En asiatinspirerarad tapas baserad på små, munsstora friterade riskuddar som är toppade med färsk avokado och en krämig, het och smakrik räkröra toppad med en härlig sås samt chili. Se även versionen med riskuddar och het tonfisktopping i separat recept. Varför inte göra kuddarna med båda versionerna? Riskuddar fram till fritering kan förberedas dagen innan och likaså räktoppingen (bortsett från pankon som tillsätts precis innan servering). Även såsen kan göras dagen innan men kan behöva värmas upp och eventuellt spädas för att få rätt konsistens. Jag kan lova att dessa krispiga riskuddar med het räktopping är magiska!
Du behöver
Sushiris
2 ½ dl japanskt ris
2 ½ dl vatten
2 msk risvinäger
1 msk mirin
1 tsk salt
1 ½ msk strösocker
2 dl rapsolja att fritera i
Räktopping
240 g kokta skalade ishavsräkor, finhackade
1 dl vårlök, finhackad
4 msk hemslagen eller Hellmans majonnäs
1 tsk honung
2 msk srirachasås
1–1 ½ Serrano- eller jalapeñochili, finhackad
2 msk stjälkselleri, finhackad
1 tsk sojasås
½ dl panko, tillsätts strax innan servering
Drizzelsås
1 dl japansk soja
1 dl strösocker
1 dl mirin
1 dl Dashi soppbas (pulver utblandad enligt instruktion på förpackningen)
Till servering
1 avokado, skalad och skivad
Jalapeño eller Serranochili, tunt skivad
Japansk sojasås
Wasabi
2 msk drizzel sås
Gör så här
Börja med att tillaga riset några timmar eller helst en dag i förväg
1. Lägg riset i en skål och häll över vatten. Tvätta riset och häll av vattnet. Upprepa fem gånger. Efter femte sköljningen hälls riset i ett durkslag. Låt det stå och rinna av i 60 minuter.
2 ½ dl sköljt japanskt ris
2. Blanda vinäger, mirin, salt och socker i en skål. Rör tills sockret och saltet löst sig.
2 msk risvinäger
1 msk mirin
1 tsk salt
1 ½ msk strösocker
3. Koka ris i kastrull: Tillsätt ris och vatten i en kastrull och koka upp på hög värme. Vrid sedan ner till låg värme och lägg på ett lock. Sjud riset i 15 minuter och dra sedan bort från värmen och låt stå i 10 minuter utan att glänta på locket.
2 ½ dl sköljt japanskt ris
2 ½ dl vatten
Koka ris i riskokare: Koka upp riset och låt det stå kvar i riskokaren i 10 minuter efter att det är klart utan att glänta på locket.
2 ½ dl sköljt japanskt ris
2 ½ dl vatten
4. Lägg riset i en skål för att svalna och tillsätt vinägerblandningen. Rör försiktigt så att riset inte går sönder.
2 msk risvinäger
1 msk mirin
1 tsk salt
1 ½ msk strösocker
5. Välj en lämplig form för att breda ut riset i och täck formen med plastfolie. Lägg i sushiriset och bred ut det så att det blir en jämntjock kaka. Pressa ner riset så att det blir kompakt packat och ställ in i kylen i några timmar eller med fördel över natten.
Räktopping
6. Lägg alla ingredienser i en skål och blanda väl, gärna några timmar innan servering så att smakerna hinner mogna. Om den ska stå och mogna – avvakta med att tillsätta panko tills strax innan servering. Låt stå övertäckt i kylen.
240 g kokta skalade ishavsräkor, finhackade
1 dl vårlök, finhackad
4 msk hemslagen eller Hellmans majonnäs
1 tsk honung
2 msk srirachasås
1–1 ½ Serrano- eller jalapeñochili, finhackad
1 tsk sojasås
2 msk stjälkselleri, finhackad
½ dl panko, tillsätts strax innan servering
Drizzle sås
7. Mät upp soja, socker, mirin och dashi i en liten kastrull och koka upp på medelvärme. Låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknat något och reducerats. Häll upp i en skål och ställ åt sidan.
1 dl japansk soja
1 dl strösocker
1 dl mirin
1 dl Dashi soppbas (pulver utblandad enligt instruktion på förpackningen)
8. När det är dags att äta så lyfts riset med plastfolien upp och placeras på en skärbräda. Skär upp riset i jämnstora små rektanglar (munsbitsstora).
9. Hetta upp rapsolja i en gryta. Kolla att oljan är tillräckligt het genom att sticka ner en ätpinne i trä eller ett smalt träskaft. Om det bildas små bubblor runt pinnen så är oljan tillräckligt het. Sätt
plattan på hög medelvärme och fritera riskuddarna i omgångar i 3–4 minuter. Vänd kuddarna så att de blir gyllenbruna på alla sidor men säkerställ att de inte blir brända för då blir de hårda och tråkiga. Låt dem rinna av på hushållspapper.
2 dl rapsolja att fritera i
Servering
10. Lägg skivad avokado på varje kudde och sedan en matsked räkröra. Ringla över drizzle sås och toppa med en tunn skiva Serrano- eller jalapeñoskiva. Servera genast med soja och lite wasabi som dippsås.
1 avokado, skalad och skivad
Jalapeño eller Serranochili, tunt skivad
Japansk sojasås
Wasabi
2 msk drizzle sås
Comments