top of page

Pasta puttanesca

Puttanesca har sitt ursprung i Neapel och betyder ”horans pasta” (italienska ordet puttana betyder hora). Enligt legenden hade de prostituerade som jobbade på Neapels bordeller i de spanska kvarteren varken tid eller råd att skaffa färska ingredienser. De tog vad som fanns att tillgå i skafferiet och skapade denna fantastiskt smakrika sås, som är en av Italiens mest kända och populära pastasåser. Laga en stor sats och frys in. Den passar utmärkt som sås på pizza. Här hittar du vår version av den populära såsen.


Pasta puttanesca med parmesan och persilja
 

Du behöver

400 g Linguine eller spagetti

0, 75 dl olivolja

25 g smör

1 relativt stor gul lök, hackad

2 hela peperoncino

6 sardellfiléer, finhackade

3 stora vitlöksklyftor, finhackade

100 g oliver utan kärnor, gärna svarta, hackade i grova bitar

1 dl kapris, avrunnen och hackad

600 g krossade tomater

Nymald svartpeppar

Salt

1 dl finhackad bladpersilja

1–2 tsk honung

Parmesan, finriven

Eventuellt pecorino, finriven

Persilja att strö över, finhackad

 

Gör så här

1. Hetta upp olivolja och smör i en gryta. Tillsätt den hackade gula löken och peperoncino och stek på medeltemperatur tills löken är genomskinlig men inte tagit färg.

0, 75 dl olivolja

25 g smör

1 relativt stor gul lök, hackad

2 hela peperoncino


2. Tillsätt sardeller och vitlök och stek under omrörning ett par minuter så att sardellerna smälter.

6 sardellfiléer, finhackade

3 stora vitlöksklyftor, finhackade

3. Tillsätt oliver och kapris och rör runt.

100 g oliver utan kärnor, gärna svarta, hackade i grova bitar

1 dl kapris, avrunnen och hackad


4. Häll på tomaterna och salta och peppra. Låt stå och sjuda på medelvärme ca 1 timme.

600 g krossade tomater

Nymald svartpeppar

Salt


5. Tillsätt honungen mot slutet av koktiden. Om det behövs: smaka av med salt, peppar, smulad peperoncino och mer honung.

1–2 tsk honung


6. Häll upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg på ett lock och koka upp. När vattnet kokar tillsätts salt (se tips nedan). Koka pastan al dente enligt instruktionerna på paketet men 1–2 minuter kortare eftersom den ska koka med i såsen. Reservera lite pastavatten ifall såsen behöver spädas.

400 g Linguine eller spagetti

½ msk salt/liter vatten

7. Tillsätt hackad persilja till såsen.

1 dl finhackad bladpersilja


8. Vänd ner den kokta pastan i såsen och koka på medelvärme i någon minut. Säkerställ att pastan inte blir överkokt (eller underkokt). Späd eventuellt med lite pastavatten om det behövs.


9. Lägg upp på tallrikar och strö över persilja och riven ost

Parmesan, finriven

Eventuellt pecorino, finriven

Persilja att strö över, finhackad

 

Tips 1: Tillsätt salt i pastavattnet först när det kokar. Saltet gör annars att vattnet kokar upp långsammare

Tips 2: Gör flera satser och frys in. Såsen passar, utöver till pasta, även till stekt kyckling och som pizzasås.

Comments


bottom of page