top of page

Indisk kyckling i paprikasås

En härlig och mustig indisk kycklingrätt i en kryddig och smakrik paprikasås. Den tjocka såsen får sin kryddighet från en kombination av härliga kryddor såsom gurkmeja, koriander, och garam masala. Det är en rätt som värmer både kropp och själ.


Indisk kyckling i paprikasås toppad med färsk koriander
 

Du behöver

3 msk neutral olja

2 gula lökar (ca 6 dl eller 325 g skalad vikt), finhackade

1 msk färsk ingefära, finriven

1 msk vitlöksklyftor, finrivna

eller

1 ½ dl indisk bas

50 g mandel, skalad och hackad

150 g tomater skurna i bitar

600 g röd paprika, skuren i bitar

1 dl neutral olja

2 dl vatten

Salt

Nymald svartpeppar

2 msk neutral olja

1 msk smör

800 g kycklingfilé skuren i bitar


Kryddmix

2 tsk mald koriander

1 tsk mald spiskummin

1 tsk gurkmeja

2 tsk mald kashmirichili

½ tsk Pul biber eller starkare chili

2 tsk salt

1 tsk paprikapulver

1 tsk nymald svartpeppar

1 dl + 2 dl grädde

2 tsk honung

3 msk smör

Färsk koriander, hackad

 

Gör så här

Om det finns färdig indisk bas att tillgå så hoppa över steg 1 och 2.


1. Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i lök. Stek på hög värme under omrörning tills den slutat vätska sig, ca 10 minuter, och sänk därefter värmen till låg. Säkerställ att löken inte tar färg utan smälter snarare än bryns. Rör om då och då under cirka en timme. Löken ska ha smält.

3 msk neutral olja

2 gula lökar (ca 6 dl eller 325 g skalad vikt), finhackade

eller

1 ½ dl indisk bas


2. Tillsätt ingefära och vitlök. Fortsätt steka på låg temperatur i ytterligare cirka 30 minuter. Rör om då och då.

1 msk ingefära, finriven

1 msk vitlök - finriven

eller

1 ½ dl indisk bas


3. Parallellt med steg 1 och 2 gör paprika- och tomatsmeten. Lägg mandel, tomater och paprika i en matberedare och mixa tills det blivit en tjock smet.

50 g mandel, skalad och hackad

150 g tomater, skurna i bitar

600 g röd paprika, skuren i bitar


4. Lägg smeten i en upphettad stekpanna utan olja. Börja med hög värme och koka bort vätskan under ca 20 minuter. Sänk värmen till låg när vätskan kokat bort och tillsätt olja. Låt paprika- och tomatsmeten puttra på låg värme i ca 1 timme. Rör om då och då.

1 dl neutral olja


5. Lägg den indiska basen tillsammans med paprikasmeten i en matberedare och mixa tillsammans med vatten och grädde till en tjock smet.

1 ½ dl indisk bas

Paprikasmet

2 dl vatten

1 dl grädde


6. Detta steg kan göras parallellt med tillagning av paprikasmeten och den indiska basen. Salta och peppra kycklingen. Lägg olja och smör i en stekpanna och hetta upp. När smöret tystnat så läggs kycklingbitarna i. Stek på hög värme för att få stekyta på kycklingen. Lägg kycklingen i en skål och ställ åt sidan.

Salt

Nymald svartpeppar

2 msk neutral olja

1 msk smör

800 g kycklingfilé skuren i bitar


7. Under tiden som paprikasmeten steker blandas kryddorna i en liten skål. Ställ åt sidan.

2 tsk mald koriander

1 tsk mald spiskummin

1 tsk gurkmeja

2 tsk mald kashmirichili

½ tsk Pul biber (eller en hetare chili om så önskas)

2 tsk salt

1 tsk paprikapulver

1 tsk nymald svartpeppar


8. Hetta upp stekpannan utan olja och lägg i kryddmixen. Rosta kryddorna på medelvärme under en minut. Rör om hela tiden och säkerställ att kryddorna inte bränns vid.


9. Tillsätt paprikasmeten med indiska basen och blanda väl. Låt steka i 10 minuter på medelvärme så att smakerna gifter sig. Rör om då och då. Sänk värmen om det fastnar i botten


10. Tillsätt honung och grädde och sjud i ytterligare 10 minuter. Rör om då och då.

2 dl grädde

2 tsk honung


11. Tillsätt den brynta kycklingen och lägg på ett lock. Låt det sjuda i 20 minuter. Rör om då och då.

800 g brynt kycklingfilé skuren i bitar


12. Rör ner smöret och blanda väl. Strö över färsk hackad koriander.

3 msk smör

Färsk koriander, hackad


Servera med basmatiris och en grönsak

 


Comments


bottom of page