Upptäck hemligheten bakom den klassiska italienska såsen med vårt recept på grön pesto, även känd som pesto genovese. Denna smakrika sås, som har sitt ursprung i Ligurien, kombinerar färsk basilika, vitlök, pinjenötter, parmesanost och olivolja till en oemotståndlig blandning. Perfekt att servera med pasta, som marinad för kött och fisk, eller som smakrik topping på bruschetta. Följ vårt enkla recept för att skapa din egen hemlagade pesto och ge dina rätter en autentisk italiensk touch!
Du behöver
2 ½ dl (70 g) små basilikablad utan stjälkar
3 klyftor vitlök, skalade och rivna på den grova sidan av rivjärnet
4 msk pinjenötter
1 ½ dl mild extra virgine olivolja, kyld
1 ½ dl parmesanost på bit, finriven
2 msk pecorino ost, finriven
Nymalen svartpeppar
Eventuellt en nypa havssalt
Gör så här
1. Sätt in mixerskålen och bladet i frysen och kyl olivoljan i kylen i 30 minuter för att förhindra att peston oxiderar och blir brun.
1 ½ dl mild extra virgine olivolja, kyld
2. Lägg vitlök och pinjenötter i mixern. Tillsätt 2 msk olivolja och pulsera tills allt är finfördelat. Ta en slickepott och skrapa ner det som hamnat på sidorna.
3 klyftor vitlök, skalade och rivna på den grova sidan av rivjärnet
4 msk pinjenötter
2 msk mild extra virgin olivolja, kyld
3. Tillsätt basilikabladen och 2 msk olivolja och pulsera tills allt är finfördelat. Skrapa ner det som hamnar på kanterna då och då.
2 ½ dl (70 g) små basilikablad utan stjälkar
2 msk mild extra virgin olivolja, kyld
4. Tillsätt ost och nymald svartpeppar och pulsera igen. Skrapa kanterna.
1 ½ dl parmesanost på bit, finriven
2 msk pecorino ost, finriven
Nymald svartpeppar
5. Tillsätt resterande olivolja under tiden som mixern går och mixa tills peston är krämig.
Resterande 0,9 dl mild extra virgin olivolja, kyld + mer vid behov
6. Smaka av och tillsätt salt om det behövs – osten ger en hel del sälta. Justera med mer svartpeppar vid behov och olivolja om peston känns för tjock.
Eventuellt en nypa havssalt
Servering: Servera pesto som sås till pasta eller gnocchi, som fyllning i pestosnurror, som pizzasås eller lägg en klick pesto i soppor och grytor.
Tips 1: Tillaga peston i omgångar och kyl olivolja och mixerbehållare mellan varje omgång, för bästa resultat.
Tips 2: Peston kan förvaras några dagar i kylen i en tät glasburk. Häll olivolja över ytan så att det täcker. Pesto går utmärkt att frysa.
Tips 3: Undvik att tvätta basilikan då det tar bort mycket smak. Om den måste tvättas så gör det snabbt i kallt vatten och säkerställ att den är riktigt torr.
Tips 4: Tillsätt lite pastavatten om peston ska serveras med pasta. Det tunnar ut peston och gör att den täcker pastan bättre.
Comments