top of page

Sesamdressing och dippsås

En supergod dressing och dippsås som kan användas till japanska och koreanska sallader och anrättningar. Jag brukar göra dubbel sats då den uppskattas av alla. Jag serverar bland annat denna dippsås till olika japanska och koreanska förrätter och tapas.


Sesamdressing och dippsås
 

Du behöver

1, 5 dl vita, skalade och rostade sesamfrön

4 msk socker

0, 9 dl soja

2 msk ättika

2 msk vatten

 

Gör så här

1. Rosta sesamfröna i en stekpanna på låg värme och rosta tills de fått färg. Rör då och då. Mal fröna till ett fint mjöl i en krydd-/kaffekvarn och lägg över dem i en rymlig mortel. Det går också att mortla fröna till ett oljigt pulver men då bör man ta lite åt gången. Ta ur de malda fröna och lägg i en skål innan de nya tillsätts. När fröna är malda och blivit till en oljig pasta, läggs de tillbaka i morteln.

1 ½ dl vita, skalade och rostade sesamfrön


2. Tillsätt socker och fortsätt mortla tills det är väl blandat och har konsistensen av en pasta.

4 msk socker


3. Tillsätt soja, ättika och vatten lite i taget under omrörning.

0, 9 dl soja

2 msk ättika

2 msk vatten

 


Comments


bottom of page