top of page

Indisk sås till kyckling och två varianter av paneer

En såsbas till flera rätter! Jag gör ofta en dubbel sats av denna såsbas och fryser in i portioner (till och med steg 5). Det gör att det går väldigt snabbt att få middagen på bordet. Här finns förslag på tre olika varianter. En med kyckling och två med paneer. Låt fantasin flöda och skapa dina egna varianter.


Indisk bas till två serveringsalternativ Paneer och kyckling
 

Du behöver

Currybas:

1 kg tomat, skuren i klyftor

2 gröna paprikor, urkärnade och skurna i tärningar

3 starka gröna chilis, delade på längden (fler om en hetare curry önskas)

2 stora morötter, skivad

1 ½ dl råa cashewnötter

1 ½ dl korianderrötter och stjälkar, finhackade

1 kanelstång

3 svarta kardemummakärnor

7 gröna kardemummakärnor

7 hela nejlikor

5 indiska lagerblad

4 hela torkade kashmiri chili

1 ½ msk vitlök, finriven

1 ½ msk ingefära, finriven

½ tsk gurkmeja

1 ½ msk korianderpulver

2 tsk kashmiri chili pulver

2 msk salt

½ tsk mald svartpeppar

5 dl vatten


Färdigställa currysåsen:

2 ½ dl rapsolja

1 ½ tsk hel spiskummin

1 tsk grovmalen svartpeppar

All såsbas

1 msk torkade fenugreekblad (Bockhornsklöver), söndersmulade

½ dl honung

Eventuellt salt och svartpeppar


Paneer Curry med gröna ärtor eller spenat:

Rapsolja att steka i

450 g paneer, skuren i tärningar

4 dl currysås

¾ dl grädde

1 msk fenugreekblad

Färsk koriander, hackad

Smaka av med salt, peppar och honung

350 g gröna ärtor, tinade

200 g färsk spenat


eller


Kycklingcurry:

Olja att steka i

1 kg kyckling, skuren i 2 cm stora tärningar

1 stor lök, tärnad i grova bitar eller klyftor

4 dl currysås

0,75 dl grädde

50 g smör

Smaka av med salt, nymald svartpeppar och honung.

 

Gör så här

1. Gör i ordning och lägg alla ingredienser till currybasen och lägg dem i en rymlig gryta med lock. Koka upp på hög värme och sänk sedan värmen till låg medel och låt sjuda under lock i 1 ½ timme. Rör om då och då.

1 kg tomat, skuren i klyftor

2 gröna paprikor, urkärnade och skurna i tärningar

3 starka gröna chilis, delade på längden (fler om en hetare curry önskas)

2 stora morötter, skivad

1 ½ dl råa cashewnötter

1 ½ dl korianderrötter och stjälkar, finhackade

1 kanelstång

3 svarta kardemummakärnor

7 gröna kardemummakärnor

7 hela nejlikor

5 indiska lagerblad

4 hela torkade kashmiri chili

1 ½ msk vitlök, finriven

1 ½ msk ingefära, finriven

½ tsk gurkmeja

1 ½ msk korianderpulver

2 tsk kashmiri chili pulver

2 msk salt

½ tsk mald svartpeppar

5 dl vatten


2. Dra grytan från värmen och låt basen svalna. Fiska upp kanelstången, svarta kardemummakärnorna och lagerbladen. Kör sedan basen slät i en mixer i omgångar. Ställ åt sidan.


3. Hetta upp rapsolja i en gryta och lägg i spiskumminfrön och svartpeppar. Stek under omrörning i ca 30 sekunder.

2 ½ dl rapsolja

1 ½ tsk hel spiskummin

1 tsk grovmalen svartpeppar


4. Tillsätt såsbasen och fenugreekbladen och koka upp. Lägg på ett lock och låt sjuda på låg medelvärme i ca 30 minuter tills såsen är oljig. Rör om då och då.

All såsbas

1 msk torkade fenugreekblad (Bockhornsklöver), söndersmulade


5. Tillsätt honung och smaka av. Justera med salt och peppar och mer honung vid behov. Så här långt kan man göra klart och frysa in såsbasen.

½ dl honung

Eventuellt salt och svartpeppar


Paneer curry med gröna ärtor eller spenat:


6. Hetta upp rapsolja i en gryta och lägg i paneertärningarna. Stek och vänd när de har fått fin färg runtom.

Rapsolja att steka i

450 g paneer, skuren i tärningar


7. Tillsätt currysåsen och tinade gröna ärtor eller färsk spenat.

4 dl currysås

350 g gröna ärtor, tinade

eller

200 g färsk spenat


8. Tillsätt grädde, fenugreekblad, koriander, salt, peppar och honung. Sjud i 10 minuter och rör om då och då.

¾ dl grädde

1 msk fenugreekblad

Färsk koriander, hackad

Smaka av med salt, peppar och honung


Kycklingcurry:

6. Hetta upp olja i en traktörpanna och stek kycklingkuberna tills de har fått fin färg på alla sidor.

Olja att steka i

1 kg kyckling, skuren i 2 cm stora tärningar


7. Tillsätt lök och stek tills den mjuknat.

1 stor lök, tärnad i grova bitar eller klyftor


8. Tillsätt currysås, grädde och smör och rör om. Låt sjuda tills kycklingen är klar och såsen tjocknat.

4 dl currysås

0,75 dl grädde

50 g smör


9. Smaka av och justera med salt, nymald svartpeppar och honung vid behov.

Salt

Nymald svartpeppar

Honung

 


コメント


bottom of page