Röd pesto, även känd som Pesto Rosso, är en variant av pesto som har sitt ursprung på Sicilien. Den användas på liknande sätt som grön pesto, exempelvis som tillbehör till pasta, Bruschetta, pizza eller som ingrediens i en wrap eller smörgås. Vi älskar att servera vår pesto tillsammans med kex som en tapas eller ett tilltugg till fördrinken. Här är ett enkelt men smakrikt recept som ger en pesto med mycket djup och karaktär.
Du behöver
200 g soltorkade tomater i olja
1,2 dl färsk basilika
0,8 dl färsk persilja
4 klyftor vitlök
1 msk avrunnen kapris
4 msk rostade pinjenötter
2 msk rödvinsvinäger
1 msk balsamvinäger
1,2 dl extra virgin olivolja
4 msk riven parmesan
Flingsalt
Svartpeppar
Olivolja som täcker ytan på peston i burken
Gör så här
1. Lägg soltorkade tomater, basilika, persilja, vitlök, kapris och rostade pinjenötterna i en matberedare och mixa till en slät pasta.
200 g soltorkade tomater i olja
1,2 dl färsk basilika
0,8 dl färsk persilja
4 klyftor vitlök
1 msk avrunnen kapris
4 msk rostade pinjenötter
2. Tillsätt rödvinsvinäger, balsamvinäger, extra virgin olivolja och parmesanost. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Kör matberedaren tills allt är väl blandat och peston är slät.
2 msk rödvinsvinäger
1 msk balsamvinäger
1,2 dl extra virgin olivolja
4 msk riven parmesan
Flingsalt
svartpeppar
3. Lägg peston i en steriliserad glasburk och häll ett tunt lager med olivolja som täcker hela ytan. Peston står sig ca 2 veckor i kylen så länge man häller på olja som täcker ytan när man tar pesto ur burken.
Olivolja som täcker ytan på peston i burken
Comments