top of page

Kyckling i curry

Kyckling i curry är en mättande rätt som fungerar för alla, stora som små. Receptet ger en saftig kyckling som serveras med en krämig och len sås. Till det passar kokt ris och smörslungade grönsaker. Man väljer själv om man vill göra den mild eller med mer hetta. Oavsett vilket är det en smakrik och värmande rätt. Dessutom får man kanske lite extra god kycklingbuljong över som man kan stoppa i frysen för framtida behov.


Kyckling i curry
 

Du behöver

1 stor hel kyckling, tvättad

Vatten

1 liten rotselleri, tvättad och skuren i grova bitar

2 morötter, skurna i stora bitar

2 gula lökar, skalade och skurna i klyftor

4 klyftor vitlök, skalade

1 röd chili, delad i 4 bitar längs med

1 palsternacka, skalad och skuren i stora bitar

Persiljekvistar, hela

2–3 kvist(ar) timjan, färska och hela

10 hela svartpepparkorn

2 lagerblad

½ citron, tvättad och delad i klyftor

2 tsk socker

2 tsk salt


Currysås

3 msk smör

60 g schalottenlök (skalad vikt), finhackad

1 ½ - 2 msk het madrascurry

3 msk vetemjöl

hälften av buljongen från kycklingavkoket

2 dl vispgrädde

½ dl äppeljuice

½ tsk honung

½ tsk grillkrydda

½ tsk salt

Nymald svartpeppar

Smaka eventuellt av med Pul biber efter smak om man vill ha mer hetta

 

Gör så här

1. Lägg kycklingen i en stor gryta och tillsätt vatten så att kycklingen täcks. Tillsätt 1 % salt av hela vikten (vatten och kyckling bestående av 2 kg kyckling och 2 l vatten = 40 g eller 2 msk salt).

1 hel kyckling, tvättad

Vatten


2. Låt kycklingen stå i vattnet i rumstemperatur i 2 timmar och förbered under tiden alla grönsaker och mät upp kryddorna.


3. Tillsätt övriga ingredienser och sätt värmen på hög medeltemperatur. Koka upp och stäng av värmen strax innan det börjar stormkoka.

1 liten rotselleri, tvättad och skuren i grova bitar

2 morötter, skurna i stora bitar

2 gula lökar, skalade och skurna i klyftor

4 klyftor vitlök, skalade

1 röd chili, delad i 4 bitar längs med

1 palsternacka, skalad och skuren i stora bitar

Persiljekvistar, hela

2–3 kvist(ar) timjan, färska och hela

10 hela svartpepparkorn

2 lagerblad

½ citron, tvättad och delad i klyftor

2 tsk socker

2 tsk salt


4. Sätt på ett lock och låt kycklingen stå kvar på den avstängda plattan och tillagas av eftervärmen och det varma vattnet i några timmar. Låt locket ligga på hela tiden utan att glänta på det.


5. Ta upp kycklingen och tranchera den. Lägg tillbaka kycklingskinnet och benen i grytan och koka ihop till en buljong. Den ska ha reducerats till minst hälften. Det tar ca 1 ½ timme. Sila av och släng alla grönskasbitar och kryddor.


Såsen - gör så här:

1. Fräs schalottenlöken i smör i en panna så att den mjuknar men inte tar färg.

3 msk smör

60 g schalottenlök (skalad vikt), finhackad


2. Tillsätt curry och stek under omrörning i en minut. Sikta över vetemjölet och rör runt ordentligt så att det inte finns några klumpar kvar.

1 ½-2 msk het madrascurry

3 msk vetemjöl


3. Häll i kokande kycklingbuljong och äppeljuice. Vispa hela tiden. Tillsätt grädde och koka i 5 – 6 minuter.

Hälften av buljongen från det reducerade kycklingavkoket

½ dl äppeljuice

2 dl vispgrädde


4. Tillsätt honung, grillkrydda, salt och nymald svartpeppar och justera med mer kryddor vid behov.

½ tsk honung

½ tsk grillkrydda

½ tsk salt

Nymald svartpeppar

Smaka eventuellt av med Pul biber efter smak om man vill ha mer hetta


5. Servera den kokta kycklingen med currysås, kokt ris och en grönsallad.

 

Tips: Använd överbliven buljong till såser och soppor. Buljongen går bra att frysa.

Comments


bottom of page