Grillad char siu kyckling
- tastefusion
- 7 apr. 2024
- 1 min läsning
Denna kinesisk-inspirerade grillrätt kombinerar den söt-salta smaken av Char Siu, en traditionell grillad fläskrätt, med saftig kyckling för en måltid som är full av smak och karaktär. Den hemliga ingrediensen ligger i marinaden, som ger kycklingen dess oemotståndliga glans och djupa smakprofil. Perfekt för grillkvällar eller när du vill lägga till lite asiatisk flair till din middagsmeny.

Du behöver
1 kg kycklingfilé, sköljd och torkad med hushållspapper
Salt
Nymald svartpeppar
Marinad
3 klyftor vitlök, finriven
1 msk ingefära, finriven
2 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk salt
1/2 tsk five spice krydda
1 tsk mald vitpeppar
2 msk hoisinsås
1 msk Shaoxing vin (kan ersättas med saké eller torr sherry)
1 msk thin soja sås
1 tsk sesamolja
Några droppar röd hushållsfärg (kan uteslutas)
2 msk vatten
1 msk maltose (kan köpas på nätet eller i asiatiska livsmedelsbutiker)
Gör så här
1. Skär kycklingfiléerna på mitten men inte hela vägen igenom. Bred ut filéerna så att de blir som en fjäril. Lägg en filé åt gången i en rymlig plastpåse och banka ut dem så att de blir ca 1 cm och jämntjocka. Salta och peppra lätt på båda sidor.
1 kg kycklingfilé, sköljd och torkad med hushållspapper
Salt
Nymald svartpeppar
2. Riv ingefära och vitlök och lägg dem i en skål. Tillsätt övriga ingredienser för marinaden och blanda väl. Om maltosen är hård kan burken värmas 10 sekunder i mikron innan den tillsätts.
3 klyftor vitlök, finriven
1 msk ingefära, finriven
2 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk salt
1/2 tsk five spice pulver
1 tsk mald vitpeppar
2 msk hoisinsås
1 msk Shaoxing vin (saké eller torr sherry)
2 tsk thin soja sås
1 tsk sesamolja
Några droppar röd hushållsfärg (kan uteslutas)
2 msk vatten
1 msk maltose (kan köpas på nätet eller i asiatiska butiker)
3. Pensla eller massera (använd handskar) in marinaden på båda sidor av kycklingen. Lägg dem platta i en rymlig skål eller form med lock. Man kan lägga dem i flera lager. Låt kycklingen marinera i minst åtta timmar eller över natten.
4. Ta ut kycklingen någon timme innan den ska tillagas och låt den vila i rumstemperatur i marinaden.
5. Skaka av marinaden tillbaka ner i marineringskärlet och lägg kycklingen på ett fat strax innan den ska tillagas. Lägg marinaden från skålen i en liten kastrull och koka ihop den under omrörning så att bakterier från den råa kycklingen försvinner. Lägg marinaden i en liten skål.
6. Grilla kycklingen under lock på hög värme i ca 3 ½ minut/sida. Säkerställ att den är genomstekt men inte torr. Innertemperaturen ska vara 70˚C. Pensla kycklingen med marinaden mot slutet av grillningen.
7. Låt kycklingen få vila under folie i några minuter. Skiva sedan upp den och servera med önskade tillbehör, såsom en sallad eller med ris och ångade eller wokade grönsaker samt srirachamajonnäs, eller som fyllning i Bao buns, baguette eller i tacos.
Tips: Om man inte har möjlighet eller vill grilla kycklingen kan den tillagas i stekpanna med smör och olja. När smöret har tystnat läggs filéerna i och steks ca 3–4 minuter/sida tills den har en innertemperatur på 70˚C. Pensla med marinad mot slutet.
コメント