top of page

Skaldjurspasta

Denna lyxiga pasta kombinerar det bästa från havet med en djupt aromatisk och hemlagad fond, skapad från grunden för att ge maximal smak. Perfekt för en speciell middag eller när du vill imponera på dina matgäster med något extraordinärt. Att tillaga egen fond till skaldjurspastan inte bara lyfter smaken till nya nivåer, utan ger också en personlig touch som inte går att hitta i färdigköpta produkter.


Skaldjurspasta med räkor, toppad med färsk persilja
 

Du behöver

400 g Linguine

2 dl skaldjursfond

Olivolja

1 medelstark röd chili, finhackad

2 ½ dl bananschalottenlök, finhackad

3 msk vitlök, finhackad

1 ½ dl torrt vitt vin

18 körsbärstomater, halverade

1 msk tomatpuré

1 tsk honung

2 dl vispgrädde

½ dl finhackad persilja

Flingsalt

Nymald svartpeppar

Skaldjur: Till exempel en blandning av vongole, blåmusslor, bläckfisk, räkor stora och små och pilgrimsmusslor


Skaldjursfond

1 kg skal från räkor, kräftor och/eller hummer

1 morot, grovt skivad

1 stor gul lök, skuren i grova bitar

½ purjolök (det går bra att använda den mörkgröna delen), tvättad och skuren i bitar

½ stor eller en liten fänkål (eller 1 msk fänkålsfrön), skuren i bitar

150 g rotselleri, skalad och skuren i bitar

2 ½ msk tomatpuré

½ dl rapsolja

Vatten

2 dl torrt vitt vin

10 vitpepparkorn

1 lagerblad

 

Gör så här

Börja med att göra fond:


1. Sätt ugnen på 225°.


2. Lägg skalen i en bunke och krossa dem med en hammare. Bred sedan ut skalen i en långpanna.

1 kg skal från räkor, kräftor och/eller hummer


3. Fördela morot, lök, purjolök, fänkål eller fänkålsfrön och rotselleri över skalen. Klicka över tomatpuré och stänk över rapsolja. Sätt in i ugnen och rosta skal och grönsaker i 15–20 minuter.

1 morot, grovt skivad

1 stor gul lök, skuren i grova bitar

½ purjolök (det går bra att använda den mörkgröna delen), tvättad och skuren i bitar

½ stor eller en liten fänkål (eller 1 msk fänkålsfrön), skuren i bitar

150 g rotselleri, skalad och skuren i bitar

2 ½ msk tomatpuré

½ dl rapsolja


4. Lägg över skal en och grönsakerna i en rymlig gryta eller kastrull. Tillsätt vin, vitpepparkorn och lagerblad. Fyll kastrullen med vatten så att det täcker skaldjur och grönsaker. Låt koka sakta i 30 minuter. Skumma fonden regelbundet.

Vatten

2 dl torrt vitt vin

10 vitpepparkorn

1 lagerblad


5. Dra bort från värmen och låt fonden med grönsaker och skal stå i rumstemperatur tills det svalnat helt, ca 1 timme.


6. Sila av fonden direkt ner i en rymlig gryta eller kastrull. Pressa ut så mycket vätska som det går ur skal och grönsaker. Kassera skal och grönsaker.


7. Koka upp fonden utan lock. När den kokat upp sänks värmen så att den sjuder. Låt fonden koka ner till hälften, ca 1 timme. Skumma av fonden regelbundet.


8. Häll upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg på ett lock och koka upp. När vattnet kokar tillsätts salt (se tips nedan). Koka pastan al dente enligt instruktionerna på paketet men 1–2 minuter kortare eftersom den ska koka med i såsen.

400 g Linguine

½ msk salt/liter vatten


Pastasås

9. Häll generöst med olivolja i en traktörpanna och hetta upp. Fräs chili, schalottenlök och vitlök under omrörning på medelvärme.

Olivolja

1 medelstark röd chili, finhackad

2 ½ dl bananschalottenlök, finhackad

3 msk vitlök, finhackad


10. Tillsätt vin och koka tills vätskan reducerats till hälften.

1 ½ dl torrt vitt vin


11. Lägg i musslor och vongole och koka under lock tills musslorna öppnats. Kassera de som inte öppnat sig.

Vongole

Musslor


12. Tillsätt körsbärstomaterna och tomatpuré stek under omrörning i en minut.

18 körsbärstomater, halverade

1 msk tomatpuré


13. Tillsätt skaldjursfond och honung och koka upp.

2 dl skaldjursfond

1 tsk honung

14. Tillsätt grädde och koka upp. Låt koka under omrörning några minuter.

2 dl vispgrädde


14. Tillsätt grädde och koka upp. Låt koka under omrörning några minuter.

2 dl vispgrädde


15. Tillsätt alla skaldjur och koka tills de är genomvarma. Stek stora råa räkor och pilgrimsmusslor i en stekpanna vid sidan om innan de läggs ner.

Skaldjur: Till exempel en blandning av vongole, blåmusslor, bläckfisk, räkor stora och små och pilgrimsmusslor


16. Tillsätt och smaka av med persilja, salt och nymald svartpeppar samt balansera med honung och mer chili vid behov.

½ dl finhackad persilja

Flingsalt

Nymald svartpeppar

Eventuellt mer chili

Eventuellt mer honung


17. Lägg upp Linguine på individuella tallrikar och toppa med såsen eller rör ner pastan i såsen. Dekorera med hackad persilja.

 

Tips 1: Frys in överbliven skaldjursfonden i små portioner och ta fram önskad mängd till sås och soppa.

Tips 2: Tillsätt salt i pastavattnet först när det kokar. Saltet gör annars att vattnet kokar upp långsammare.

Comments


bottom of page