top of page

Janssons frestelse

Janssons frestelse, en klassisk svensk rätt älskad av generationer med sin krämiga och rika smak. I detta recept adderas några oväntade ingredienser som gör den ännu mer smakrik. Jansson är ett måste på julens, påskens och midsommarens buffé och kanske även som nattvickning på en fest.  Med sin perfekta balans av krämiga potatisar, lök, ansjovis, toppad med en gyllene, krispig yta, är Janssons frestelse inte bara en måltid - det är en självklar favorit för många!


Janssons frestelse serverad på en turkos tallrik
 

Du behöver

450 g lök skalad vikt, skuren i tunna halvmånar

2 msk smör

1 kg mandelpotatis, skalad och strimlad (samma storlek som smala Pommes frites)

2 burkar Grebbestads ansjovisfiléer (á 100 gram)

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 msk dijonsenap

2 tsk balsamvinäger

4 msk ansjovisspad (allt spad i burkarna)

Nymald svartpeppar

4 msk Panko eller annat ströbröd

50 g smör

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 °C.


2. Skala och skär löken i tunna halvmånar och fräs löken på låg värme i smöret. Den ska bli mjuk men inte ta färg.

2 msk smör att steka löken i

450 g lök, skuren i tunna halvmånar


3. Skala och skär potatisen i grova stickor. Jag brukar ta tjockleken av tunna pommes frites. Använd en mandolin eller en pommes frites-skärare för detta moment.

1 kg mandelpotatis


4. Klipp isär varje ansjovisfiléerna i tre bitar. Häll spadet i en skål.

2 burkar ansjovisfiléer (á 100 gram)


Smörj en ugnssäker form.


5. Lägg 1/3 av potatisen i botten på den ugnsfasta formen. Lägg hälften av den stekta löken ovanpå potatisen och sedan den klippta ansjovisen från en burk. Ta hälften av den potatis som återstår och lägg ett nytt lager potatis. Lägg på resten av löken och den sista burken med klippt ansjovis. Täck med resterande potatis.


6. Blanda mjölk, grädde, dijonsenap, balsamvinäger, ansjovisspad och nymald svartpeppar. Vispa tills det är välblandat. Häll på ca hälften av gräddblandningen.

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 msk dijonsenap

2 tsk balsamvinäger

4 msk ansjovisspad (allt spad i båda burkarna)

Svartpeppar


7. Strö över ströbrödet och hyvla över smör med en osthyvel.

4 msk Panko eller annat ströbröd

50 g smör


8. Grädda formen i ugnen på 225 grader i 30 minuter. Slå på resten av gräddmjölken längs med formens kant och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills potatisen är mjuk och fått fin färg.

 

Tips 1: Ersätt inte Grebbestads ansjovis med annat märke. Under pandemin var det brist på Grebbestads ansjovis så vi tog det märke som fanns tillgängligt. Det resulterade i en tråkig och smaklös Jansson.

Tips 2: Spar potatisskalen och lägg dem i kallt vatten i kylen tills de är riktigt kalla. Sila av vattnet och torka skalen. Fritera dem i olja i omgångar tills de bli knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt eller ännu hellre tryffelsalt omedelbart. När alla skal är friterade kan man med fördel stänka över lite tryffelolja och strö över riven parmesanost och blanda runt.

Commentaires


bottom of page