top of page

Enkel Pad thai

Enkel Pad Thai bygger på ingredienser som är lätta att få tag i även om man inte har en asiatisk livsmedelsbutik i närheten. Själv tycker jag kanske till och med lite bättre om denna version som känns lite fräschare än den traditionella varianten (som också är god – recept finns här på hemsidan). Det är viktigt att förbereda alla ingredienser innan tillagningen påbörjas enligt instruktionerna nedan. När man väl sätter i gång att tillaga går det i en rasande fart och själva tillagningen tar bara några minuter. Ge denna variant en chans trots att woksåsen kan te sig märklig på grund av vissa ingredienser. Jag tror att ni kommer att gilla den lika mycket som jag och min familj! Jag brukar dubblera satsen om vi är fler än två som ska äta. Tillaga då i två omgångar. Om woken eller pannan är för full, påverkas slutresultatet negativt.


Enekl pad thai toppad med limeklyftor och färsk chili
 

Du behöver

0,75 dl rapsolja + rapsolja till att steka kyckling och eventuellt räkor om de är råa

2 msk vitlök, finhackad

300 g stora råa räkor med skal men utan huvuden, alternativt 200–250 g små kokta räkor

2 kycklingfiléer (ca 300 g)

Salt

Nymald svartpeppar

3 ägg

150 g platta ris- eller äggnudlar

3 ½ dl böngroddar


Woksås

0,8 dl Thai fisksås

4 msk ketchup

1 ½ msk strösocker

3 msk vatten


Topping

4 msk vårlök, finhackad

4 msk jordnötter, grovt hackade

1 ½ tsk chiliflingor

½ dl färsk koriander, hackad

1 lime skuren i 6 klyftor

 

Gör så här

Förbered alla ingredienser innan tillagning


1. Skala de råa räkorna och ta bort tarmen. Salta och peppra och stek dem nästan färdiga. Lägg dem i en skål och ställ åt sidan. Används kokta räkor så lägg dem direkt i en rymlig skål (när de skalats).

300 g stora råa räkor med skal men utan huvuden, alternativt 200–250 g små kokta räkor (skalad vikt)

Rapsolja till att steka råa räkor

Salt

Nymald svartpeppar


2. Skär kycklingfiléerna i tärningar, ca 2 cm stora. Salta och peppra och stek kycklingen i olja tills den är färdig. Lägg kycklingen i samma skål som de stekta räkorna och blanda.

Rapsolja till att steka kyckling

2 kycklingfiléer (ca 300 g)

Salt

Nymald svartpeppar


3. Skölj böngroddarna och låt dem rinna av ordentligt och lägg dem i samma skål som räkor och kyckling. Säkerställ att kyckling och böngroddar har svalnat innan böngroddarna läggs ner. Blanda väl och ställ åt sidan.

3 ½ dl böngroddar


4. Lägg den finhackade vitlöken i en liten skål och ställ åt sidan.

2 msk vitlök, finhackad


5. Knäck äggen i en skål och vispa lätt med en gaffel. Ställ åt sidan.

3 ägg


6. Koka ris- eller äggnudlarna 3 minuter eller ca 1 min kortare än anvisad tid på förpackningen alternativt den tid som anges om nudlar ska wokas.

150 g platta ris- eller äggnudlar


7. Vispa ihop alla ingredienser till woksåsen i en skål tills allt är blandat och sockret har löst sig. Ställ åt sidan.

0,8 dl Thai fisksås

4 msk ketchup

1 ½ msk strösocker

3 msk vatten


8. Förbered toppningen och lägg i små högar så att det är klart att dressa och servera direkt.

4 msk vårlök, finhackad

4 msk jordnötter, grovt hackade

1 ½ tsk chiliflingor

½ dl färsk koriander, hackad

1 lime skuren i 6 klyftor


Tillagning:


9. Ställ skålarna med ingredienser i turordning då tillagningen måste gå snabbt. Ställ skålen med ägg närmast woken eller stekpannan, följt av vitlök, följt av woksås och nudlarna, följt av skålen med räkor, kyckling och böngroddar.


10. Hetta upp en wok eller stekpanna på hög värme tills den är riktigt het. Sänk värmen till medium och tillsätt oljan.

0,75 dl rapsolja


11. Tillsätt äggen och rör tills de är lätta och krämiga i konsistensen.


12. Tillsätt vitlök, blanda väl och stek några få sekunder utan att vitlöken bränns.


13. Tillsätt woksås och ris- eller äggnudlar. Blanda under omrörning några minuter tills nudlarna har absorberat såsen och är genomkokta men inte överkokta.


14. Tillsätt kyckling, räkor och böngroddar och blanda väl.


15. Lägg upp nudlarna på ett uppläggningsfat och strö över vårlök, jordnötter, chiliflingor och koriander. Fördela limeklyftorna längs sidorna på fatet. Servera direkt.

4 msk vårlök, finhackad

4 msk jordnötter, grovt hackade

1 ½ tsk chiliflingor

½ dl hackad färsk koriander

1 lime skuren i 6 klyftor

 

Tips: Spar alla räkskal och huvuden. Lägg i en påse i frysen tills du har tillräckligt för att göra en skaldjursfond.

Comentários


bottom of page