Denna pasta med köttbullar i en enkel tomatsås är en perfekt rätt för hela familjen. Rätten fungerar lika bra när du har en middagsbjudning som den gör i matlådor. Detta är en relativt stor sats med köttbullar men de går bra att frysa in. Använd hälften av köttbullarna till mängden tomatsås.
Du behöver
Köttbullar
1 kg kalkonfärs
2–3 gröna chili (Serrano eller Jalapeño), finhackade med eller utan frön beroende på önskad styrka
10 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor bananschalottenlök, finriven
1 dl panko
1,5–2 dl grädde
2,5 dl smakrik ost (t.ex. lagrad cheddar eller Västerbottenost), finriven
1,5 dl Heinz chilisås av ketchuptyp
0,5 dl HP-sås
1, 5 msk Worcestershiresås
1 msk grillkrydda
1 ägg
4 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 dl färsk persilja, finhackad
1 kruka färsk oregano eller timjan, hackad
Rejält med nymalen svartpeppar
2 tsk havssalt
Smör och rapsolja att steka i
75 g smör till plåt
Tomatsås
800 g konserverade hela tomater av god kvalitet
1 gul lök, skalad och delad i 4 delar
3 klyftor vitlök, skalade
100 g smör
Salt
1 tärning svampbuljong
Nymald svartpeppar
2 msk honung
½-1 tsk peperoncino
Färsk basilika, riven i bitar
400 g Linguine eller spagetti
Till servering
Riven parmesan
Färsk basilika
Gör så här
Börja med att göra köttbullar
1. Blanda panko och grädde och låt svälla en stund. Blir blandningen för fast får man tillsätta mer grädde så att den går att blanda med köttfärsen utan att det blir klumpar av ströbröd. Låt stå i fem minuter.
1 dl panko
1,5–2 dl grädde
2. Lägg köttfärs i en rymlig skål och blanda panko med grädde och köttfärs väl.
1 kg kalkonfärs
3. Förbered alla ingredienser som ska hackas och rivas och lägg ner i skålen med köttfärs.
2–3 gröna chili (Serrano eller Jalapeño), finhackade med eller utan frön beroende på önskad styrka
10 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor bananschalottenlök, finriven
2,5 dl smakrik ost (till exempel lagrad cheddar eller Västerbottenost), finriven
1 dl färsk persilja, finhackad
1 kruka färsk oregano eller timjan, hackad
4. Tillsätt alla övriga ingredienser utom olja och smör och blanda väl. Låt köttfärssmeten stå kallt i kylen några timmar.
1,5 dl Heinz chilisås av ketchuptyp
0,5 dl HP-sås
1, 5 msk Worcestershiresås
1 msk grillkrydda
1 ägg
4 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
Rejält med nymalen svartpeppar
2 tsk havssalt
5. Sätt ugnen på 125–150˚C.
6. Lägg ut klickar med ½ - 1 msk smet på en bricka klädd med bakplåtspapper. Blöt händerna och rulla små köttbullar. Låt köttbullarna vila i kylen några timmar så att de bättre håller formen vid tillagning.
7. Sätt in en plåt med smör i ugnen så att plåten hinner bli varm och smöret smälta.
75 g smör till plåten
8. I en nonstick stekpanna – tillsätt smör och rapsolja och låt stekpannan bli het. När smöret tystnat lägger man i köttbullarna och bryner dem på relativt hög värme runt om. När de har fin färg lägger man dem på en plåt som man hettat upp i ugnen med smör som smält. Tillaga köttbullarna färdigt mitt i ugnen i ca 30–40 minuter.
Smör och rapsolja att steka i
Tomatsås
9. Klipp tomaterna i mindre bitar direkt i burken tillsammans med juicen. Häll dem i en gryta.
800 g konserverade hela tomater av god kvalitet
10. Tillsätt lök, vitlök, smör, salt och smula ner buljongen i grytan.
1 gul lök, skalad och delad i 4 delar
3 klyftor vitlök, skalade
100 g smör
Salt
1 tärning svampbuljong
11. Koka upp och sänk värmen till låg medelvärme. Såsen ska sjuda försiktigt utan lock (använd stänkskydd) i 1 – 1 ½ timme. Rör om då och då och krossa större bitar av tomat med slevens baksida.
12. Fiska upp lök och vitlök och mixa dem i en matberedare. Häll tillbaka i såsen och tillsätt honung, peperoncino och färsk basilika samt nymald svartpeppar. Låt såsen koka i ytterligare 10 minuter.
Nymald svartpeppar
2 msk honung
½-1 tsk peperoncino
Färsk basilika, riven i bitar
13. Smaka av och justera med salt, peppar, peperoncino och/eller honung vid behov. Lägg ner köttbullarna och låt dem sjuda på låg värme i 10 minuter.
14. Häll upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg på ett lock och koka upp. När vattnet kokar tillsätts salt (se tips nedan). Koka pastan al dente enligt instruktionerna på paketet.
400 g Linguine eller spagetti
½ msk salt/liter vatten
15. Vänd ner pastan i såsen och blanda runt. Servera med riven parmesan och toppa med några rivna basilikablad.
Riven parmesan
Färsk basilika
Tips: Tillsätt salt i pastavattnet först när det kokar. Saltet gör annars att vattnet kokar upp långsammare.
Comments