top of page

Pasta med krämig räk- och koriandersås

Letar du efter en smakfull och lättlagad pastarätt som imponerar vid varje måltid? Vår pasta med krämig räk- och koriandersås är precis vad du behöver! Denna rätt kombinerar saftiga räkor med en sammetslen sås, smaksatt med färsk koriander, för att skapa en oförglömlig matupplevelse. Perfekt för både vardagsmiddagar och festliga tillfällen, denna pastarätt kommer garanterat att bli en favorit i ditt kök.


Pasta med krämig räk- och koriandersås
 

Du behöver

½ dl olivolja

3 bananschalottenlök (ca 70 g skalad vikt), skalad och skuren i tunna ringar

6 klyftor vitlök, finhackad eller riven på den grova sidan av rivjärnet

½ - 1 röd chili (mängd beroende på styrka), tunt skivad

1 lagerblad

1 dl torrt vitt vin

2 dl vispgrädde

1 dl finriven parmesan

250 g kokta räkor, skalad vikt

Nymald svartpeppar

1 ½ dl korianderpesto

½ tsk honung

Eventuellt salt

400 g spagetti


Korianderpesto

3 dl (ca 100 g) blad och stjälkar av färsk koriander, hackad

3 msk pinjenötter

2 vitlöksklyftor, finrivna

3 dl färsk parmesanost på bit, finriven

1 dl rapsolja eller annan neutral olja (ej olivolja)

½ tsk honung

½ tsk flingsalt

Nymald svartpeppar

 

Gör så här

Börja med att göra peston

1. Placera koriander, pinjenötter, vitlök, parmesan tillsammans med 2 msk olja i en mixer. Kör mixern tills allt är väl blandat och finfördelat. Använd en slickepott för att skrapa ner det som hamnar på mixerskålens kanter några gånger.

3 dl (ca 100 g) blad och stjälkar av färsk koriander, hackad

3 msk pinjenötter

2 vitlöksklyftor, finrivna

3 dl färsk parmesanost på bit, finriven

2 msk rapsolja eller annan neutral olja (ej olivolja)


2. Tillsätt honung och resten av oljan, lite i taget, medan mixern går tills du har den konsistens du önskar. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Ställ åt sidan

0,70 dl rapsolja eller annan neutral olja (ej olivolja)

½ tsk honung

½ tsk flingsalt

Nymald svartpeppar


3. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.

400 g spagetti


4. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i schalottenlök, vitlök, röd chili och lagerblad. Fräs under omrörning i 3–4 minuter.

½ dl olivolja

3 bananschalottenlök (ca 70 g skalad vikt), skalad och skuren i tunna ringar

6 klyftor vitlök, finhackad eller riven på den grova sidan av rivjärnet

½ - 1 röd chili (mängd beroende på styrka), tunt skivad

1 lagerblad


5. Tillsätt vin och sjud i 3 minuter. Rör om då och då.

1 dl torrt vitt vin


6. Tillsätt vispgrädde och sjud i 4 minuter så att såsen tjocknar.

2 dl vispgrädde


7. Tillsätt parmesan och rör om. Lägg i räkorna, tillsätt svartpeppar och rör om. Låt sjuda i 2 minuter.

1 dl finriven parmesan

250 g kokta räkor, skalad vikt

Nymald svartpeppar


8. Tillsätt honung och rör om. Stäng av värmen och tillsätt korianderpesto.

1 ½ dl korianderpesto

½ tsk honung


9. Smaka av och justera kryddningen. Tillsätt eventuellt lite salt om det behövs men räkor och parmesan ger sälta.

Eventuellt salt


Servera med spagetti, riven parmesan och en fräsch grönsallad.

 

Tips 1: Korianderpesto går utmärkt att frysa så gör en stor sats på en och samma gång.


Tips 2: Om man har köpt koriander med rötter så kan man skära av rötterna och frysa in dem. De används ofta i Thaimatlagning.


Tips 3: Spar alla räkskal och huvuden. Lägg i en påse i frysen tills du har tillräckligt för att göra en skaldjursfond.



Comments


bottom of page