Denna mustiga och aromatiska skapelse kombinerar saftig kyckling med en rik och kryddig sås gjord på paprika, tomat, kalabrisk chili, vin, och ett generöst urval av härliga kryddor. Detta recept är en hyllning till Kalabriens robusta och smakintensiva matlagningstradition, känd för sina djärva smaker och användningen av lokala råvaror.
Du behöver
3 msk olivolja
1 medelstor röd lök, hackad 5 vitlöksklyftor, skivade
1 lagerblad
Nymald svartpeppar
Salt 1/2 msk Pul biber
1 röd paprika, hackad
1 gul paprika, hackad
1 Pasilla- eller Poblanopeppar, hackad (kan ersättas med en kombination av Pimientos de padron och en inte så stark grön chili)4 msk kapris, avrunnen
3 msk tomatpuré
1, 2 dl vitt vin
12–15 dl tomatsås
1, 2 dl rödvinsvinäger
1 msk balsamvinäger
1 ½ msk kalabrisk chilipuré eller pasta (eller mer)
1 msk torkad oregano
3 kvistar mejram (kan ersättas med 2 tsk torkad mejram)
½ dl färsk persilja
1 msk rökt paprikapulver (kan uteslutas eller ersättas med vanlig paprika)
2 msk honung
1 ½ kg kycklingfilé, sköljd, torkad och varje filé skuren i 4–5 bitar
Smör och rapsolja att steka i
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Till servering
Hackad persilja
Spagetti
Riven parmesan
Gör så här
1. Förbered alla grönsaker.
1 medelstor röd lök, hackad
5 vitlöksklyftor, skivade
1 röd paprika, hackad
1 gul paprika, hackad
1 Pasilla- eller Poblanopeppar, hackad (kan ersättas med en kombination av Pimientos de padron och en inte så stark grön chili)
½ dl färsk persilja
2. Hetta upp olivoljan i en stor gryta/traktörpanna. Vrid ner värmen till medelhög.
3 msk olivolja
3. Fräs lök, vitlök, lagerblad, salt, svartpeppar och Pul biber i olja i ca 3 minuter. Säkerställ att löken och vitlöken inte blir bränd.
1 medelstor röd lök, hackad 5 vitlöksklyftor, skivade
1 lagerblad
Nymald svartpeppar
Salt 1/2 msk Pul biber
4. Tillsätt röd och gul paprika och Pasilla- eller Poblanopeppar alternativt Pimentos de padron och en mild grön chilifrukt. Smaka av med salt. Höj värmen och stek under omrörning tills paprika- och pepparfrukterna är mjuka, ca 10 minuter.
1 röd paprika, hackad
1 gul paprika, hackad 1 Pasilla- eller Poblanopeppar, hackad (kan ersättas med en kombination av Pimientos de padron och en inte så stark grön chili
5. Tillsätt kapris och tomatpuré och stek under omrörning ytterligare ca 3 minuter.
4 msk avrunnen kapris
3 msk tomatpuré
6. Tillsätt vitt vin och låt det koka upp.
1, 2 dl tort vitt vin
7. Tillsätt tomatsås, rödvinsvinäger, balsamvinäger och Kalabrisk pepparpuré.
12–15 dl tomatsås
1,2 dl rödvinsvinäger
1 msk balsamvinäger
2 msk Kalabrisk pepparpuré
8. Koka upp såsen och låt den sjuda i 15 minuter.
9. Tillsätt oregano, mejram, persilja, paprikapulver och honung. Låt sjuda i 15 minuter. Tillsätt vatten om det behövs. Såsen ska vara trögflytande.
1 msk torkad oregano
3 kvistar mejram (kan ersättas med 2 tsk torkad mejram)
½ dl färsk persilja, hackad
1 msk rökt paprikapulver (kan uteslutas eller ersättas med vanlig paprika)
2 msk honung
(Vatten vid behov)
10. Hetta upp smör och olja i en stor stekpanna. Salta och peppra kycklingen och lägg i den i pannan när smöret har tystnat. Bryn kycklingen på hög medelvärme runt om tills den har fått en fin stekyta. Den behöver inte vara genomstekt.
1 ½ kg kycklingfilé, sköljd, torkad och varje filé skuren i 4–5 bitar
Smör och rapsolja att steka i
Flingsalt
Nymald svartpeppar
11. Lägg kycklingbitarna i såsen och låt puttra under lock i 15 minuter.
12. Servera med kokt spagetti. Toppa med riven parmesan och hackad persilja.
Σχόλια