top of page

Kall eller varm vichyssoise

Vichyssoise är en fransk potatis- och purjolökssoppa. Den serveras vanligen kall men kan även serveras varm. Man tror att rätten uppfanns 1917 av Louis Diat som var köksmästare i New York. Vichyssoise är en idealisk förrätt eller en lätt huvudrätt. Vi serverar denna krämiga men friska soppa med räkor och aromatisk örtolja som lyfter den klassiska soppan till nya höjder.


Vichyssoise toppad med räkor och rom samt krutonger




 

Du behöver

30 g smör

1 ½ l (500 g) purjolök, tvättad och tunt skivad

1 dl (50 g) finhackad schalottenlök

3 dl (140 g) finhackad gul lök

5 klyftor vitlök, skalade och rivna

1 l (500 g skalad vikt) fast potatis (till exempel gourmetpotatis), skalad och skuren i små tärningar

3 tärningar grönsaksbuljong

5 dl vatten

2 tsk havssalt

½ tsk nymald svartpeppar

1 tsk timjan

1 tsk mejram

1 krm muskot

½ - 1 tsk Pul biber

5 dl grädde


Topping

½ dl syrad grädde eller crème fraiche

Örtolja

Dill

Skalade räkor

Svart eller röd tångkaviar


 

Gör så här



Comments


bottom of page