top of page

Paprika och tomatpuré

Detta ovärderliga recept kommer från vänner till familjen med ursprung i Turkiet. Det är få ingredienser som behövs och den är enkel att laga även om den behöver koka länge. Vi brukar göra stora mängder av paprika och tomatpurén då den är en riktig smakförhöjare i grytor, soppor och såser. Den är också god att äta som den är på kex. Passa på när det är säsong för paprika och tomat, antingen hemodlade eller köpa.


Paprika och tomatpure i burk
 

Du behöver

1,5 kg röd paprika, tvättad, urkärnad och skuren i grova tärningar

750 g tomater, tvättade och skurna i bitar

Röd chili, (önskad mängd efter styrka och smak), hackad

1 msk salt

1 ½ dl rapsolja

 

Gör så här

1. Kör paprika-, chili- och tomatbitarna i en matberedare till en puré. Lägg alltsammans i en rymlig non stick gryta.

1,5 kg röd paprika, tvättad, urkärnad och skuren i grova tärningar

750 g tomater, tvättade och skurna i bitar

Röd chili, (önskad mängd efter styrka och smak), hackad


2. Koka purén utan lock (men gärna med stänkskydd) på medelvärme tills all vätska kokat bort, ca 2,5–3 timmar. Rör om då och då.


3. Tillsätt salt och rapsolja och koka i ytterligare 45 minuter. Rör om då och då.

1 msk salt

1 ½ dl rapsolja


4. Hetta upp ugnen till 125 ˚C och bred ut blandningen i en rymlig ugnsfast form eller plåt. Rosta i ugnen i ca 45 minuter. Rör om en eller ett par gånger.


5. Häll upp den varma purén på väl rengjorda och steriliserade burkar och sätt på lock direkt. Paprikapurén står sig oöppnad i kylen i minst 1 år.

 

Tips: Purén håller sig länge i kylen om man häller på rapsolja så att det täcker hela ytan när delar av innehållet används, så länge man använder en väl rengjord sked.

コメント


bottom of page