top of page

Grönkålssallad

Den här salladen låter kanske inte mycket för världen men den är SÅÅÅÅÅ GOD! På en restaurang i Chicago åt vi en liknande grönkålssallad på rekommendation av servitören och vi föll pladask för den. Mina barn och min man ville att jag skulle försöka återskapa salladen och detta är resultatet. Tro det eller ej, men i stället för lördagsgodis önskade sig mina barn ofta denna sallad under sin uppväxt. Många gäster har också sagt att det är den absolut godaste grönkålssallad de någonsin ätit. Det går att förbereda det mesta en dag eller två i förväg så länge man inte tillsätter nötter, dressing och tortillastrips. Den står sig väl i en ziplock påse i kylen men lite luft i. Den är dessutom både enkel och snabb att göra och passar som tillbehör till det mesta!


Grönkålsallad med olika tillbehör
 

Du behöver

Grönkålssallad

200 g hela blad av grönkål, sköljd, torkad, stammen borttagen och bladen mycket tunt strimlade

1 dl torkade tranbär

2 dl majskorn

2 dl wasabinötter, grovt krossade genom att pulsera i mixern


Tortillastrips

2 dl strimlad majstortilla

Rapsolja att fritera i


Världens godaste Honungs- och Balsamvinägrett

3 msk balsamvinäger av god kvalitet

1 msk flytande honung

1 stor vitlöksklyfta, finriven

1 ½ dl olivolja

1 ½ tsk torkad oregano

Havssalt

Nymald svartpeppar


Hemslagen eller Hellmans majonnäs efter smak

 

Gör så här

Börja med dressingen:

1. Häll honung och balsamvinäger i en skål. Rör tills honungen löst upp sig. Tillsätt då vitlök.

3 msk balsamvinäger av god kvalitet

1 msk flytande honung

1 stor vitlöksklyfta, finriven


2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning.

1 ½ dl olivolja


3. Smaksätt med kryddorna och smaka av.

1 ½ tsk torkad oregano

Havssalt

Nymald svartpeppar


4. Blanda en del Världens godaste honungs- och balsamvinägrett med en del majonnäs – mängd efter önskemål men salladen är godast med en generös mängd dressing. Ställ åt sidan.

En del Världens godaste honungs- och balsamvinägrett

En del hemslagen eller Hellmans Majonnäs


Tortillastrips

5. Skär eller klipp tortillas i tunna strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja så att det täcker botten med ½ cm. Lägg i tortillastrimlorna och fritera dem knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper.

2 dl strimlad majstortilla

Rapsolja att fritera i


Salladen

6. I en stor skål blandas grönkål, tranbär och majs. Så här långt kan man förbereda i förväg.

200 g hela blad av grönkål, sköljd, torkad, stammen borttagen och bladen mycket tunt strimlade

1 dl torkade tranbär

2 dl majskorn


7. Strax innan servering - massera in generöst med dressing- och majonnäsbandning i bladen (använd händerna). Tillsätt wasabinötter och blanda runt. Lägg upp salladen på tallrikar eller på ett stort fat och toppa med tortillastrimlorna.

2 dl wasabinötter, grovt krossade

2 strimlad och friterad majstortilla


 



Comments


bottom of page