top of page

Potatissallad med tvistad basilikapesto

Den här potatissalladen med tvistad basilikapesto gör jag ofta på sommaren och den är ett stående inslag på midsommar där den dukas fram både på lunchbuffébordet och till det grillade. Den är extra god med små färskpotatisar som halveras eller delas i fyra klyftor beroende på potatisens storlek. Ett år serverades en annan potatissallad på midsommar och då blev det liv i luckan! Sedan dess vågar jag inte göra några avsteg.


Potatissallad med tvistad
 

Du behöver

900 g fast potatis (gärna gourmetpotatis eller färskpotatis), kokt och skuren i tärningar

5 dl schalottenlök, finhackad

2 dl Sockerärtor (kan uteslutas), fint strimlade tvärs över

1 ½ dl Hellmans eller hemslagen majonnäs

1 msk balsamvinäger

Flingsalt

Nymald svartpeppar


Tvistad Basilikapesto

2 rejäla krukor färsk basilika, blad och stjälkar

2 msk färsk oregano

2 msk färsk timjan

1 generös näve färsk spenat

6 msk pinjenötter

2 vitlöksklyftor, finrivna

5 dl riven färsk parmesanost på bit

½ tsk honung

1 ½ dl olivolja

Flingsalt

Nymald svartpeppar

1 ½ msk balsamvinäger

1 dl Philadelphia cream cheese

3 msk majonnäs, hemslagen eller Hellmans


Till servering

Hackad gräslök

Eventuellt friterad lök

Crème de balsamico

 

Gör så här

Börja med att göra peston

Börja med att göra peston

1. Placera basilika, timjan, oregano, spenat, pinjenötter, vitlök, parmesan och honung tillsammans med 1 msk olja i en mixer. Kör mixern tills allt är väl blandat och finfördelat.

2 rejäla krukor färsk basilika, blad och stjälkar

2 msk färsk oregano

2 msk färsk timjan

1 näve färsk spenat

6 msk pinjenötter

2 pressad vitlöksklyfta

5 dl riven färsk parmesanost på bit

½ tsk honung

1 msk olivolja


2. Tillsätt resten av oljan lite i taget medan mixern går tills du har den konsistens du önskar.

1,35 dl olivolja


3. Tillsätt balsamvinäger, Philadelphia Cream cheese och majonnäs och kör mixern.

1 ½ msk balsamvinäger

1 dl Philadelphia cream cheese

3 msk majonnäs, hemslagen eller Hellmans


4. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Salt och nymald svartpeppar


5. Blanda tvistad pesto med Hellmans eller hemslagen majonnäs och balsamvinäger i en stor blandskål.

5 dl tvistad pesto

1 ½ dl Hellmans eller hemslagen majonnäs

1 msk balsamvinäger


6. Tillsätt potatis, schalottenlök och sockerärtor. Smaka av med salt och peppar och blanda väl.

900 g fast potatis (gärna gourmetpotatis eller färskpotatis), kokt och skuren i tärningar

5 dl schalottenlök, finhackad

2 dl sockerärtor (kan uteslutas), fint strimlade tvärs över

Flingsalt

Nymald svartpeppar


7. Lägg upp salladen i en serveringsskål och toppa med gräslök och friterad lök. Ringla över lite crème de balsamico.

Hackad gräslök

Eventuellt friterad lök

Crème de balsamico


 



Comments


bottom of page