Min mamma brukade göra denna fantastiskt goda morots- och paprikapaj. Den kanske inte låter som mycket för världen men den är SÅ god! Jag brukar göra flera pajer och frysa in. Att göra pajerna i små muffinsformar av aluminium och lägga i frysen är perfekt när tid tiden tryter och de gör sig också bra på ett buffébord.
Du behöver
Pajdeg
75–100 gram smör
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
3–5 msk kallt vatten
Fyllning
Smör att steka i
3–4 stora morötter, skalade och grovt rivna
1 stor gul lök, skalad och skivad
2 klyftor vitlök, grovt rivna
1/2 liten purjolök, tvättad och tunt skivad
Röd chili, finhackad och mängd efter smak (kan uteslutas)
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vatten
1/2 röd paprika, tärnad
1/2 grön paprika, tärnad
½ gul paprika, tärnad
2 dl crèmefraiche
2 tsk flingsalt
svartpeppar efter smak
1 tsk grillkrydda
1 ½ tsk honung
4 dl riven smakrik ost
Gör så här
Börja med pajdegen
1. Sätt ugnen på 225 °C.
2. Blanda alla ingredienser till pajdegen och låt den vila en stund innan degen trycks ut i en smörad springform med löstagbara kant alternativt i små muffinsformar av aluminium.
75–100 gram smör
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
3–5 msk kallt vatten
3. Stick hål på skalet med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter
Fyllning
4. Hetta upp en gryta med smör och fräs morötter, lök, vitlök och purjolök och eventuellt chili i smör.
Smör att steka i
3–4 stora morötter, skalade och grovt rivna
1 stor gul lök, skalad och skivad
2 klyftor vitlök, grovt rivna
1/2 liten purjolök, tvättad och skivad
Röd chili, finhackad och mängd efter smak (kan uteslutas)
5. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningen. Låt koka i 12 minuter.
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vatten
6. Tillsätt paprika och crèmefraiche och koka ytterligare 5 minuter eller tills allt kokat samman.
1/2 röd paprika, tärnad
1/2 grön paprika, tärnad
½ gul paprika, tärnad
2 dl crèmefraiche
7. Smaka av med salt, peppar, grillkrydda och honung
2 tsk flingsalt
svartpeppar efter smak
1 tsk grillkrydda
1 ½ tsk honung
8. Fyll pajskalet med grönsaksfyllningen och strö över ost.
2 dl riven smakrik ost
9. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Tips 1: Tillsätt gärna finriven morot i valfri mängd i steg 5.
Tips 2: Tillsätt riven eller finhackad parmesanskalk i steg 5. Parmesanskalken ger en rik, fyllig och djup smak med lite sälta till såsen. Släng inte parmesanskalkar utan riv eller finhacka dem och förvara dem i frysen tills de behövs.
Comments