top of page

Japanska köttbullar

Japanska köttbullar med Teriyakisås är en härlig balans mellan sött och salt med djupa, komplexa smaker från det japanska köket. Köttbullarna kan serveras som en Tapas eller som en måltid med ris och grönsaker.


Japanska köttbullar toppade med teriyakisås toppat med vårlök och rostade seasamfrön
 

Du behöver

1 ½ dl Panko

2 dl vispgrädde

500 g köttfärs av kalkon

1 gul lök (150 g skalad vikt), finriven

2 msk finhackad vårlök

2 msk finriven ingefära

2 msk finriven vitlök

1 msk rostade sesamfrön

1 msk sake

1 tsk sesamolja

1 ägg

1 tsk grillkrydda

1 ½ tsk Pul biber

1 tsk salt

Nymald svartpeppar

5 msk potatismjöl

1 tsk bakpulver

Smör och olja för stekning + 50 g smör för ugnsstekning


Teriyakisås

1 dl vatten

1/2 tsk dashipulver (kan uteslutas)

1 dl japanska soja

¾ dl-1 dl socker

2 msk risvinäger

1 msk färsk ingefära, riven

2 tsk riven vitlök

¼ tsk Pul biber

2 msk maizena


Dekoration

Vårlök, den mörkgröna delen, tunt skivad

Rostade sesamfrön

 

Gör så här

1. Blanda panko och grädde och låt stå i ett par minuter så att det sväller.

1 ½ dl Panko

2 dl vispgrädde


2. Lägg köttfärsen i en bunke och blanda ner panko med grädde. Blanda väl så att det inte finns några klumpar av Panko.

500 g kalkonfärs


3. Tillsätt alla ingredienser utom potatismjöl och bakpulver. Blanda väl.

1 gul lök (ca 150 g), riven

2 msk vårlök, finhackad

2 msk ingefära, finriven

2 msk vitlök, finriven

1 msk rostade sesamfrön

1 msk sake

1 tsk rostad sesamolja

1 ägg

1 tsk grillkrydda

1 ½ tsk Pul biber

1 tsk salt

Nymald svartpeppar


4. Tillsätt potatismjöl och bakpulver. Blanda väl.

5 msk potatismjöl

1 tsk bakpulver


5. Låt smeten få vila i kylen i minst 30 minuter, gärna längre.


6. Fyll ett matskedsmått med smet och klicka ut på en stor bricka eller plåt. Fukta händerna med vatten och rulla runda köttbullar. Låt köttbullarna få vila i kylen i minst en timme, gärna längre.


Gör i ordning såsen

7. Häll 2 msk vatten i en liten skål. Häll resten av vattnet i en liten kastrull tillsammans med alla övriga ingredienser utom maizenan.

2 msk vatten + 70 ml vatten

1/2 tsk dashipulver

1 dl japanska soja

¾ dl-1 dl socker

2 msk risvinäger

1 msk färsk ingefära, riven

2 tsk riven vitlök

1/4 tsk Pul biber


8. Rör ut maizenan med vattnet som lades i skålen.

2 msk vatten

2 msk maizena


9. Koka upp såsen och rör ner maizenan och vattnet. Rör och låt stå kvar på den varma plattan tills den är lagom tjock. Ställ såsen åt sidan.


10. Sätt ugnen på 150 ˚C och ställ in en plåt med smör på.

50 g smör för ugnsstekning


11. I en nonstick stekpanna – tillsätt smör och rapsolja och låt stekpannan bli het. När smöret tystnat lägger man i köttbullarna och bryner dem på relativt hög värme runt om tills de har fin färg och stekyta.

Smör och olja för stekning


12. Fördela det smälta smöret på den upphettade plåten och lägg på köttbullarna. Häll över stekskyn och tillaga köttbullarna färdigt mitt i ugnen i ca 30–40 minuter.


13. Blanda dem med Teryiakisåsen och dekorera med rostade sesamfrön och skivor av vårlök. Servera som en Tapas eller tillsammans med japanskt ris och en grönsak.

Vårlök, den mörkgröna delen, tunt skivad

Rostade sesamfrön

 

Comments


bottom of page