top of page

Pasta alla norma

En riktigt god pasta som inte kräver en massa svåröverkomliga ingredienser. Det är en klassisk italiensk rätt som verkligen visar hur gott det enkla kan vara. Med bara några få ingredienser som aubergine, tomat, mozzarella och basilika kan du trolla fram en måltid som både smakar underbart och ger dig känslan av att du befinner dig i Italien. Kvalitativa och smakrika tomater är en förutsättning för att lyckas med denna pasta.


Pasta alla norma med tomat, aubergine, mozzarella och basilika toppad med parmesan och färsk basilika
 

Du behöver

400 gram rigatone eller penne av god kvalitet

400 gram aubergine, skuren i 1 cm stora tärningar

600 gram mogna och smakrika tomater, skurna i små tärningar

Rapsolja, jordnötsolja eller annan neutral olja att fritera i

0,75 dl olivolja

3 stora vitlöksklyftor, finhackade

1 torkad peperoncino, söndersmulad

Nymald svartpeppar

Flingsalt

1–2 tsk honung

125 gram mozzarella (avrunnen vikt), skuren i 2 cm stora tärningar

3 dl riven färsk parmesan

1 dl färska basilikablad, rivna i bitar


Till servering

Riven färsk parmesan

Torkad peperoncino eller färsk röd chili

Basilikablad

 

Gör så här

1. Förbered alla ingredienser som ska hackas, tärnas eller rivas.

400 gram aubergine, skuren i 1 cm stora tärningar

600 gram mogna och smakrika tomater, skurna i små tärningar

125 gram mozzarella, skuren i 2 cm stora tärningar

3 stora vitlöksklyftor, finhackade

2, 5 dl riven parmesan

1 dl färska basilikablad, rivna i bitar


2. Hetta upp rikligt med neutral olja i en kastrull eller panna. Fritera aubergintärningarna i oljan i omgångar tills de blir mörka, nästan svarta. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Rapsolja, jordnötsolja eller annan neutral olja

400 g aubergine, skurna i 1 cm stora tärningar


3. Hetta upp olivolja i en traktörpanna. Sätt på medelvärme och fräs vitlök och peperoncino en kort stund under omrörning (ca 30 sekunder), utan att vitlöken tar färg.

0,75 dl olivolja

3 stora vitlöksklyftor, finhackade

1 torkad peperoncino, söndersmulad


4. Tillsätt tomater och aubergine och låt koka på hög värme utan lock i cirka 10–15 minuter. Överflödig vätska ska koka bort.

600 gram mogna och smakrika tomater, skurna i små tärningar

400 gram friterad aubergine, skuren i 1 cm stora tärningar


5. Salta och peppra och balansera med honung efter behov.

Flingsalt

Nymald svartpeppar

1–2 tsk honung


6. Häll upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg på ett lock och koka upp. När vattnet kokar tillsätts salt (se tips nedan). Koka pastan al dente enligt instruktionerna på paketet men 1–2 minuter kortare eftersom den ska koka med i såsen. Reservera lite pastavatten ifall såsen behöver spädas.

400 gram rigatone eller penne av god kvalitet

½ msk salt/liter vatten


7. Vänd ner pastan i såsen och rör tills pastan är täckt av sås. Låt koka någon minut tills pastan är lagom al dente. Vänd ner mozzarella och parmesan. Rör tills pastan är täckt av sås och osten smält. Vänd slutligen ner basilikabladen.

400 gram kokt rigatone eller penne

125 gram mozzarella (avrunnen vikt), skuren i 2 cm stora tärningar

3 dl riven parmesan

1 dl färska basilikablad, rivna i bitar


8. Servera pastan upplagd på individuella tallrikar och toppa med riven färsk parmesan och ett basilikablad. Servera torkad eller färsk chili vid sidan om.

Riven färsk parmesan

Torkad peperoncino eller färsk röd chili

Basilikablad

 

Tips 1: Tillsätt salt i pastavattnet först när det kokar. Saltet gör annars att vattnet kokar upp långsammare.

Tips 2: Gör flera satser fram till och med steg 5 och frys in. Tina såsen och gör enligt instruktionen i steg 6–8.

Comments


bottom of page