Pannbiff är en riktig svensk klassiker. I detta recept så är den gjord av kalkonköttfärs. En enkel och god husmansrätt.
Du behöver
500 g kalkonköttfärs
½ dl ströbröd
1 ½ dl standardmjölk
1 ägg
150 g gul lök, finhackad
Smör att steka i
Rapsolja att steka i
1 msk japansk soja
1 msk Dijonsenap
2 msk potatismjöl
Havssalt
Nymald svartpeppar
Dijon och dragonsås
1 ½ - 2 ½ dl vatten
2 ½ msk Dijonsenap
1 tärning svampbuljong
3 dl vispgrädde
2 tsk färsk dragon (eller efter smak), hackad + några hela blad att toppa med
Havssalt
Nymald svartpeppar
2 tsk honung
Gör så här
1. Mät upp ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Blanda noga och ställ åt sidan.
½ dl ströbröd
1 ½ dl standardmjölk
2. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna tillsammans med lite smör. Lägg i löken när smöret slutat fräsa och bryn under omrörning tills den fått fin färg.
Smör att steka i
Rapsolja att steka i
150 g gul lök, finhackad
3. Rör ner löken i ströbröds- och mjölkblandningen.
4. Rör ner ägget i blandningen.
1 ägg
5. Tillsätt soja, Dijonsenap, salt och svartpeppar. Blanda noga.
1 msk japansk soja
1 msk Dijonsenap
Havssalt
Nymald svartpeppar
6. Blanda ner färsen i blandningen och blanda väl.
500 g kalkonköttfärs
7. Tillsätt potatismjöl och blanda väl.
2 msk potatismjöl
8. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna på medelvärme. När smöret tystnat klickas köttfärssmeten ner och formas till runda, platta biffar. Smeten är ganska lös så det är svårt att forma biffar med händerna. Stek i omgångar eller i två stekpannor tills biffarna fått fin stekyta. Vänd och stek den andra sidan.
Smör att steka i
Rapsolja att steka i
9. Avlägsna biffarna från stekpannan och ställ dem åt sidan. Häll av fettet i stekpannan men diska inte ur den.
10. Häll i vatten och koka ur stekpannan tills vätskan reducerats något. Den större mängden vatten om två stekpannor används. Häll över vätskan i en och samma panna när den kokat ihop.
1 ½ - 2 ½ dl vatten
11. Tillsätt Dijonsenap och buljongtärning och blanda väl.
2 ½ msk Dijonsenap
1 tärning svampbuljong
12. Tillsätt dragon och häll på grädde, lite i taget. Koka under omrörning på låg värme.
2 tsk färsk dragon (eller efter smak), hackad
3 dl vispgrädde
13. Tillsätt salt, svartpeppar och honung. Smaka av och justera kryddningen vid behov.
Havssalt
Nymald svartpeppar
2 tsk honung
14. Lägg ner biffarna i såsen och låt koka på låg värme en stund. Ös biffarna med såsen då och då. Innertemperaturen på biffarna ska vara 70 ˚C.
15. Servera med kokt potatis, pressad potatis eller potatismos, stekt lök, gröna ärtor och saltgurka. Toppa med några hela dragonblad.
Några hela blad dragon att toppa med
Comentarios