top of page

Pannbiff av kalkon med Dijon- och dragonsås

Pannbiff är en riktig svensk klassiker. I detta recept så är den gjord av kalkonköttfärs. En enkel och god husmansrätt.


Krämig sparrissoppa
 

Du behöver

500 g kalkonköttfärs

½ dl ströbröd

1 ½ dl standardmjölk

1 ägg

150 g gul lök, finhackad

Smör att steka i

Rapsolja att steka i

1 msk japansk soja

1 msk Dijonsenap

2 msk potatismjöl

Havssalt

Nymald svartpeppar


Dijon och dragonsås

1 ½ - 2 ½ dl vatten

2 ½ msk Dijonsenap

1 tärning svampbuljong

3 dl vispgrädde

2 tsk färsk dragon (eller efter smak), hackad + några hela blad att toppa med

Havssalt

Nymald svartpeppar

2 tsk honung

 

Gör så här

1. Mät upp ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Blanda noga och ställ åt sidan.

½ dl ströbröd

1 ½ dl standardmjölk


2. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna tillsammans med lite smör. Lägg i löken när smöret slutat fräsa och bryn under omrörning tills den fått fin färg.

Smör att steka i

Rapsolja att steka i

150 g gul lök, finhackad


3. Rör ner löken i ströbröds- och mjölkblandningen.


4. Rör ner ägget i blandningen.

1 ägg


5. Tillsätt soja, Dijonsenap, salt och svartpeppar. Blanda noga.

1 msk japansk soja

1 msk Dijonsenap

Havssalt

Nymald svartpeppar


6. Blanda ner färsen i blandningen och blanda väl.

500 g kalkonköttfärs


7. Tillsätt potatismjöl och blanda väl.

2 msk potatismjöl


8. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna på medelvärme. När smöret tystnat klickas köttfärssmeten ner och formas till runda, platta biffar. Smeten är ganska lös så det är svårt att forma biffar med händerna. Stek i omgångar eller i två stekpannor tills biffarna fått fin stekyta. Vänd och stek den andra sidan.

Smör att steka i

Rapsolja att steka i


9. Avlägsna biffarna från stekpannan och ställ dem åt sidan. Häll av fettet i stekpannan men diska inte ur den.


10. Häll i vatten och koka ur stekpannan tills vätskan reducerats något. Den större mängden vatten om två stekpannor används. Häll över vätskan i en och samma panna när den kokat ihop.

1 ½ - 2 ½ dl vatten


11. Tillsätt Dijonsenap och buljongtärning och blanda väl.

2 ½ msk Dijonsenap

1 tärning svampbuljong


12. Tillsätt dragon och häll på grädde, lite i taget. Koka under omrörning på låg värme.

2 tsk färsk dragon (eller efter smak), hackad

3 dl vispgrädde


13. Tillsätt salt, svartpeppar och honung. Smaka av och justera kryddningen vid behov.

Havssalt

Nymald svartpeppar

2 tsk honung


14. Lägg ner biffarna i såsen och låt koka på låg värme en stund. Ös biffarna med såsen då och då. Innertemperaturen på biffarna ska vara 70 ˚C.


15. Servera med kokt potatis, pressad potatis eller potatismos, stekt lök, gröna ärtor och saltgurka. Toppa med några hela dragonblad.

Några hela blad dragon att toppa med

 


Comments


bottom of page