top of page

Mammas morots- och paprikapaj

Min mamma brukade göra denna fantastiskt goda morots- och paprikapaj. Den kanske inte låter som mycket för världen men den är SÅ god! Jag brukar göra flera pajer och frysa in. Att göra pajerna i små muffinsformar av aluminium och lägga i frysen är perfekt när tid tiden tryter och de gör sig också bra på ett buffébord.


Mammas morots- och paprikapaj
 

Du behöver

Pajdeg

75–100 gram smör

1 ½ dl vetemjöl

1 ½ dl grahamsmjöl

3–5 msk kallt vatten


Fyllning

Smör att steka i

3–4 stora morötter, skalade och grovt rivna

1 stor gul lök, skalad och skivad

2 klyftor vitlök, grovt rivna

1/2 liten purjolök, tvättad och tunt skivad

Röd chili, finhackad och mängd efter smak (kan uteslutas)

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl vatten

1/2 röd paprika, tärnad

1/2 grön paprika, tärnad

½ gul paprika, tärnad

2 dl crèmefraiche

2 tsk flingsalt

svartpeppar efter smak

1 tsk grillkrydda

1 ½ tsk honung

4 dl riven smakrik ost

 

Gör så här

Börja med pajdegen


1. Sätt ugnen på 225 °C.


2. Blanda alla ingredienser till pajdegen och låt den vila en stund innan degen trycks ut i en smörad springform med löstagbara kant alternativt i små muffinsformar av aluminium.

75–100 gram smör

1 ½ dl vetemjöl

1 ½ dl grahamsmjöl

3–5 msk kallt vatten


3. Stick hål på skalet med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter


Fyllning

4. Hetta upp en gryta med smör och fräs morötter, lök, vitlök och purjolök och eventuellt chili i smör.

Smör att steka i

3–4 stora morötter, skalade och grovt rivna

1 stor gul lök, skalad och skivad

2 klyftor vitlök, grovt rivna

1/2 liten purjolök, tvättad och skivad

Röd chili, finhackad och mängd efter smak (kan uteslutas)


5. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningen. Låt koka i 12 minuter.

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl vatten


6. Tillsätt paprika och crèmefraiche och koka ytterligare 5 minuter eller tills allt kokat samman.

1/2 röd paprika, tärnad

1/2 grön paprika, tärnad

½ gul paprika, tärnad

2 dl crèmefraiche


7. Smaka av med salt, peppar, grillkrydda och honung

2 tsk flingsalt

svartpeppar efter smak

1 tsk grillkrydda

1 ½ tsk honung


8. Fyll pajskalet med grönsaksfyllningen och strö över ost.

2 dl riven smakrik ost


9. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.

 

Tips 1: Tillsätt gärna finriven morot i valfri mängd i steg 5.


Tips 2: Tillsätt riven eller finhackad parmesanskalk i steg 5. Parmesanskalken ger en rik, fyllig och djup smak med lite sälta till såsen. Släng inte parmesanskalkar utan riv eller finhacka dem och förvara dem i frysen tills de behövs.


Comments


bottom of page