Riven inlagd lök- och vitlöksgurka med dill
- tastefusion
- 2 aug. 2024
- 1 min läsning
Den här gurkan är riktigt, riktigt god att äta som den är men den blir också jättegod som kall sås till fisk. Blanda gurkan och lite av lagen med crème fraiche och riv ner en vitlöksklyfta. Klart! Blandar man den med Hellmans eller hemslagen majonnäs så får man en god gurkmajonnäs. Receptet till gurkan kommer ursprungligen från tidningen Land men jag har justerat det ursprungliga receptet efter min smak. Det är viktigt att använda sig av väl rengjorda och steriliserade burkar (se längst ner i receptet).

Du behöver
1 ½ kg västeråsgurka, noggrant tvättad och riven på den grova sidan av rivjärnet
750 g gul lök, skalad vikt, riven på grova sidan av rivjärnet
5 solovitlökar, skalade och rivna på grova sidan av rivjärnet
4 dl dill, finhackad
7 dillkronor
Lag
500 g strösocker
4 dl ättika, 12 %
½ dl salt
4 msk gult senapsfr
Gör så här
1. Mät upp ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp under omrörning så att sockret och saltet smälter. Ställ åt sidan och låt svalna.
500 g strösocker
4 dl ättika, 12 %
½ dl salt
4 msk gult senapsfrö
2. Lägg gurka, lök, vitlök och dill i en rymlig skål och blanda noggrant.
1 ½ kg västeråsgurka, noggrant tvättad och riven på den grova sidan av rivjärnet
750 g gul lök, skalad vikt, riven på grova sidan av rivjärnet
5 solovitlökar, skalade och rivna på grova sidan av rivjärnet
4 dl dill, finhackad
3. Häll över lagen och rör om. Låt blandningen stå och dra innan den rivna gurkan med lag fördelas i steriliserade burkar. Fyll till hälften och lägg sedan i en dillkrona/burk och fyll på med gurka och lag hela vägen upp.
7 dillkronor
4. Sätt på lock och förvara i kylen. Låt gurkan stå några dygn innan den äts. Den håller länge om den förvaras kallt i kylen.
Satsen räcker till ca 6–7 burkar som rymmer 5 dl.
Sterilisera burkar i ugn:
Diska burkar och lock ordentligt och ställ burkarna i en kall ugn. Sätt ugnen på 100 ˚C och låt burkarna stå i 30 minuter när ugnen kommit upp i temperatur. Lägg locken i en kastrull och täck med vatten. Koka locken i 10 minuter.
Comments