Den här potatissalladen med tvistad basilikapesto gör jag ofta på sommaren och den är ett stående inslag på midsommar där den dukas fram både på lunchbuffébordet och till det grillade. Den är extra god med små färskpotatisar som halveras eller delas i fyra klyftor beroende på potatisens storlek. Ett år serverades en annan potatissallad på midsommar och då blev det liv i luckan! Sedan dess vågar jag inte göra några avsteg.
Du behöver
900 g fast potatis (gärna gourmetpotatis eller färskpotatis), kokt och skuren i tärningar
5 dl schalottenlök, finhackad
2 dl Sockerärtor (kan uteslutas), fint strimlade tvärs över
1 ½ dl Hellmans eller hemslagen majonnäs
1 msk balsamvinäger
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Tvistad Basilikapesto
2 rejäla krukor färsk basilika, blad och stjälkar
2 msk färsk oregano
2 msk färsk timjan
1 generös näve färsk spenat
6 msk pinjenötter
2 vitlöksklyftor, finrivna
5 dl riven färsk parmesanost på bit
½ tsk honung
1 ½ dl olivolja
Flingsalt
Nymald svartpeppar
1 ½ msk balsamvinäger
1 dl Philadelphia cream cheese
3 msk majonnäs, hemslagen eller Hellmans
Till servering
Hackad gräslök
Eventuellt friterad lök
Crème de balsamico
Gör så här
Börja med att göra peston
Börja med att göra peston
1. Placera basilika, timjan, oregano, spenat, pinjenötter, vitlök, parmesan och honung tillsammans med 1 msk olja i en mixer. Kör mixern tills allt är väl blandat och finfördelat.
2 rejäla krukor färsk basilika, blad och stjälkar
2 msk färsk oregano
2 msk färsk timjan
1 näve färsk spenat
6 msk pinjenötter
2 pressad vitlöksklyfta
5 dl riven färsk parmesanost på bit
½ tsk honung
1 msk olivolja
2. Tillsätt resten av oljan lite i taget medan mixern går tills du har den konsistens du önskar.
1,35 dl olivolja
3. Tillsätt balsamvinäger, Philadelphia Cream cheese och majonnäs och kör mixern.
1 ½ msk balsamvinäger
1 dl Philadelphia cream cheese
3 msk majonnäs, hemslagen eller Hellmans
4. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Salt och nymald svartpeppar
5. Blanda tvistad pesto med Hellmans eller hemslagen majonnäs och balsamvinäger i en stor blandskål.
5 dl tvistad pesto
1 ½ dl Hellmans eller hemslagen majonnäs
1 msk balsamvinäger
6. Tillsätt potatis, schalottenlök och sockerärtor. Smaka av med salt och peppar och blanda väl.
900 g fast potatis (gärna gourmetpotatis eller färskpotatis), kokt och skuren i tärningar
5 dl schalottenlök, finhackad
2 dl sockerärtor (kan uteslutas), fint strimlade tvärs över
Flingsalt
Nymald svartpeppar
7. Lägg upp salladen i en serveringsskål och toppa med gräslök och friterad lök. Ringla över lite crème de balsamico.
Hackad gräslök
Eventuellt friterad lök
Crème de balsamico
Comments