top of page

Friterad Calamari med asiatisk touch

Krispigt friterade Calamari ringar med Sichuanpeppar och chili som serveras tillsammans med en asiatisk krämig dippsås eller Sriracha majonnäs samt eventuellt också med Prik Nam Pla. Prik Nam Pla är ett thailändskt tillbehör i form av en sås som förhöjer smaken på de flesta rätter. Friterad calamari med asiatisk touch fungerar utmärkt att servera som en tapas eller en förrätt. Mums!


Friterade kalamari med asiatisk sås
 

Du behöver

350 g Calamari ringar

3 dl mjölk

1 tsk havssalt

1 tsk nymald svartpeppar

2 tsk Sichuan peppar, rostad i torr stekpanna och mald

1 ½ msk Shao Xing vin

Äggvita från 1 ägg

4 msk maizena

Neutral olja att fritera i


Panering

6 msk Maizena

¼ dl vetemjöl

¼ dl rismjöl

½ tsk bikarbonat

¼ tsk MSG (en smakförstärkare som man kan köpa i asiatiska livsmedelsbutiker eller på nätet)


Dippsås

1 msk thai chilipasta (Nam Prik Pao)

4 msk Hellmans eller hemslagen majonnäs

1 tsk rostad sesamolja

1 tsk sojasås

2 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna

Röd chili, finhackad (mängd beroende på önskad hetta och typ av chili)

2 vårlökar, finhackade – reservera lite mörkgrönt hack till att toppa calamari ringarna med vid servering

Nymald svartpeppar

Havssalt


Eller


Srirachamajonnäs

1 dl Hellmans eller hemslagen majonnäs

1, 5 – 2 msk Srirachasås

½ tsk honung

Salt

Nymald svartpeppar


Servera eventuellt även med Prik Nam Pla

1 ½ - 2 msk Thai Birds Eye chili, finhackad

3 msk fisksås

1 msk lime juice

2 klyftor vitlök, finhackad

2 msk schalottenlök, finhackad

1 tsk koriander, finhackad

 

Gör så här

1. Lägg calamari-ringarna i mjölk och marinera i 2 timmar så att köttet blir vitt och fast.

350 g Calamari ringar

3 dl mjölk


2. Skaka av mjölken från ringarna och lägg över dem i en ren och rymlig skål.


3. Tillsätt salt, svartpeppar, Sichuanpeppar och Shao Xing vin. Låt stå i 5 minuter.

1 tsk havssalt

1 tsk nymald svartpeppar

2 tsk Sichuan peppar, rostad i torr stekpanna och mald

1 ½ msk Shao Xing vin


4. Tillsätt äggvita och maizena. Blanda väl så att det blir en tjock och kladdig smet. Ställ åt sidan.

Äggvita från 1 ägg

4 msk maizena


5. Blanda alla ingredienser till paneringen i en separat skål.

6 msk Maizena

¼ dl vetemjöl

¼ dl rismjöl

½ tsk bikarbonat

¼ tsk MSG (en smakförstärkare som man kan köpa i asiatiska livsmedelsbutiker eller på nätet)


6. Blanda alla ingredienser till dippsåsen eller srirachamajonnäsen. Smaka av och justera kryddningen vid behov. Ställ in i kylen.


Asiatisk dipp

1 msk thai chilipasta (Nam Prik Pao)

4 msk Hellmans eller hemslagen majonnäs

1 tsk rostad sesamolja

1 tsk sojasås

2 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna

Röd chili, finhackad (mängd beroende på önskad hetta och typ av chili)

2 vårlökar, finhackade – reservera lite mörkgrönt hack till att toppa calamari ringarna med vid servering

Nymald svartpeppar

Havssalt


eller


Srirachamajonnäs

1 dl Hellmans eller hemslagen majonnäs

1, 5 – 2 msk Srirachasås

½ tsk honung

Salt

Nymald svartpeppar


7. Doppa calamari ringarna i paneringen så att den täcker. Skaka av allt överflöd och lägg dem utspridda på en plåt eller bricka med bakplåtspapper.


8. Om man vill servera med Nam Prik Pla – blanda alla ingredienser i en skål och ställ i kylen.

1 ½ - 2 msk Thai Birds Eye chili, finhackad

3 msk fisksås

1 msk lime juice

2 klyftor vitlök, finhackad

2 msk schalottenlök, finhackad

1 tsk koriander, finhackad


9. Hetta upp tillräckligt med olja i en liten wok eller gryta för att det ska täcka ett lager av ringar. Oljan är redo när det bildas bubblor runt ett träskaft eller ätpinne i trä. Lägg ner några ringar åt gången och fritera dem i omgångar i ca 2 minuter tills de är gyllenbruna. Ta upp dem med en tång och låt dem rinna av på hushållspapper. Salta direkt medan de är varma. Fortsätt tills alla ringar är friterade.

Olja att fritera i

Havssalt


10. Lägg calamari ringarna i en serveringsskål eller fat. Strö hackad vårlök över och servera tillsammans med dippsåsen och eventuellt Prik Nam Pla.

 

Comments


bottom of page