En jättegod kålsallad med en fantastisk sesamdressing. Dressingen är jättegod även som dippsås. Mängden sallad i receptet är beräknat som sidorätt till protein och kolhydrat. Gör dubbel sats om den ska utgöra huvudtillbehör till protein.
Du behöver
Salladsdressing/dippsås med sesam
1, 5 dl vita, skalade och rostade sesamfrön
4 msk socker
0, 9 dl soja
2 msk ättika
2 msk vatten
Sallad
250 g spetskål, tunt strimlad
½ tsk salt
1 ½ - 2 dl (ca 75 g) sockerärtor, strimlade rakt över
1 dl vårlök, tunt skivad
1 dl rädisor, strimlade
Till servering
¾ dl sesamdressing
Rostade sesamfrön
Gör så här
Börja med att göra salladsdressing
1. Rosta sesamfröna i en stekpanna på låg värme och rosta tills de fått färg. Rör då och då. Mal fröna till ett fint mjöl i en krydd-/kaffekvarn och lägg över dem i en rymlig mortel. Det går också att mortla fröna till ett oljigt pulver men då bör man ta lite åt gången. Ta ur de malda fröna och lägg i en skål innan de nya tillsätts. När fröna är malda och blivit till en oljig pasta, läggs de tillbaka i morteln.
1 ½ dl vita, skalade och rostade sesamfrön
2. Tillsätt socker och fortsätt mortla tills det är väl blandat och har konsistensen av en pasta.
4 msk socker
3. Tillsätt soja, ättika och vatten lite i taget under omrörning.
0, 9 dl soja
2 msk ättika
2 msk vatten
Sallad
4. Strimla spetskålen fint. Gärna på en mandolin. Lägg kålen i en skål tillsammans med salt. Rör om. Låt stå i ca 45 minuter.
250 g spetskål tunt strimlad
½ tsk salt
5. Skiva och strimla övriga grönsaker och lägg i en skål.
1 ½ - 2 dl (ca 75 g) sockerärtor, strimlade rakt över
1 dl vårlök, tunt skivad
1 dl rädisor, strimlade
6. Krama ur all vätska ur kålen och lägg den i skålen med övriga grönsaker.
7. Vid servering, tillsätt dressing och blanda väl. Toppa med rostade sesamfrön.
¾ dl sesamdressing
Rostade sesamfrön
Comments