Den här köttfärspajen är hela familjens favorit och en ständigt återkommande maträtt hos oss eftersom den alltid efterfrågas. Gör gärna en större mängd Bolognese och förvara i frysen. Såsen är perfekt även till pasta och till pizza och mycket annat. Den är inte svår att göra men den långa koktiden gör att den tar sin lilla tid. Det är dock värt det eftersom den blir så smakrik och fantastiskt god. Finns den färdig i frysen går det snabbt att sno ihop en måltid.
Du behöver
Pajdeg
75–100 gram smör
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
3–5 msk kallt vatten
Bolognese av kalkonfärs
1 msk olivolja
1 msk smör
2 stora gula lökar (minst 500 g skalad vikt), skalade och hackade
8 stora klyftor vitlök, skalade och finhackade
1 kg kalkonfärs
0,75 dl HP-sås
1, 5 dl Heinz chilisås
2 msk Worcestershiresås sås
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
2 tsk grillkrydda
2–3 tsk salt
2 tsk turkisk rödpeppar (Pul biber)
En nypa peperoncino beroende på önskad hetta
1 msk oregano
Nymald svartpeppar
1, 5 msk honung
0,75 dl bladpersilja, finhackad (jag kör den i mixern tillsammans med lite olivolja)
Eventuellt morot, finriven
Eventuellt parmesanskalk, finriven eller finhackad
6 dl riven smakrik ost, exempelvis Västerbottenost eller en vällagrad cheddar
Gör så här
Börja med pajdegen
1. Sätt ugnen på 225 °C.
2. Blanda alla ingredienser till degen och låt den vila en stund innan degen trycks ut i en smörad rund springform med löstagbara kanter (ca 26–28 cm i diameter) eller gör små individuella pajer i exempelvis muffinsformar av aluminium. Stick hål på skalet med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
75–100 gram smör
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
3–5 msk kallt vatten
Bolognese
3. Hetta upp grytan med olja och smör. Stek löken på hög värme under omrörning i ca 10–15 minuter tills vätskan kokat bort. Sänk till medelvärme och stek under omrörning tills den börjar bli glansig och genomskinlig, ca 20–30 minuter.
1 msk olivolja
1 msk smör
2 stora gula lökar (minst 500 g skalad vikt), skalade och hackade
4. Tillsätt vitlök, rör om och tillsätt därefter köttfärsen. Stek tills köttfärsen är genomstekt. Rör om då och då.
8 stora klyftor vitlök, skalade och finhackade
1 kg kalkonfärs
5. Tillsätt, HP-sås, chilisås, worcestershiresås sås, burktomater, tomatpuré och lagerblad. Tillsätt eventuellt morot och parmesanskalk om önskas. Låt puttra i ca 1 ½ timme utan lock (använd gärna stänkskydd).
0,75 dl HP-sås
1, 5 dl Heinz chilisås
2 msk Worcestershiresås sås
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
Eventuellt morot, finriven
Eventuellt parmesanskalk, finriven eller finhackad
6. Tillsätt alla torra kryddor, rör om och låt puttra i 10 minuter.
2 tsk grillkrydda
2–3 tsk salt
2 tsk turkisk rödpeppar (Pul biber)
En nypa peperoncino beroende på önskad hetta
1 msk oregano
Nymald svartpeppar
7. Tillsätt honung och persilja, rör om och låt puttra ytterligare 10 minuter.
1, 5 msk honung
0,75 dl bladpersilja, finhackad (jag kör den i mixern tillsammans med lite olivolja)
8. Smaka av och justera smakerna med kryddor vid behov.
Montering och tillagning
9. Fyll det förgräddade pajskalet med Bolognese. Det kommer att gå åt ca ½ - ¾ sats med Bolognese.
10. Strö osten över ytan och grädda i ugnen på 225 °C, över- och undervärme, i ca 25 - 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.
6 dl riven smakrik ost, exempelvis Västerbottenost eller en vällagrad cheddar.
Tips 1: Tillsätt gärna finriven morot i valfri mängd i steg 5.
Tips 2: Tillsätt riven eller finhackad parmesanskalk i steg 5. Parmesanskalken ger en rik, fyllig och djup smak med lite sälta till såsen. Släng inte parmesanskalkar utan riv eller finhacka dem och förvara dem i frysen tills de behövs.
コメント