top of page

Grillad char siu kyckling

Denna kinesisk-inspirerade grillrätt kombinerar den söt-salta smaken av Char Siu, en traditionell grillad fläskrätt, med saftig kyckling för en måltid som är full av smak och karaktär. Den hemliga ingrediensen ligger i marinaden, som ger kycklingen dess oemotståndliga glans och djupa smakprofil. Perfekt för grillkvällar eller när du vill lägga till lite asiatisk flair till din middagsmeny.


Grillad Char Siu kyckling
 

Du behöver

1 kg kycklingfilé, sköljd och torkad med hushållspapper

Salt

Nymald svartpeppar


Marinad

3 klyftor vitlök, finriven

1 msk ingefära, finriven

2 msk mörkt muscovadosocker

1 tsk salt

1/2 tsk five spice krydda

1 tsk mald vitpeppar

2 msk hoisinsås

1 msk Shaoxing vin (kan ersättas med saké eller torr sherry)

1 msk thin soja sås

1 tsk sesamolja

Några droppar röd hushållsfärg (kan uteslutas)

2 msk vatten

1 msk maltose (kan köpas på nätet eller i asiatiska livsmedelsbutiker)

 

Gör så här

1. Skär kycklingfiléerna på mitten men inte hela vägen igenom. Bred ut filéerna så att de blir som en fjäril. Lägg en filé åt gången i en rymlig plastpåse och banka ut dem så att de blir ca 1 cm och jämntjocka. Salta och peppra lätt på båda sidor.

1 kg kycklingfilé, sköljd och torkad med hushållspapper

Salt

Nymald svartpeppar


2. Riv ingefära och vitlök och lägg dem i en skål. Tillsätt övriga ingredienser för marinaden och blanda väl. Om maltosen är hård kan burken värmas 10 sekunder i mikron innan den tillsätts.

3 klyftor vitlök, finriven

1 msk ingefära, finriven

2 msk mörkt muscovadosocker

1 tsk salt

1/2 tsk five spice pulver

1 tsk mald vitpeppar

2 msk hoisinsås

1 msk Shaoxing vin (saké eller torr sherry)

2 tsk thin soja sås

1 tsk sesamolja

Några droppar röd hushållsfärg (kan uteslutas)

2 msk vatten

1 msk maltose (kan köpas på nätet eller i asiatiska butiker)


3. Pensla eller massera (använd handskar) in marinaden på båda sidor av kycklingen. Lägg dem platta i en rymlig skål eller form med lock. Man kan lägga dem i flera lager. Låt kycklingen marinera i minst åtta timmar eller över natten.


4. Ta ut kycklingen någon timme innan den ska tillagas och låt den vila i rumstemperatur i marinaden.


5. Skaka av marinaden tillbaka ner i marineringskärlet och lägg kycklingen på ett fat strax innan den ska tillagas. Lägg marinaden från skålen i en liten kastrull och koka ihop den under omrörning så att bakterier från den råa kycklingen försvinner. Lägg marinaden i en liten skål.


6. Grilla kycklingen under lock på hög värme i ca 3 ½ minut/sida. Säkerställ att den är genomstekt men inte torr. Innertemperaturen ska vara 70˚C. Pensla kycklingen med marinaden mot slutet av grillningen.


7. Låt kycklingen få vila under folie i några minuter. Skiva sedan upp den och servera med önskade tillbehör, såsom en sallad eller med ris och ångade eller wokade grönsaker samt srirachamajonnäs, eller som fyllning i Bao buns, baguette eller i tacos.

 

Tips: Om man inte har möjlighet eller vill grilla kycklingen kan den tillagas i stekpanna med smör och olja. När smöret har tystnat läggs filéerna i och steks ca 3–4 minuter/sida tills den har en innertemperatur på 70˚C. Pensla med marinad mot slutet.

コメント


bottom of page