Min dotter tillbringade en sommarvecka längs västkusten. Där åt hon en soppa som hon bara älskade. Hon skickade ett foto och en övergripande beskrivning av soppans innehåll. Jag har utifrån det försökt återskapa den och enligt min dotter är min version snäppet godare. Det kan te sig komplicerat att göra den med många steg men det är faktiskt inte så komplicerat. Har man färdig skaldjursfond i frysen så går det snabbt att sno ihop den. Jalapeñopotatisen ger en spännande smakbrytning.
Du behöver
Skaldjursfond
1 kg skal från räkor, kräftor och/eller hummer
1 morot, grovt skivad
1 stor gul lök, skuren i grova bitar
½ purjolök (det går bra att använda den mörkgröna delen), tvättad och skuren i bitar
½ stor eller en liten fänkål (eller 1 msk fänkålsfrön), skuren i bitar
150 g rotselleri, skalad och skuren i bitar
2 ½ msk tomatpuré
½ dl rapsolja
Vatten
2 dl torrt vitt vin
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
Jalapeñopotatis
600 g små fasta potatisar
2 solovitlökar eller 6 stora klyftor vitlök, finrivna
2–3 jalapeños, finhackade
1 dl olivolja
2 tsk honung
2 tsk flingsalt
Generöst med nymald svartpeppar
Smörstekt fänkol
1/2 stor eller en hel liten fänkål
2 msk smör
Salt och peppar
1 tsk honung
Soppbas
2, 5 dl skaldjursfond
1 msk konjak
3 dl syrad grädde (alternativt crèmefraiche)
1 dl vispgrädde
Ca ½ tsk finhackad röd chili (mängd beroende på chilins styrka).
½ tsk Pul biber
1 tsk honung
Salt och nymald svartpeppar
Skaldjur
200 g kokta skalade räkor
Garnering
1 liten morot, skalad och skuren i tunna strimlor eller figurer och stekta i smör (kan uteslutas)
Dillvippor
Comments