top of page

Krispiga riskuddar med het tonfiskröra

Det här är riktigt god och smakrik asieninspirerad tapas med små friterade riskuddar som är toppade med färsk avokado och en härligt krämig och het tonfiskröra. Se även versionen med riskuddar toppade med räkröra och en smakrik sås i separat recept. Varför inte göra kuddar med båda varianterna av topping? Riskuddar fram till fritering kan förberedas dagen innan och likaså tonfiskröran, vilket gör det till en praktisk rätt att bjuda på. Dessa krispiga riskuddar med het tonfiskröra är helt otroliga!


Krispiga riskuddar med het tonfiskröra
 

Du behöver

Sushiris

2 ½ dl japanskt ris

2 ½ dl vatten

2 msk risvinäger

1 msk mirin

1 tsk salt

1 ½ msk strösocker


2 dl rapsolja att fritera i


Tonfiskröra

240 g tonfisk i olivolja av god kvalitet alternativt färsk kvalitativ tonfisk (sushikvalitet), hackad i små, fina tärningar

2 msk vårlök, finhackad

3 msk hemslagen eller Hellmans majonnäs

2 msk Srirachasås

1 msk japansk soja

1 msk rostad sesamolja

2 tsk lime juice, färskpressad

1 tsk Jalapeño eller Serrano chili, finhackad

2 msk stjälkselleri, finhackad

1 tsk honung


Till servering

1 avokado, skalad, urkärnad och tunt skivad

Jalapeño eller Serrano chili, tunt skivad

Rostade sesamfrön (hetta upp en stekpanna utan fett och rosta fröna tills de blir gyllenbruna).

Gräslök, finhackad

 

Gör så här

Börja med att tillaga riset några timmar eller helst en dag i förväg


1. Lägg riset i en skål och häll över vatten. Tvätta riset och häll av vattnet. Upprepa fem gånger. Efter femte sköljningen hälls riset i ett durkslag. Låt det stå och rinna av i 60 minuter.

2 ½ dl sköljt japanskt ris


2. Blanda vinäger, mirin, salt och socker i en skål. Rör tills sockret och saltet löst sig.

2 msk risvinäger

1 msk mirin

1 tsk salt

1 ½ msk strösocker


3. Koka ris i kastrull: Tillsätt ris och vatten i en kastrull och koka upp på hög värme. Vrid sedan ner till låg värme och lägg på ett lock. Sjud riset i 15 minuter och dra sedan bort från värmen och låt stå i 10 minuter utan att glänta på locket.

2 ½ dl sköljt japanskt ris

2 ½ dl vatten


Koka ris i riskokare: Koka upp riset och låt det stå kvar i riskokaren i 10 minuter efter att det är klart utan att glänta på locket.

2 ½ dl sköljt japanskt ris

2 ½ dl vatten


4. Lägg riset i en skål för att svalna och tillsätt vinägerblandningen. Rör försiktigt så att riset inte går sönder.

2 msk risvinäger

1 msk mirin

1 tsk salt

1 ½ msk strösocker


5. Välj en lämplig form för att breda ut riset i och täck formen med plastfolie. Lägg i sushiriset och bred ut det så att det blir en jämntjock kaka. Pressa ner riset så att det blir kompakt packat och ställ in i kylen i några timmar eller med fördel över natten.


Tonfiskröra

6. Lägg alla ingredienser i en skål och blanda väl, gärna några timmar innan servering så att smakerna hinner mogna. Låt stå övertäckt i kylen.

240 g tonfisk i olivolja av god kvalitet alternativt färsk kvalitativ tonfisk (sushikvalitet), hackad i små, fina tärningar

2 msk vårlök, finhackad

3 msk hemslagen eller Hellmans majonnäs

2 msk Srirachasås

1 msk japansk soja

1 msk rostad sesamolja

2 tsk lime juice

1 tsk Jalapeño eller Serrano chili, finhackad

2 msk stjälkselleri, finhackad

1 tsk honung


7. När det är dags att äta så lyfts riset med plastfolien upp och placeras på en skärbräda. Skär upp riset i jämnstora små rektanglar (munsbitsstora).


8. Hetta upp rapsolja i en gryta. Kolla att oljan är tillräckligt het genom att sticka ner en ätpinne i trä eller ett smalt träskaft. Om det bildas små bubblor runt pinnen så är oljan tillräckligt het. Sätt plattan på hög medelvärme och fritera riskuddarna i omgångar i 3–4 minuter. Vänd kuddarna så att de blir gyllenbruna på alla sidor men säkerställ att de inte blir brända för då blir de hårda och tråkiga. Låt dem rinna av på hushållspapper.

2 dl rapsolja att fritera i


Servering

9. Lägg skivad avokado på varje kudde och toppa med ca 1–2 msk tonfiskröra. Strö över rostade sesamfrön, gräslök och toppa med en skiva chili.

1 avokado, skalad, urkärnad och tunt skivad

Jalapeño eller Serrano chili, tunt skivad

Rostade sesamfrön

Gräslök, finhackad

 


Comments


bottom of page