top of page

Enkel tomatsås

Detta är en enkel ”no fuzz” tomatsås, som passar till det mesta. Addera kryddor och örter för variation.


 

Du behöver

800 g konserverade hela tomater av god kvalitet

1 gul lök, skalad och delad i 4 delar

3 klyftor vitlök, skalade

100 g smör

Salt

1 tärning svampbuljong

Nymald svartpeppar

2 msk honung

½-1 tsk peperoncino

Färsk basilika, riven i bitar

 

Gör så här

1. Klipp tomaterna i mindre bitar direkt i burken tillsammans med juicen. Häll dem i en gryta.

800 g konserverade hela tomater av god kvalitet


2. Tillsätt lök, vitlök, smör, salt och smula ner buljongen i grytan.

1 gul lök, skalad och delad i 4 delar

3 klyftor vitlök, skalade

100 g smör

Salt

1 tärning svampbuljong


3. Koka upp och sänk värmen till låg medelvärme. Såsen ska sjuda försiktigt utan lock (använd stänkskydd) i 1 – 1 ½ timme. Rör om då och då och krossa större bitar av tomat med slevens baksida.


4. Fiska upp lök och vitlök och mixa dem i en matberedare. Häll tillbaka i såsen och tillsätt honung, peperoncino och färsk basilika samt nymald svartpeppar. Låt såsen koka i ytterligare 10 minuter.

Nymald svartpeppar

2 msk honung

½-1 tsk peperoncino

Färsk basilika, riven i bitar


5. Smaka av och justera med salt, peppar, peperoncino och/eller honung vid behov.


Servera med pasta, gnocchi eller som pizzasås etc.

 

Comentarios


bottom of page