Fransk löksoppa eller Soupe à l'oignon som det heter på franska är en klassiker och verkligen den bästa av rätter när man vill värma sig under kalla höst- och vinterdagar. Det är en välsmakande, rustik och värmande soppa som dessutom är både billig och enkel att tillaga. Det tar visserligen tid att göra den men mycket sköter sig självt och man kan göra det mesta klart i förväg. Det är viktigt att löken får den tid den behöver i grytan för att smakerna ska djupna och rätt sötma uppstå. Soppan består huvudsakligen av lök i en smakrik buljong som toppas med ett gratinerat täcke av bröd och ost. Var gärna extra generös med osten till gratineringen.
Du behöver
Tillagningstid: ca 2–2½ timmar
1 kg skalad gul lök, tunt skivad (gärna med en mandolin)
2 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
60 gram smör
2 msk olivolja
3 msk Idealmjöl
1 msk strösocker
1 msk äppelcidervinäger
Salt
2 dl torrt vitt vin
1 msk worcestershiresås sås
2 l vatten, kokande
4 tärningar svampbuljong
10 hela svartpepparkorn
3 lagerblad
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
Nymald svartpeppar
Krutonger
6 – 8 tjocka skivor surdegsbröd (levain) eller baugette
3 msk smör (eller mer)
3 msk olivolja (eller mer)
2 klyftor vitlök, finhackad
Till servering
Krutonger stekta i smör, olivolja och vitlök
3 dl riven västerbottenost, gruyère och/eller parmesanost (eller mer – var generös)
Färsk timjan
Gör så här
1. Hetta upp smör och olja i en stor gryta och fräs lök och vitlök på medelhög värme ett par minuter. Sänk därefter värmen och låt det hela puttra på låg värme, under lock i cirka 15 minuter.
1 kg skalad gul lök, tunt skivad (gärna med en mandolin)
2 vitlöksklyftor, finhackade
60 gram smör
2 msk olivolja
2. Tillsätt socker, salt och äppelcidervinäger, rör om ofta och bryn löken på medelhög värme i 30–40 minuter utan lock. Löken ska inte stekas men den ska få färg. Den är klar när den börjar få en vacker, lätt gyllenbrun färg och är helt mjuk.
1 msk strösocker
1 msk äppelcidervinäger
Salt
3. När löken är klar tillsätts vetemjölet pö om pö under omrörning så att mjölet fördelas jämnt och inga klumpar uppstår.
3 msk Idealmjöl
4. Tillsätt vin och worcestershiresås under omrörning och låt koka upp.
2 dl torrt vitt vin
1 msk worcestershiresås sås
5. Tillsätt buljongtärningarna och det kokande vattnet och lägg i pepparkornen, lagerbladen och timjan och oregano.
2 l vatten, kokande
4 tärningar svampbuljong
10 svartpeppar korn
3 lagerblad
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
6. Låt soppan sjuda i 30–40 minuter under lock. Smaka av och tillsätt nymald svartpeppar efter smak samt salt vid behov.
Nymald svartpeppar
Salt
Så här långt kan soppan förberedas.
Vid servering
Gör krutonger:
7. Skär bort kanterna från brödet. Skär tjocka skivor och skär sedan skivorna i lagom stora kuber. Hetta upp olivolja och smör i en stor stekpanna och lägg i ett lager med brödbitar. Stek på låg medelvärme tills de blir knapriga och har fin färg runtom. Låt vitlöken steka med den sista minuten (säkerställ att den inte bränns vid). Låt krutongerna rinna av på hushållspapper och ställ åt sidan.
6 – 8 tjocka skivor surdegsbröd (levain) eller baguette
3 msk smör (eller mer)
3 msk olivolja (eller mer)
2 klyftor vitlök, finhackad
8. Sätt ugnen på 250 grader.
9. Häll soppan i ugnsfasta skålar och lägg på krutonger så att ytan täcks. Lägg över den rivna osten. Ställ in skålarna högt upp i ugnen och gratinera i ca 10 minuter. För att få fin yta kan man ändra till grill i någon minut på slutet. Toppa med färsk timjan och servera direkt.
Krutonger stekta i smör, olivolja och vitlök
3 dl riven västerbottenost, gruyère och/eller parmesanost (eller mer – var generös)
Färsk timjan
Comments