Detta är en läcker tapas som kombinerar den krispiga konsistensen av friterat rispapper med kryddiga, krämiga och smakrika räkor. En rätt som skapar en oemotståndlig explosion av smaker i varje tugga. Det är ett enkelt recept som möjliggör att du kan servera en tapas som är både minnesvärd och läcker. Dynamite shrimp kan serveras på många olika sätt. Se tips på några längst ner i receptet.
Du behöver
500 g råa stora räkor utan huvuden, skalade och rensade
1 dl standard mjölk
½ msk vitvinsvinäger
½ tsk havssalt
¼ tsk nymald svartpeppar
2 dl maizena
1 knivsudd MSG
Neutral olja att fritera i
Färsk koriander, finhackad
Sås
1 dl majonnäs
5 msk sweet chilisås
1 ½ msk srirachasås sås
1 tsk sojasås
½ - 1 tsk sambal oelek
Asiatisk coleslaw
4 ½ msk risvinäger
2 msk sojasås
2 ½ msk ljus sirap
1 msk rostade sesamfrön
1 tsk rostad sesamolja
1 tsk srirachasås
1 klyfta vitlök, finriven
1 ½ tsk ingefära, finriven
4 msk majonnäs
Flingsalt
Nymald svartpeppar
1 liter vit- och rödkål, finstrimlad
5 dl morot, finstrimlad
1 dl finhackad vårlök
Koriander, finhackad
Till servering
Rispapper, klippta i 4–6 bitar
Flingsalt
Isbergssallad, strimlad
Gör så här
Börja med att göra coleslaw
1. Blanda alla ingredienser till dressingen i en stor skål. Smaka av med salt och svartpeppar.
4 ½ msk risvinäger
2 msk sojasås
2 ½ msk ljus sirap
1 msk rostade sesamfrön
1 tsk rostad sesamolja
1 tsk srirachasås
1 klyfta vitlök, finriven
1 ½ tsk ingefära, finriven
4 msk majonnäs
Flingsalt
Nymald svartpeppar
2. Förbered grönsakerna genom att strimla och hacka. Vänd ner dem i dressingen och blanda väl. Ställ in salladen i kylen.
1 liter vit- och rödkål, finstrimlad
5 dl morot, finstrimlad
1 dl finhackad vårlök
Koriander, finhackad
3. Förbered räkorna genom att skala och rensa dem. Skölj och lägg dem på hushållspapper. Täck med ett par lager hushållspapper och tryck till för att få bort fukt.
500 g råa stora räkor utan huvuden, skalade och rensade
4. Mät upp mjölk i en skål som rymmer räkorna. Tillsätt vinäger och rör om. Låt stå i 10 minuter.
1 dl standard mjölk
½ msk vitvinsvinäger
5. Tillsätt salt, svartpeppar och MSG till mjölken. Blanda runt och lägg i räkorna. Blanda och ställ åt sidan så att de får marinera i mjölkblandningen i 30 minuter.
½ tsk havssalt
¼ tsk nymald svartpeppar
1 knivsudd MSG
6. Blanda alla ingredienser till såsen. Vill man servera extra sås vid sidan om kan man göra dubbel sats.
1 dl majonnäs
5 msk sweet chilisås
1 ½ msk srirachasås sås
1 tsk sojasås
½ - 1 tsk sambal oelek
7. Hetta upp olja tills den är så het så att det uppstår små bubblor när man sätter ner en träpinne/träskaft. Sänk ner rispapperstrianglarna en åt gången och fritera i några sekunder. Lägg dem på en plåt med hushållspapper och salta med flingsalt direkt när de fortfarande är varma.
Neutral olja att fritera i
Rispapper, klippta i 4–6 bitar
Flingsalt
8. Häll upp maizena i en plastpåse och lägg i några räkor åt gången och skaka runt så att räkorna täcks av maizena.
2 dl maizena
9. Hetta upp oljan igen tills den är så het så att det uppstår små bubblor när man sätter ner en träpinne/träskaft. Oljan ska täcka ett lager med räkor. Sänk värmen till hög medelvärme när oljan är het så att det uppstår små bubblor när man sätter ner en träpinne. Fritera räkorna i omgångar i ca 3–4 minuter och låt dem rinna av på hushållspapper. Vänd dem några gånger under friteringen.
10. Strimla isbergssallad och sprid ut den på ett serveringsfat.
Isbergssallad, strimlad
11. Lägg räkorna i en skål och häll över hälften av såsen eller mer och rör runt så att de täcks av sås.
12. Lägg räkorna med sås på bädden av isbergssallad och strö över hackad koriander. Servera resten av såsen vid sidan om tillsammans med rispapperen och asiatisk coleslaw. Låt var och en bygga sina egna rispapper med räkor, grönsaker och mer sås.
Färsk koriander, finhackad
Dynamite shrimp kan också serveras i tacos, med pasta eller som en tapas utan tillbehör.
Comments