top of page

Köttfärs- och potatisgratäng

Ge dig själv och dina nära och kära en härlig middag som både är mättande och smakrik genom att bjuda på en varm, krämig och läcker köttfärs- och potatisgratäng. Den är gjord på Tastefusions.se:s goda Bolognessås som kombineras med skivad potatis kokt i en krämig sås, béchamelsås och parmesan. Tillsammans blir det en helt oemotståndlig smakupplevelse. Har du färdig Tastefusion Bolognessås på lut i kylen eller frysen är middagen snabbt klar. Här har ni alltså ännu en fantastisk rätt med vår Bolognese som bas. Gör man en stor sats Bolognessås och fryser in så har man snabbspår till ett flertal olika och fantastiska rätter, såsom: Köttfärspaj, Lasagne, Bolognese med pasta och Lasagnesoppa.


Köttfärs- och potatisgratäng
Köttfärs- och potatisgratäng
 

Du behöver

½ sats Bolognese av kalkonfärs

4 dl parmesanost, riven


Potatis:

1 kg mandelpotatis, skalad och skuren i ½ cm tjocka skivor

6 klyftor vitlök, finrivna

4 dl standardmjölk

3 dl vispgrädde

1 tsk salt

Nymald svartpeppar


Béchamelsås:

100 g smör

1 ½ dl vetemjöl

8 dl standardmjölk, varm

1 tsk Colemans senapspulver

2 tsk havssalt

Vitpeppar

1 liten nypa muskot


Bolognese av kalkonfärs:

1 msk olivolja

1 msk smör

2 stora gula lökar (minst 500 g skalad vikt), skalade och hackade

8 stora klyftor vitlök, skalade och finhackade

1 kg kalkonfärs

0,75 dl HP-sås

1, 5 dl Heinz chilisås

2 msk Worcestershiresås

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 lagerblad

2 tsk grillkrydda

2–3 tsk salt

2 tsk turkisk rödpeppar (Pul biber)

En nypa peperoncino beroende på önskad hetta

1 msk oregano

Nymald svartpeppar

1, 5 msk honung

0,75 dl bladpersilja, finhackad (jag kör den i mixern tillsammans med lite olivolja)

 

Gör så här

Gör så här:

Börja med att göra Bolognese om du inte har färdig sås i kylen/frysen.


Bolognese av kalkonfärs:

1. Hetta upp grytan med olja och smör. Stek löken på hög värme under omrörning i ca 10–15 minuter tills vätskan kokat bort. Sänk till medelvärme och stek under omrörning tills den börjar bli glansig och genomskinlig, ca 20–30 minuter.

1 msk olivolja

1 msk smör

2 stora gula lökar (minst 500 g skalad vikt), skalade och hackade


2. Tillsätt vitlök, rör om och tillsätt därefter köttfärsen. Stek tills köttfärsen är genomstekt. Rör om då och då.

8 stora klyftor vitlök, skalade och finhackade

1 kg kalkonfärs


3. Tillsätt, HP-sås, chilisås, worcestershiresås, burktomater, tomatpuré och lagerblad. Låt puttra i ca 1 ½ timme utan lock (använd gärna stänkskydd).

0,75 dl HP-sås

1, 5 dl Heinz chilisås

2 msk Worcestershiresås

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 lagerblad


4. Tillsätt alla torra kryddor, rör om och låt puttra i 10 minuter.

2 tsk grillkrydda

2–3 tsk salt

2 tsk turkisk rödpeppar (Pul biber)

En nypa peperoncino beroende på önskad hetta

1 msk oregano

Nymald svartpeppar


5. Tillsätt honung och persilja, rör om och låt puttra ytterligare 10 minuter.

1, 5 msk honung

0,75 dl bladpersilja, finhackad (jag kör den i mixern tillsammans med lite olivolja)


6. Smaka av och justera smakerna med kryddor vid behov. Ställ åt sidan.


Tips 1: Tillsätt gärna finriven morot i valfri mängd strax innan steg 3.


Tips 2: Tillsätt riven eller finhackad parmesanskalk i steg 3. Parmesanskalken ger en rik, fyllig och djup smak med lite sälta till såsen. Släng inte parmesanskalkar utan riv eller finhacka dem och förvara dem i frysen tills de behövs.


Potatis:

7. Lägg potatisen i en gryta tillsammans med övriga ingredienser och koka upp. Låt potatisen sjuda på låg värme i ca 15 minuter tills den är mjuk. Ställ åt sidan.

1 kg mandelpotatis, skalad och skuren i ½ cm tjocka skivor

6 klyftor vitlök, finrivna

4 dl standardmjölk

3 dl vispgrädde

1 tsk salt

Nymald svartpeppar


Béchamelsås:

8. Smält smöret och rör ner mjölet, lite i taget. Rör med en visp så att inga klumpar bildas.

100 g smör

1 ½ dl vetemjöl


9. Tillsätt lite av den varma mjölken i taget. Rör hela tiden så att såsen blir slät och utan klumpar.

8 dl standardmjölk, varm


10. Låt såsen sjuda under omrörning i några minuter och tillsätt kryddorna. Såsen ska vara riktigt tjock. Smaka av och reglera med mer kryddor vid behov.

1 tsk Colemans senapspulver

2 tsk havssalt

Vitpeppar

1 liten nypa muskot


Montering:

11. Sätt ugnen på 225 ˚C.


12. Smörj en ugnsfast form och bred ut hälften av potatisen i botten.


13. Sprid ut Bolognessåsen i ett jämnt lager. Strö över hälften av den rivna parmesanen.


14. Sprid ut resterande potatisen så att den täcker Bolognessåsen och sprid därefter ut béchamelsåsen jämt. Strö över resterande parmesan.


15. Grädda gratängen mitt i ugnen i 25–30 minuter eller tills den fått fin färg.


Servera den med en fräsch grönsallad vid sidan om.

 


Comments


bottom of page