top of page

Indiska räkor

Indiska räkor är utan tvekan en stor favorit i vår familj. Mina döttrar och min man säger att de får 10 poäng av 10! De kan både serveras som en tapas, som en av flera rätter på en buffé eller som huvudrätt tillsammans med ris och en grönsak. Har man indisk bas klar så går det snabbt att laga indiska räkor och det är bara så gott så ni kommer att laga dem ofta – jag lovar! Jag älskar att bjuda på tapas för att det är ett så trevligt sätt att umgås över god mat. Man kan äta i sakta mak och prova många olika smaker.


indiska räkor toppade med citron och koriander
 

Du behöver

5 msk rapsolja

2 dl indisk bas (se recept längst ner)


Kryddmix

2 tsk mald koriander

3 tsk mald spiskummin

1 tsk madras currypulver

1/1 – 1 tsk Kashmiri chilipulver

1 tsk garam masala pulver


1 dl tomatpuré

Lite vatten vid behov

1 kg stora, råa räkor, skalade och rensade (vikten beräknad för stora räkor utan huvud)

2 msk grädde

Eventuellt lite mer rapsolja vid behov.

 

Gör så här

1. Häll olja i en stekpanna och hetta upp.

5 msk rapsolja


2. Tillsätt indisk bas. Låt steka på låg värme under omrörning i ca 10 minuter.

2 dl indisk bas


3. Mät upp och blanda kryddorna i en liten skål.

2 tsk mald koriander

3 tsk mald spiskummin

1 tsk madras currypulver

1/1 – 1 tsk chilipulver

1 tsk garam masala pulver


4. Tillsätt kryddmixen och tomatpuré. Stek under omrörning i 10 minuter så att smakerna gifter sig. Tillsätt lite mer rapsolja vid behov och eventuellt lite vatten. Blandningen ska vara tjock.

1 dl tomatpuré

Rapsolja och eventuellt lite vatten vid behov


5. Lägg räkorna i såsen och låt dem steka i några minuter. Vänd på dem och stek den andra sidan i några minuter. De ska vara genomstekta från båda sidorna och täckta av såsen som har konsistensen av en tjock puré.

1 kg stora, råa räkor, skalade och rensade (vikten beräknad för räkor utan huvud men med skalen på)


6. Runda av med att tillsätta ett par msk grädde mot slutet av tillagningen. Såsen ska ”fastna” på räkorna.

2 msk grädde


Servera som en tapas, som en rätt av flera på en buffé eller med Basmatiris och en grönsak


Indisk bas (ger ca 6 dl färdig bas)

1 dl rapsolja

1250 g lök, skalad vikt

1 dl riven ingefära

2 huvuden vitlök


Gör så här:

1. Finhacka löken. Lättast är att skära den i grova bitar och lägga den i en matberedare och pulsera tills den är finhackad.

1250 g lök, skalad vikt


2. Skala och riv ingefära och vitlök.

1 dl riven ingefära

2 huvuden vitlök


3. Hetta upp oljan i en stor traktörpanna eller gryta och lägg i löken. Stek den på hög värme i ca 10 minuter tills det mesta av vätskan har kokat bort. Säkerställ att löken inte tar färg.

1 dl rapsolja


4. Sänk värmen till låg och låt löken smälta utan att ta färg. Det tar tid. Rör om då och då under cirka en timme.


5. Tillsätt ingefära och vitlök och blanda väl. Fortsätt att tillaga blandningen på låg värme under en halv till en timme. Löken ska inte vara brynt utan smält och ha konsistensen av en puré. Frys in i 2 dl/portioner. Eftersom detta tar tid brukar jag göra bas i flera grytor samtidigt. När man väl har basen går matlagningen relativt snabbt.

1 dl riven ingefära

2 huvuden vitlök

 

Comments


bottom of page