Den här lasagnen är en av familjens stora favoriter. Man kan med fördel göra en stor sats Bolognese och frysa in tills man behöver den. All Bolognese kommer inte att gå åt till lasagnen utan kanske ca 2/3. Resten kan nyttjas för att göra en pasta Bolognese, en köttfärspaj eller en aubergingratäng. Jag brukar alltid laga minst två satser av Bolognessåsen när jag ändå håller på och sedan frysa in. Då går det snabbt att laga alla ovan nämnda rätter. Béchamelsåsen görs med fördel i samband med att lasagnen ska tillagas. Gör gärna en större sats av lasagnen och frys in.
Du behöver:
Bolognese
1 msk olivolja
1 msk smör
2 stora gula lökar (minst 500 g skalad vikt), skalade och hackade
8 stora klyftor vitlök, skalade och finhackade
1 kg kalkonfärs
0,75 dl HP-sås
1, 5 dl Heinz chilisås
2 msk Worcestershiresås sås
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
2 tsk grillkrydda
2–3 tsk salt
2 tsk turkisk rödpeppar (Pul biber)
En nypa peperoncino beroende på önskad hetta
1 msk oregano
Nymald svartpeppar
1, 5 msk honung
0,75 dl bladpersilja, finhackad (jag kör den i mixern tillsammans med lite olivolja)
Gör så här:
1. Hetta upp grytan med olja och smör. Stek löken på hög värme under omrörning i ca 10–15 minuter tills vätskan kokat bort. Sänk till medelvärme och stek under omrörning tills den börjar bli glansig och genomskinlig, ca 20–30 minuter.
1 msk olivolja
1 msk smör
2 stora gula lökar (minst 500 g skalad vikt), skalade och hackade
2. Tillsätt vitlök, rör om och tillsätt därefter köttfärsen. Stek tills köttfärsen är genomstekt. Rör om då och då.
8 stora klyftor vitlök, skalade och finhackade
1 kg kalkonfärs
3. Tillsätt, HP-sås, chilisås, worcestershiresås sås, burktomater, tomatpuré och lagerblad. Låt puttra i ca 1 ½ timme utan lock (använd gärna stänkskydd).
0,75 dl HP-sås
1, 5 dl Heinz chilisås
2 msk Worcestershiresås sås
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
4. Tillsätt alla torra kryddor, rör om och låt puttra i 10 minuter.
2 tsk grillkrydda
2–3 tsk salt
2 tsk turkisk rödpeppar (Pul biber)
En nypa peperoncino beroende på önskad hetta
1 msk oregano
Nymald svartpeppar
5. Tillsätt honung och persilja, rör om och låt puttra ytterligare 10 minuter.
1, 5 msk honung
0,75 dl bladpersilja, finhackad (jag kör den i mixern tillsammans med lite olivolja)
6. Smaka av och justera smakerna med kryddor vid behov.
Tips 1: Tillsätt gärna finriven morot i valfri mängd strax innan steg 3.
Tips 2: Tillsätt riven eller finhackad parmesanskalk i steg 3. Parmesanskalken ger en rik, fyllig och djup smak med lite sälta till såsen. Släng inte parmesanskalkar utan riv eller finhacka dem och förvara dem i frysen tills de behövs.
Comments