top of page

Japanskt fried rice

Japanskt fried rice är ett gott och smakrikt tillbehör till både japanska fisk- och kycklingrätter. Det går snabbt att laga om man bara har färdigkokt sushiris som gärna får vara dygnsgammalt. Kokar man riset samma dag behöver det få ligga till sig utbrett på en bricka eller plåt.


Japanese Fried Rice
 

Du behöver

Riskok

2 ½ dl japanskt ris

2 ½ dl vatten

2 msk risvinäger

1 msk mirin

1 tsk salt

1 ½ msk strösocker


Fried rice

2 stora ägg (ca 100 g), uppvispade i en skål

2 vårlökar den vita delen, tunt skivade (spar den gröna delen till servering)

1 ½ dl schalottenlök (ca 80 g skalad vikt), finhackad

4 skivor kalkonpastrami, skuren i ½ cm stora bitar

1 ½ - 2 dl Sockerärtor (ca 75 g), sköljda, strängen borttagen och skuren i ½ cm stora bitar

1 ½ - 2 dl röd paprika (ca 100 g), fint tärnad i ca ½ cm stora bitar

3 + 3 msk rapsolja

1/4 tsk vitpeppar

60 ml japansk soja


Servering

2 vårlökar den gröna delen, tunt skivade diagonalt

Rostade sesamfrön

 

Gör så här

Börja med att tillaga riset (gärna en dag innan)

1. Lägg riset i en skål och häll över vatten. Tvätta riset och häll av vattnet. Upprepa fem gånger. Efter femte sköljningen hälls riset i ett durkslag. Låt det stå och rinna av i 60 minuter.

2 ½ dl sköljt japanskt ris


2. Blanda vinäger, mirin, salt och socker i en skål. Rör tills sockret och saltet löst sig.

2 msk risvinäger

1 msk mirin

1 tsk salt

1 ½ msk strösocker


3. Koka ris i kastrull: Tillsätt ris och vatten i en kastrull och koka upp på hög värme. Vrid sedan ner till låg värme och lägg på ett lock. Sjud riset i 15 minuter och dra sedan bort från värmen och låt stå i 10 minuter utan att glänta på locket.

2 ½ dl sköljt japanskt ris

2 ½ dl vatten

Koka ris i riskokare: Koka upp riset och låt det stå kvar i riskokaren i 10 minuter efter att det är klart utan att glänta på locket.

2 ½ dl sköljt japanskt ris

2 ½ dl vatten


4. Lägg riset i en skål för att svalna och tillsätt vinägerblandningen. Rör försiktigt så att riset inte går sönder.

2 ½ dl sköljt japanskt ris

2 ½ dl vatten


5. Om riset kokas samma dag som det används så bred ut det på en plåt med bakplåtspapper så att det får torka ut lite. Om riset stått i kylen över natten. Ta ut och låt det bli rumstempererat. Fördela det med fingrarna så att det inte finns några klumpar.


6. Förbered övriga ingredienser genom att hacka, skiva, tärna och vispa.

2 stora ägg (ca 100 g), uppvispade i en skål

2 vårlökar den vita delen, tunt skivade (spar den gröna delen till servering)

1 ½ dl schalottenlök (ca 80 g skalad vikt), finhackad

4 skivor kalkonpastrami, skuren i ½ cm stora fyrkanter

1 ½ - 2 dl Sockerärtor (ca 75 g), sköljda, strängen borttagen och skuren i ½ cm stora bitar

1 ½ - 2 dl röd paprika (ca 100 g), fint tärnad i ca ½ cm stora bitar


Tillagning


7. Säkerställ att alla ingredienser är förberedda och lättillgängliga i olika skålar. Hetta upp rapsolja i en wok eller stekpanna på medelhög värme och se till att hela ytan täcks med olja. Tillsätt äggen och stek i några sekunder tills de lägger sig ovanpå oljan. Svep runt äggen mot kärlets kanter. De ska fortfarande vara lite lösa, fluffiga och nästan rinniga på ovansidan. Lägg äggen på en tallrik och ställ åt sidan.

3 msk rapsolja

2 stora ägg (ca 100 g), uppvispade i en skål


8. Tillsätt resterande olja och hetta upp. Tillsätt sedan schalottenlök och vårlök. Stek i ca 4 minuter under omrörning.

2 vårlökar den vita delen, tunt skivade (spar den gröna delen till servering)

1 ½ dl schalottenlök (ca 80 g skalad vikt), finhackad


9. Tillsätt kalkonpastrami, sockerärtor och paprika. Stek under omrörning i ytterligare 4 minuter.

4 skivor kalkonpastrami, skuren i ½ cm stora fyrkanter

1 ½ - 2 dl Sockerärtor (ca 75 g), sköljda, strängen borttagen och skuren i ½ cm stora bitar

1 ½ - 2 dl röd paprika (ca 100 g), fint tärnad i ca ½ cm stora bitar


10. Tillsätt det tillagade riset (där klumpar separerats innan) och blanda ner det grönskas och kalkonblandningen. Rör tills riset är täckt av oljan och får en lite rostad yta.

Ca 5 dl kokt japanskt ris


11. Lägg tillbaka äggen i tillagningskärlet och fördela dem i mindre bitar samtidigt som äggen rörs ner och blandas med riset. Tillsätt mer olja vid behov.


12. Tillsätt vitpeppar och blanda väl.

1/4 tsk vitpeppar


13. Tillsätt sojasås och blanda väl så att allt ris är täckt av soja. Rör hela tiden för att få in luft så att riset inte klumpar sig.

60 ml japansk soja


14. Tillsätt hälften av den gröna delen av vårlöken och rör ner.

1 vårlök den gröna delen, tunt skivade diagonalt


15. Portionera riset i en skål, pressa ihop det och vänd upp riset på respektive tallrik så att riset bildar en kupol. Strö lite rostat sesamfrö och återstående skivad vårlök.

1 vårlök den gröna delen, tunt skivade diagonalt

Rostade sesamfrön

 



Comentarios


bottom of page