top of page

Skaldjurssoppa med jalapeñopotatis

Min dotter tillbringade en sommarvecka längs västkusten. Där åt hon en soppa som hon bara älskade. Hon skickade ett foto och en övergripande beskrivning av soppans innehåll. Jag har utifrån det försökt återskapa den och enligt min dotter är min version snäppet godare. Det kan te sig komplicerat att göra den med många steg men det är faktiskt inte så komplicerat. Har man färdig skaldjursfond i frysen så går det snabbt att sno ihop den. Jalapeñopotatisen ger en spännande smakbrytning.


Skaldjurssoppa toppad med dill och jalapeno




 

Du behöver

Skaldjursfond

1 kg skal från räkor, kräftor och/eller hummer

1 morot, grovt skivad

1 stor gul lök, skuren i grova bitar

½ purjolök (det går bra att använda den mörkgröna delen), tvättad och skuren i bitar

½ stor eller en liten fänkål (eller 1 msk fänkålsfrön), skuren i bitar

150 g rotselleri, skalad och skuren i bitar

2 ½ msk tomatpuré

½ dl rapsolja

Vatten

2 dl torrt vitt vin

10 vitpepparkorn

1 lagerblad


Jalapeñopotatis

600 g små fasta potatisar

2 solovitlökar eller 6 stora klyftor vitlök, finrivna

2–3 jalapeños, finhackade

1 dl olivolja

2 tsk honung

2 tsk flingsalt

Generöst med nymald svartpeppar


Smörstekt fänkol

1/2 stor eller en hel liten fänkål

2 msk smör

Salt och peppar

1 tsk honung


Soppbas

2, 5 dl skaldjursfond

1 msk konjak

3 dl syrad grädde (alternativt crèmefraiche)

1 dl vispgrädde

Ca ½ tsk finhackad röd chili (mängd beroende på chilins styrka).

½ tsk Pul biber

1 tsk honung

Salt och nymald svartpeppar


Skaldjur

200 g kokta skalade räkor


Garnering

1 liten morot, skalad och skuren i tunna strimlor eller figurer och stekta i smör (kan uteslutas)

Dillvippor

 

Gör så här



Comments


bottom of page