Skagenröra eller toast Skagen är en av de vanligaste förrätterna i Sverige, skapad av den kända svenska kocken Tore Wretman på 1950-talet. I Wretmans recept är det bara räkor, majonnäs och enligt vissa återgivningar dill. Vår version innehåller de klassiska smakerna kombinerat med nya och spännande smaker som ger en tvist med lite sting. Denna version av Skagen har av en foodie med speciell fäbless för Skagenröra utnämnts som den godaste han ätit. Skagen kan serveras på många olika sätt. Se längst ner i receptet.
Du behöver
240 g kokta räkor av god kvalitet, skalad vikt
½ röd lök, finhackad och lagd i iskallt vatten
½ - 1 finhackad röd chili
2 tsk finhackad dill
Rivet skal av ½ citron, tvättad
1 tsk citronsaft
3/4 dl Hellmans eller hemslagen majonnäs
½ dl crème fraiche
2 tsk dijonsenap
½ tsk honung
Nymald svartpeppar
Eventuellt en nypa flingsalt
Dekoration
Löjrom eller valfri rom
Dillvippor
Små klyftor eller skivor av citron
Förslag på tillbehör för servering
Vitt skivat och smörstekt bröd
Hemgjorda eller köpta krustader
Friterade Gyozablad
Smörstekta rundlar av kavring
Vetetortillas eller tunnbröd
Rucola
Hemgjorda eller köpta tunnbrödskex
Comments