top of page

Pasta arrabiata med burrata

Denna klassiska rätt bjuder på det bästa av Italien. Den kryddiga och robusta Arrabiatasåsen möter den himmelskt mjuka och krämiga Burratan i en symfoni av smaker som är svåra att motstå. En perfekt rätt att servera vid de flesta tillfällen. Såsen kan förberedas flera dagar i förväg om man så önskar, vilket gör att middagen är klar på ett litet kick. Receptet förvandlar enkla ingredienser till ett mästerverk på tallriken. Prova vårt steg-för-steg-recept.


pasta arrabiata toppad med burrata och färsk basilika
 

Du behöver

400 g Rigatone pasta

4 msk olivolja

2 bananschalottenlökar, finhackade

1 stor solovitlök eller 4 stora klyftor vitlök, finhackad

1 röd chilipeppar, finhackad

1 burk hela tomater av god kvalitet, sönderklippt

1 tsk Pul Biber

1 msk tomatpuré

1 tärning svampbuljong

3 msk honung

½ tsk timjan

1 tsk oregano

½ tsk körvel

½ tsk mejram

¼ tsk italiensk salladskrydda

½ tsk örtsalt

1 dl torrt vitt vin

1–2 dl vatten

Flingsalt

Nymald svartpeppar

3 msk smör

Färsk basilika

30 g riven parmesanost

2 Burrata

Olivolja av god kvalitet

 

Gör så här

1. Förbered lök, vitlök, chilipeppar och tomater (klipp direkt i burken med juicen).

2 bananschalottenlökar, finhackade

1 stor solovitlök eller 4 stora klyftor vitlök, finhackad

1 röd chilipeppar, finhackad

1 burk hela tomater av god kvalitet, sönderklippt


2. Hetta upp olja i en gryta och fräs lök, vitlök, chili och Pul biber i ca 10 min på låg värme utan att löken bränns.

4 msk olivolja

2 bananschalottenlökar, finhackade

1 stor solovitlök eller 4 stora klyftor vitlök, finhackad

1 röd chilipeppar, finhackad

1 tsk Pul Biber


3. Tillsätt tomatpuré och fräs i ytterligare 1 min.

1 msk tomatpuré


4. Tillsätt tomaterna i sin juice, svampbuljongtärning, honung, de torkade kryddorna och örterna samt vinet. Koka med locket på någon minut.

1 burk hela tomater av god kvalitet, sönderklippt

1 tärning svampbuljong

3 msk honung

½ tsk timjan

1 tsk oregano

½ tsk körvel

½ tsk mejram

¼ tsk italiensk salladskrydda

½ tsk örtsalt

1 dl torrt vitt vin


5. Tillsätt vattnet och låt puttra under lock ca 40 min på låg värme – avlägsna locket de sista 15 minuterna. Mosa eventuellt stora bitar av tomater med en träslev.

1–2 dl vatten


6. Smaka av med flingsalt och peppar och rör ner smör i såsen.

Flingsalt

Nymald svartpeppar

3 msk smör


7. Häll upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg på ett lock och koka upp. När vattnet kokar tillsätts salt (se tips nedan). Koka pastan al dente enligt instruktionerna på paketet men 1–2 minuter kortare eftersom den ska koka med i såsen. Reservera lite pastavatten ifall såsen behöver spädas.

400 g Rigatone pasta

½ msk salt/liter vatten


8. Riv parmesan och hacka basilika.

Färsk basilika

30 g riven parmesanost


9. Vänd ner pasta, parmesan och basilika i såsen och låter det puttra tillsammans någon minut innan pastan läggs upp på tallrikar.

Kokt Rigatone

Färsk basilika

30 g riven parmesanost


10. Lägg på en halv Burrata överst och toppa med svartpeppar, flingsalt, basilika och ringla över olivolja av god kvalitet samt eventuellt chiliflakes.

2 Burrata

Olivolja av god kvalitet

 

Tips 1: Tillsätt salt i pastavattnet först när det kokar. Saltet gör annars att vattnet kokar upp långsammare.

Tips 2: Gör flera satser sås och frys in. Såsen passar till pizza och mycket annat.

Comments


bottom of page