top of page

Friterade kinesiska kycklingvingar

För 40 år sedan åt jag sticky chicken wings tillagade av Sushma (vissa saker faller inte i glömska). Jag fick en plötslig crawing och berättade för henne om dessa, men hon kom inte ihåg dem. Utifrån min beskrivning så snodde hon ihop en ny version och detta blev resultatet på friterade kinesiska kycklingvingar. Så gott!


 

Du behöver

I kg kycklingvingar

Havssalt

Nymald svartpeppar

2 – 3 dl Maizena

Olja att fritera i


Plommon- och hoisinsås 

1 dl asiatisk plommonsås (Plum sauce) 

1 dl Hoisinsås 

1 msk flytande honung 

1 msk sojasås 

1 msk svart bönpasta (Black bean paste) 

1 msk Sambal oelek 

10 - 12 klyftor vitlök, riven på den grova sidan av rivjärnet 


Dekoration

Tunt skivad vårlök

 

Gör så här

Börja med att göra Plommon- och hoisinsåsen

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt såsen sjuda några minuter så att den tjocknar. Ställ åt sidan. 1 dl Hoisinsås 1 msk flytande honung 1 msk sojasås 1 msk svart bönpasta (Black bean paste) 1 msk Sambal oelek 10 - 12 klyftor vitlök, riven på den grova sidan av rivjärnet Dela och trimma kycklingvingarna 2. Skölj vingarna och torka dem torra. I kg kycklingvingar 3. Skär eller klipp bort den allra yttersta vingspetsen vid leden med en vass kockkniv eller en fågelsax. Klipp bort den trekantiga skinnbiten mellan de två lederna och trimma/dra bort så mycket av skinnet och fettet som det går. Skär eller klipp vingen i leden så att det blir två bitar av varje vinge. 4. Salta och peppra båda sidor av vingarna. Havssalt Nymald svartpeppar 5. Häll Maizena i en plastpåse och lägg ner några vingar åt gången. Skaka runt så att vingarna täcks av maizena. Skaka av överflödet och lägg dem på ett stort fat. Fortsätt tills alla vingar är täckta. 2 – 3 dl Maizena 6. Hetta upp tillräckligt med olja i en liten wok eller gryta för att det ska täcka ett lager av vingar. Oljan är redo när det bildas bubblor runt ett träskaft eller ätpinne i trä. Lägg ner några kycklingvingar åt gången och fritera dem i omgångar i 15 minuter. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Fortsätt tills alla vingar är friterade. Olja att fritera i 7. Lägg ner vingarna i omgångar och fritera dem en andra gång i 7 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper. Fortsätt tills alla vingar är friterade. 8. Hetta upp Plommon- och hoisinsåsen och vänd ner vingarna. Strö över vårlök och servera. Vårlök, tunt skivad Servera vingarna som en tapas eller som en del av en buffé. 

 


Comments


bottom of page