsk salt

1 röd chili, finhackad (mängd beroende på chilifruktens styrka och tolerans för hetta)

1 dl persilja, finhackad

4 msk potatismjöl

Smör och rapsolja att steka i


Sås

3 msk hemgjord paprika- och tomatpuré eller 3 msk Ajvar

3 msk crème fraiche

1 msk Hellmans eller hemslagen majonnäs

Finhackad röd chili efter smak

½ tsk honung

Nymald svartpeppar

¼-½ tsk salt


Tillbehör för wrap eller pitabröd (fler serveringsförslag finns mot slutet av receptet)

1 röd lök, skalad och tunt skivad

Strimlad isbergssallad

Gurka, skuren i halvmånar

Paprika, tärnad

Körsbärstomater, delade i 4 klyftor

Persilja, finhackad

Röd chili, tunt skivad

Pitabröd alternativt wraps


Hemgjord paprika- och tomatpuré (instruktioner finns längst ner i receptet)

1,5 kg röd paprika, tvättad, urkärnad och skuren i grova tärningar

750 g tomater, tvättade och skurna i bitar

Röd chili, (önskad mängd efter styrka och smak), hackad

1 msk salt

1 ½ dl rapsolja

 

Gör så här

Börja med köttfärssmeten (helst dagen innan och låt den vila i kylen)


1. Riv eller mixa löken i en matberedare tills det blir en fint riven eller hackad. Hetta upp en stekpanna och stek löken i smör och olja på medelvärme i några minuter tills den mjuknar. Låt den svalna innan du lägger ner den i en blandskål som rymmer alla ingredienser.

Smör och rapsolja att steka i

1 stor gul lök


2. Riv vitlöksklyftorna och lägg ner dem i blandskålen.

4 klyftor vitlök, skalad och finhackad eller riven


3. Lös upp bikarbonatet i kolsyrat vatten och häll ner det i blandskålen.

1 dl kolsyrat vatten

1 ½ tsk bikarbonat


4. Lägg ner alla övriga ingredienser i skålen och knåda tills allt har blandats ordentligt. Ställ in i kylen och låt smeten vila över natten (som minst 4 timmar).

I kg kalkonfärs

1 tsk Vegeta

2 tsk paprika, gärna stark ungersk

1 tsk nymald svartpeppar

1 tsk salt

1 röd chili, finhackad (mängd beroende på chilifruktens styrka och önskan om hetta)

1 dl persilja, finhackad

4 msk potatismjöl


5. Fördela smeten med ett matskedsmått i små klickar på ett bakplåtspapper. Blöt händerna och komprimera köttfärsen samtidigt som klickarna formas till jämntjocka cylinderformade biffar (ca 8 cm långa).


6. Ställ in biffarna i kylen och låt dem vila tills det är dags att tillaga dem.


Gör såsen


7. Blanda alla ingredienser till såsen i en skål och ställ in i kylen.

3 msk hemgjord paprika- och tomatpuré eller 3 msk Ajvar

3 msk crème fraiche

1 msk Hellmans eller hemslagen majonnäs

Finhackad röd chili efter smak

½ tsk honung

Nymald svartpeppar

¼-½ tsk salt


Tillbehör om biffarna ska serveras som wraps eller i pitabröd


8. Lägg lökskivorna i kallt vatten i en skål och ställ in i kylen. Låt dem dra minst 15 minuter men gärna längre. Det tar bort lite av den skarpa smaken och gör dem krispiga. Innan servering silas vattnet av och löken torkas får rinna av på hushållspapper.

1 röd lök, skalad och tunt skivad


9. Förbered alla tillbehör om biffarna ska serveras i wrap eller pitabröd.

Strimlad isbergssallad

Gurka, skuren i halvmånar

Paprika, tärnad

Körsbärstomater, delade i 4 klyftor

Persilja, finhackad

Röd chili, tunt skivad


10. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. När smöret tystnat, sänk till medelvärme och stek biffarna runt om i ca 10–12 minuter.

Smör och rapsolja att steka i


11. Servera med pitabröd eller wraps, den skivad rödlök, strimlad sallad, tomater, paprika, gurka, tomatklyftor, hackad persilja och paprikasås.

Pitabröd alternativt wraps


12. Alternativt kan biffarna exempelvis serveras med klyftpotatis och en god sås eller med potatismos och en brun gräddsås.


Paprika- och tomatpuré - gör så här:

1. Kör paprika-, chili- och tomatbitarna i en matberedare till en puré. Lägg alltsammans i en rymlig non stick gryta.

1,5 kg röd paprika, tvättad, urkärnad och skuren i grova tärningar

750 g tomater, tvättade och skurna i bitar

Röd chili, (önskad mängd efter styrka och smak), hackad


2. Koka purén utan lock (men gärna med stänkskydd) på medelvärme tills all vätska kokat bort, ca 2,5–3 timmar. Rör om då och då.


3. Tillsätt salt och rapsolja och koka i ytterligare 45 minuter. Rör om då och då.

1 msk salt

1 ½ dl rapsolja


4. Hetta upp ugnen till 125 ˚C och bred ut blandningen i en rymlig ugnsfast form eller plåt. Rosta i ugnen i ca 45 minuter. Rör om en eller ett par gånger.


5. Häll upp på väl rengjorda och steriliserade burkar och sätt på locket direkt. Paprikapurén står sig oöppnad i kylen i minst 1 år.

 

Tips: Purén håller sig länge i kylen om man häller på rapsolja så att det täcker hela ytan när delar av innehållet används, så länge man använder en väl rengjord



Kommentare


bottom of page