top of page

Chili con carne

Bjud dig själv och gästerna på ett nostalgiskt comfort food - Chili con carne! Det är en värmande gryta med mycket smak och djup. Faktiskt en av de godare saker man kan äta under kalla höst- och vinterkvällar. Servera med nykokt ris, ett gott bröd (gärna vitlöksbröd) eller Nachos. Det är en gryta som tjänar på att bli lagad i förväg så att smakerna hinner gifta sig och djupna. Det är också en perfekt rätt att frysa så gör en stor sats för att kunna ta fram när tiden inte räcker till och man ändå vill ha något gott på tallriken att se fram emot!


chili con carne toppad med gräddfil och jalapeno
 

Du behöver

Smör och olivolja att steka i

2 stora gula lökar, skalade och hackade

1 stor grön paprika, tvättad, urkärnad och skuren i 2 cm stora bitar

1 stor röd paprika, tvättad, urkärnad och skuren i 2 cm stora bitar

1 stor gul eller orange paprika, tvättad, urkärnad och skuren i 2 cm stora bitar

500 g kalkonköttfärs

6 klyftor vitlök, skalade och rivna på den grova sidan av rivjärnet

1 ½ msk tomatpuré

1 tärning svampbuljong

2 lagerblad

1 burk Mutti hela körsbärstomater

1 dl Heinz chilisås (av ketchuptyp)

4 msk HP-sås

2 msk japansk soja

2 tsk worcestershiresås

½ tsk mald spiskummin

1 tsk oregano

1 ½ tsk pul biber

1 tsk grillkrydda

½ tsk vitlökspulver

½ tsk lökpulver

1 tsk salt

Nymald svartpeppar

2 tsk honung

1 burk (230 g avrunnen vikt) stora vita bönor eller Cannellinibönor, väl avsköljda

2 dl hackad bladpersilja


Till servering

Hackad persilja att dekorera med

Crème fraiche eller gräddfil

Bröd, ris eller Nachos

 

Gör så här

1. Förbered alla grönsaker.

2 stora gula lökar, skalade och hackade

1 stor grön paprika, tvättad, urkärnad och skuren i 2 cm stora bitar

1 stor röd paprika, tvättad, urkärnad och skuren i 2 cm stora bitar

1 stor gul eller orange paprika, tvättad, urkärnad och skuren i 2 cm stora bitar

6 klyftor vitlök, skalade och rivna på den grova sidan av rivjärnet

2 dl hackad bladpersilja


2. Mät upp kryddorna i en liten skål.

½ tsk mald spiskummin

1 tsk oregano

1 ½ tsk pul biber

1 tsk grillkrydda

½ tsk vitlökspulver

½ tsk lökpulver

1 tsk salt

Nymald svartpeppar


3. Stek löken i smör och olja tills den fått fin färg. Stek i omgångar vid behov. När löken fått fin färg läggs den över i en stor gryta.


4. Fräs paprikahacket i smör och olja under ca 5 minuter. Lägg över paprikan i grytan med löken.

Smör och olivolja

1 stor grön paprika, tvättad, urkärnad och skuren i 2 cm stora bitar

1 stor röd paprika, tvättad, urkärnad och skuren i 2 cm stora bitar

1 stor gul eller orange paprika, tvättad, urkärnad och skuren i 2 cm stora bitar


5. Fräs köttfärsen i olja och smör tills den fått fin färg och all vätska kokat bort. Tillsätt riven vitlök och låt den fräsa med under ett par minuter. Lägg över köttfärsen och vitlöken i grytan med grönsakerna.

Smör och olivolja

500 g kalkonköttfärs

6 klyftor vitlök, skalade och rivna på den grova sidan av rivjärnet


6. Ställ grytan på en varm platta och rör om så att allt blanda väl. Tillsätt tomatpuré och smula ner buljongtärning och lagerblad. Blanda väl.

1 ½ msk tomatpuré

1 tärning svampbuljong

2 lagerblad


7. Tillsätt tomater med spad, chilisås, HP-sås, soja och worcestershiresås. Blanda väl.

1 burk Mutti hela körsbärstomater

1 dl Heinz chilisås (av ketchuptyp)

4 msk HP-sås

2 msk japansk soja

2 tsk worcestershiresås


8. Tillsätt kryddblandningen och honung.

½ tsk mald spiskummin

1 tsk oregano

1 ½ tsk pul biber

1 tsk grillkrydda

½ tsk vitlökspulver

½ tsk lökpulver

1 tsk salt

Nymald svartpeppar

2 tsk honung


9. Tillsätt hackad persilja och låt det koka ihop 40 – 50 minuter. Rör om då och då.

2 dl hackad bladpersilja


10. Rör ner de vita bönorna och blanda väl. Låt sjuda i 5 minuter.

1 burk (230 g avrunnen vikt) stora vita bönor eller Cannellinibönor, väl avsköljda


11. Smaka av och reglera med kryddor och honung vid behov.


12. Strö över lite hackad persilja och toppa Chili con Carnen med en klick gräslök eller crème fraiche. Servera ett gott bröd eller ris alternativt Nachos.

 
 

Tips: Laga grytan en dag i förväg så att smakerna hinner gifta sig. Gör dubbel eller tredubbel sats och frys in.

Comentarios


bottom of page