Indisk Butter chicken är en härlig smakrik, kryddig och krämig rätt som uppskattas av många matälskare över hela världen. Denna klassiker kombinerar mjukt, saftigt kycklingkött med en rik och kryddig tomatsås, avrundad med en touch av smör och grädde för en oemotståndligt len smakupplevelse. Perfekt för dig som vill utforska indisk matlagning eller bara söker efter nya indieninspirerade smakresor.
Du behöver
1 kg kycklingfilé, skuren i munsbitar (ca 3 cm stora kuber)
2 tsk salt
Saft av 1 citron
Olja eller smält smör för ugnsstekning
Kycklingmarinad
3 dl fet yoghurt, t.ex. Grekisk yoghurt
2 tsk ingefära, skalad och finriven
2 tsk vitlök, skalad och finriven
½ lök (100 skalad vikt), hackad
½ jalapeño eller annan grön chili (med hetta), hackad
1 tsk Kashmiri chilipulver
1 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
2 tsk korianderpulver
2 tsk mald spiskummin
½ tsk saffran, mortlad tillsammans med ½ tsk strösocker för att frigöra smaken (kan uteslutas)
Currysås
4 msk ghee eller smör
6 gröna kardemummakapslar
5 nejlikor
1 kanelstång
2 dl indisk bas
1 grön färsk chili, finhackad
100g cashew nötter, blötlagda i vatten i en timme och mixad till en puré i mixer tillsammans med lite vatten
3 msk tomatpuré
I burk (400 g) krossade tomater
Kryddmix
1 tsk mald spiskummin
1 tsk korianderpulver
2 tsk Kashmiri chilipulver
1 tsk smulad Kasoori methi (Bockhornsklöverblad)
1 tsk salt
4 dl vispgrädde
2 tsk honung
Till servering
Färsk koriander, hackad
5 schalottenlökar, skurna i tunna skivor och friterad i ½ - 1 dl rapsolja
Smält ghee eller smör
Comments