Här kommer recept på en potatiskaka med svamp som är makalöst god och passar som tillbehör till det mesta. Jag bjöd på denna till midsommarlunchen och någon sade att det var som en orgasm av smaker i munnen. Prova den!
Du behöver
900 g fast potatis, skalad och tunt skivad
50 g + 2 msk + 2 msk smör
1 ½ dl schalottenlök, finhackad
1 msk vitlök, finhackad eller riven
1 ½ tsk färsk timjan, finhackad
3 dl grädde
150 g Philadelphia Cream cheese med örter och vitlök
2 svampbuljongtärningar
½ dl torkad svamp, mald till ett pulver (kan uteslutas)
1 ½ tsk + ½ tsk havssalt
1 tsk grillkrydda
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk honung
200 g gula kantareller
Gör så här
1. Klä en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper.
2. Lägg smöret i en kastrull av metall (så att man kan urskilja smörets färg) och smält det på hög värme. Fortsätt att värma samtidigt som smöret vispas tills det blivit gyllenbrunt och doftar nötaktigt. Smöret är lagom brynt vid 125 ˚C. Ta från värmen, häll över i en värmetålig skål och låt svalna.
50 g smör
3. Fräs schalottenlök på medelvärme i lite smör tills den blir mjuk och lite glansig, ca 10 minuter.
2 msk smör
1 ½ dl schalottenlök, finhackad
4. Tillsätt vitlök och timjan och stek en minut under omrörning.
1 msk vitlök, finhackad eller riven
1 ½ tsk färsk timjan, finhackad
5. Blanda ner den frästa löken och örterna i det brynta smöret.
6. Lägg den skivade potatisen i en kastrull och tillsätt grädde och färskost samt buljongtärning. Tillsätt även det malda svamppulvret om det används.
900 g fast potatis, skalad och tunt skivad
3 dl grädde
150 g Philadelphia Cream cheese med örter och vitlök
2 svampbuljongtärningar
½ dl torkad svamp, mald till ett pulver (kan uteslutas)
7. Tillsätt salt, peppar, grillkrydda och honung. Koka upp och låt potatisen koka i 10 minuter på hög medelvärme. Rör om då och då. Dra åt sidan.
1 ½ tsk + ½ tsk havssalt
1 tsk grillkrydda
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk honung
8. Tillsätt det brynta smöret och löken till potatisblandningen och blanda väl.
9. Lägg svampen i en het stekpanna och stek under omrörning tills all vätska är borta och svampen är torr, ca 5 minuter.
200 g gula kantareller
10. Tillsätt smör, salta och peppra och stek den knaprig i ca 3 minuter. Rör ner svampen i potatisblandningen.
2 msk smör
Salt
Nymald svartpeppar
11. Lägg över potatisblandningen i sockerkaksformen och vik över bakplåtspapperet. Fyll en motsvarande sockerkaksform med vatten och ställ de ovanpå potatisen för att pressa samman. Låt den stå under press i kylen i ca 1 timme.
12. Värm ugnen till 200°. Tillaga mitt i ugnen 50–60 min, tills potatisen är mjukt rakt igenom. Kontrollera med en provsticka.
Comentarios