top of page

Krämig kycklingsoppa med curry

Det här är en riktigt mättande och smakrik kycklingsoppa som är perfekt att värma sig med under kyliga höst- och vinterkvällar. Denna krämiga kycklingsoppa med curry är en suverän måltid att servera som lunch en höstig eftermiddag.


Krämig kycklingsoppa med curry
 

Du behöver

100 g smör

5 dl (ca 350 g skalad vikt) gul lök, finhackad

5 dl (ca 350 g skalad vikt) morötter, finhackade

3 klyftor vitlök, rivna eller finhackade

3 msk (eller mer) milt madras currypulver

1 ½ l kycklingfond

6 persiljestjälkar

1 hel kyckling, ca 1 ½ kg, delad på mitten längs med rygg och bröstben

1 ¼ dl jasmin eller basmatiris

1 lagerblad

3 dl vispgrädde

5 dl standardmjölk

500 g gröna ärtor, tinade

1 ½ tsk salt

½ tsk Pil biber

Nymald svartpeppar

1 msk honung

 

Gör så här

1. Smält smör i en rymlig gryta. Lägg i lök, morot, vitlök och currypulver. Stek under omrörning på hög värme i ca 5 minuter. Sänk värmen till låg och lägg på ett lock. Låt puttra i 25 minuter. Rör om då och då.

100 g smör

5 dl (ca 350 g skalad vikt) gul lök, finhackad

5 dl (ca 350 g skalad vikt) morötter, finhackade

3 klyftor vitlök, rivna eller finhackade

3 msk (eller mer) milt madras currypulver


2. Tillsätt kycklingfond, persilja, kyckling, ris och lagerblad. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter under lock, tills kycklingen är genomkokt.

1 ½ l kycklingfond

6 persiljestjälkar

1 hel kyckling, ca 1 ½ kg, delad på mitten längs med rygg och bröstben

1 ¼ dl jasmin eller basmatiris

1 lagerblad


3. Låt kycklingen ligga kvar i grytan tills allt svalnat.


4. Ta upp kycklingen och avlägsna köttet från benen och skinnet. Tärna upp köttet och ställ åt sidan.


5. Sila av soppan och avlägsna och släng lagerbladet. Lägg riset och grönsakerna i en mixer tillsammans med lite av den avsilade fonden. Mixa tills en slät pure. Det kan behövas göras i omgångar. Spara återstående fond och ställ åt sidan.


6. Lägg tillbaka purén i grytan och tillsätt grädde och mjölk. Hetta upp och späd soppan med fond och eventuellt lite vatten tills soppan fått önskad konsistens.

3 dl vispgrädde

5 dl standardmjölk


7. Tillsätt salt, peppar, pul biber och honung.

1 ½ tsk salt

½ tsk Pil biber

Nymald svartpeppar

1 msk honung


8. Tillsätt tärnad kyckling och ärtor och låt soppan sjuda i ca 15 minuter, eller tills ärtorna är genomkokta.

500 g gröna ärtor, tinade

 

Tips: Spar kycklingskrovet och skinnet och koka en asiatisk soppbuljong av dem.

Comments


bottom of page