top of page

Indisk butterchicken

Indisk Butter chicken är en härlig smakrik, kryddig och krämig rätt som uppskattas av många matälskare över hela världen. Denna klassiker kombinerar mjukt, saftigt kycklingkött med en rik och kryddig tomatsås, avrundad med en touch av smör och grädde för en oemotståndligt len smakupplevelse. Perfekt för dig som vill utforska indisk matlagning eller bara söker efter nya indieninspirerade smakresor.


Indisk butterchicken




 

Du behöver

1 kg kycklingfilé, skuren i munsbitar (ca 3 cm stora kuber)

2 tsk salt

Saft av 1 citron

Olja eller smält smör för ugnsstekning


Kycklingmarinad

3 dl fet yoghurt, t.ex. Grekisk yoghurt

2 tsk ingefära, skalad och finriven

2 tsk vitlök, skalad och finriven

½ lök (100 skalad vikt), hackad

½ jalapeño eller annan grön chili (med hetta), hackad

1 tsk Kashmiri chilipulver

1 tsk gurkmeja

2 tsk garam masala

2 tsk korianderpulver

2 tsk mald spiskummin

½ tsk saffran, mortlad tillsammans med ½ tsk strösocker för att frigöra smaken (kan uteslutas)


Currysås

4 msk ghee eller smör

6 gröna kardemummakapslar

5 nejlikor

1 kanelstång

2 dl indisk bas

1 grön färsk chili, finhackad

100g cashew nötter, blötlagda i vatten i en timme och mixad till en puré i mixer tillsammans med lite vatten

3 msk tomatpuré

I burk (400 g) krossade tomater


Kryddmix

1 tsk mald spiskummin

1 tsk korianderpulver

2 tsk Kashmiri chilipulver

1 tsk smulad Kasoori methi (Bockhornsklöverblad)

1 tsk salt

4 dl vispgrädde

2 tsk honung


Till servering

Färsk koriander, hackad

5 schalottenlökar, skurna i tunna skivor och friterad i ½ - 1 dl rapsolja

Smält ghee eller smör

 

Gör så här



Comments


bottom of page