top of page

Kålsallad med sesamdressing

En jättegod kålsallad med en fantastisk sesamdressing. Dressingen är jättegod även som dippsås. Mängden sallad i receptet är beräknat som sidorätt till protein och kolhydrat. Gör dubbel sats om den ska utgöra huvudtillbehör till protein.


Kålksallad med sesamdressing
 

Du behöver

Salladsdressing/dippsås med sesam

1, 5 dl vita, skalade och rostade sesamfrön

4 msk socker

0, 9 dl soja

2 msk ättika

2 msk vatten


Sallad

250 g spetskål, tunt strimlad

½ tsk salt

1 ½ - 2 dl (ca 75 g) sockerärtor, strimlade rakt över

1 dl vårlök, tunt skivad

1 dl rädisor, strimlade

Till servering

¾ dl sesamdressing

Rostade sesamfrön

 

Gör så här

Börja med att göra salladsdressing

1. Rosta sesamfröna i en stekpanna på låg värme och rosta tills de fått färg. Rör då och då. Mal fröna till ett fint mjöl i en krydd-/kaffekvarn och lägg över dem i en rymlig mortel. Det går också att mortla fröna till ett oljigt pulver men då bör man ta lite åt gången. Ta ur de malda fröna och lägg i en skål innan de nya tillsätts. När fröna är malda och blivit till en oljig pasta, läggs de tillbaka i morteln.

1 ½ dl vita, skalade och rostade sesamfrön


2. Tillsätt socker och fortsätt mortla tills det är väl blandat och har konsistensen av en pasta.

4 msk socker


3. Tillsätt soja, ättika och vatten lite i taget under omrörning.

0, 9 dl soja

2 msk ättika

2 msk vatten


Sallad

4. Strimla spetskålen fint. Gärna på en mandolin. Lägg kålen i en skål tillsammans med salt. Rör om. Låt stå i ca 45 minuter.

250 g spetskål tunt strimlad

½ tsk salt


5. Skiva och strimla övriga grönsaker och lägg i en skål.

1 ½ - 2 dl (ca 75 g) sockerärtor, strimlade rakt över

1 dl vårlök, tunt skivad

1 dl rädisor, strimlade


6. Krama ur all vätska ur kålen och lägg den i skålen med övriga grönsaker.


7. Vid servering, tillsätt dressing och blanda väl. Toppa med rostade sesamfrön.

¾ dl sesamdressing

Rostade sesamfrön

 



Commentaires


bottom of page